home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Régi autó– és motorcsodák
Tóth Tibor
2020.10.24.
LXXV. évf. 43. szám
Régi autó– és motorcsodák

Szebbnél szebb, több évtizedes autó- és motorcsodákban gyönyörködhettek mindazok, akik a közelmúltban kilátogattak Palicsra, a Szabadkai Oldtimer-egyesület által 23. alkalommal megrendezett találkozóra. A szervezők az eseménnyel Vermes Lajos és a 140 évvel ezelőtt megtartott előolimpiai játékok előtt tisztelegtek.

A több mint száz régi autó és motorkerékpár Szabadka központjából indult, majd 15 kilométer megtétele után begördült a Vigadó előtti sétányra, ahol már többen várták őket. A találkozónak a hazaiak mellett külföldi résztvevői is voltak, Böde Ferenc a magyarországi Szatymazról érkezett Palicsra.


Az 1926-ban gyártott, amerikai Studebaker

— A rendezvény nagy részén jelen voltam, hiszen rengeteg baráttal és ismerőssel találkozom egy-egy ilyen esemény alkalmával. A szabadkaiak is ellátogatnak a mi rendezvényeinkre, tehát évente többször találkozunk egymással. Egy 1985-ben gyártott, 2002-es motorral felszerelt Chrysler típusú gépjárművel érkeztem, mely amerikai stílust képvisel. Az autó gyári állapotban van, még sosem kellett javítani, eddig mintegy 70 000 mérföldet tett meg, évente általában 10 000 kilométert hajtok bele. A korábbi években rengeteg helyre eljártunk, a tengerpartra is többször lementünk, az újvidéki egyesülettel Albániában is megfordultunk. Évente 5-6 oldtimer-találkozón veszek részt. Régebben, főleg a nyári időszakban, minden hétvégén volt hasonló találkozó, de az utóbbi években már alábbhagyott a lelkesedés, egyre kevesebben rendezik meg a régi autók és motorkerékpárok szemléjét. Az igazság az, hogy nem is olcsó eljutni mindenhova, nem lehet győzni pénzzel — mondta Böde.


A palicsi előolimpiai játékokat felidéző kerékpár

Az oldtimer-találkozó legöregebb gépjárműve egy 1926-ban gyártott, amerikai Studebaker volt. Tulajdonosa, egyúttal a találkozó szervezője, a Szabadkai Oldtimer-egyesület elnöke, Tomislav Vidaković elmondta, hogy a járgány az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Németországban is megfordult, hozzá hét évvel ezelőtt került. A jármű 4000 köbcentis, soha nem szorult sem felújításra, sem festésre, minden eredeti rajta. Mintegy 18 000 kilométer van benne, szinte újnak számít.

A régi autók mellett több mint negyven motorkerékpárt is láthattak az érdeklődők. Kenyeres Károly, a Szabadkai Oldtimer-egyesület tagja az egykori Jugoszláviában gyártott Tomos motorkerékpárok tulajdonosait hívta meg a találkozóra.


A találkozó résztvevői a Vermes Lajos emlékparkban

— A mai esemény kiváló alkalmat nyújt arra, hogy a Tomost vezető kollégákkal összegyűljünk, barátkozzunk, beszélgessünk. A látogatók ma meggyőződhetnek arról, hogy a Tomos márka még létezik Szerbiában. Meghívott vendégeink Valjevóból, Obrenovacból, Szendrődről, Belgrádból, Pancsováról, Nagykikindáról, Becskerekről, Újvidékről, Horgosról, Szabadkáról érkeztek. Közös bennük, hogy a mai napig Tomosszal közlekednek, azzal járnak dolgozni, kirándulni. Ez a motortípus áll legközelebb az emberekhez, hiszen egykori országunkban kevés volt az olyan háztartás, ahol ne állt volna a garázsban legalább egy Tomos motorkerékpár. Mintegy harminc Tomos található ma a palicsi sétányon, négy olyan járművet is kihoztak, amelyet Szabadkán raktak össze — mondta Kenyeres.


A Tomos motorkerékpárok ma is népszerűek

A legtávolabbi jármű Svédországból érkezett. A Nagybecskereken született Zoran Firis negyedik alkalommal vett részt a találkozón.

— Több évvel ezelőtt kivittünk egy Tomos motorkerékpárt a skandináv országba, és az ott élő ismerősök azonnal megszerették a hálás járművet. Svédországban nagyon sokan ismerik a Tomost, a márka kedvelői rajongói klubot alapítottak. Ez egy nagy szerelem, a Tomos mellett több Zastava 750 típusú autóm is van, melyet sokan csak Fićóként ismernek — mondta Firis, és hozzátette, Svédországban az 1979 előtt gyártott autókat elég biztosítani, bejegyeztetni nem kell őket, az 1984 előtt gyártott motorkerékpárok esetében pedig csak a vámot és a biztosítást kell fizetni, a bejegyzés itt sem szükséges.


Több mint száz járművet állítottak ki a sétányra

A motorosok között néhány hölgyet is megpillantottam, és természetesen meg is szólaltattam őket. A tizennégy éves Jovana Cvijić Újvidékről, a huszonegy éves Anđela Perišić pedig Obrenovacból érkezett Palicsra, természetesen Tomos motorkerékpárral. Mindketten rendszeresen látogatják az oldtimer-találkozókat, Jovana a koránál fogva még nem vezethetne egyedül motort, de állítása szerint mindig feltalálja magát, Anđela pedig amellett, hogy imád vezetni, százötven Tomos motorkerékpár boldog tulajdonosának is mondhatja magát. Egyszer egy Tomos-múzeumot szeretne létesíteni, mert tudomása szerint ilyen még nincs az országban.

Tomislav Vidaković, a Szabadkai Oldtimer-egyesület elnöke kiemelte, hogy a rendezvénnyel a hagyományok ápolása mellett a turizmust is népszerűsítik, és nem hagyják, hogy a régi járműcsodák feledésbe merüljenek.


Jovana Cvijić (jobbról) és Anđela Perišić

— Örömmel tölt el bennünket, hogy a találkozót a jelenlegi állapotok között is megszerveztük. Köszönettel tartozunk a zombori múzeumnak, mely rendelkezésünkre bocsátotta azt a régi kerékpárt, amely a palicsi előolimpiai játékok idejét idézi fel — mondta Vidaković.

A találkozó résztvevői ellátogattak a Vermes Lajos emlékparkba, és a szobor előtt Vermes Mihály, Vermes Lajos unokája emlékezett vissza nagyapjára, felidézve életének főbb momentumait. A rendezvény végén a palicsi Abbázia moziban levetítették Zámborszki Ákos A magyar Olympiász című, Vermes Lajosról szóló filmjét.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..