home 2024. július 19., Emília napja
Online előfizetés
Regénybe illő módon fedezte fel Szent-Györgyi a C-vitamint
(MTV)
2022.11.29.
LXXVII. évf. 47. szám
Regénybe illő módon fedezte fel Szent-Györgyi a C-vitamint

Kis túlzással a feleségének köszönheti Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós, hogy felfedezte a C-vitamint. A  világra szóló felfedezés történetéről – és a hozzá kapcsolódó, paprikával díszített hidegtálról – a Kossuth Rádió műsorában hallhattak részleteket.

Szent-Györgyi Albert élete nemcsak rendkívüli tudományos felfedezései miatt érdekes, hanem mert zene- és sportszeretete, utazásai, meghökkentő szerelmi kalandjai és fájó családi tragédiái regénybe illő fordulatokban bővelkednek. Életének 1945-ig tartó szakaszát meséli el Matuscsák Tamás könyvében. Az író a Kossuth Rádió Trend-idők című műsorában Szent-Györgyi Alberthez fűződő emlékei mellett az életrajzi kötet megszületésének részleteibe is beavatta a hallgatókat.

„Kisgyerek koromban balatoni szomszédunkban nyaralt többször is Banga Ilona, Kossuth-díjas biokémikus, aki Szegeden Szent-Györgyi Albert munkatársa volt a C-vitamin felfedezésében. Az apósa, egy idős ügyvéd sokat mesélt Szent-Györgyiről, Ilona pedig bólogatott rá. A C-vitamin felfedezése kapcsán mondta, hogy a tudós nem szerette a paprikát, ezt kivéve szinte már minden zöldséget és gyümölcsöt kipróbált, hogy miből lehetne kivonni az aszkorbinsavat. Egy nap azonban a felesége később ment haza, amikor vendégeket vártak, és mivel nem volt ideje főzni, így hidegtálat tett a vendégek elé, amelyet paprikával díszített. Szent-Györgyi mérges lett, mert szerénynek tartotta a vendégfogadást, viszont a paprikát látva beugrott neki, hogy ezt a zöldséget még nem próbálta ki tudományos kutatásához” – mesélte az író a műsorban, mi vezette a tudóst a paprikához, amelyben, mint kiderült, hatszor annyi C-vitamin van, mint a narancsban, vagy a citromban.

A Trend-idők teljes adása újrahallgatható az alábbi linkre kattintva: ITT 

Trend-idők – hétköznap 15:11-től a Kossuth Rádió műsorán!


A mellékelt fotón  Szent-Györgyi Albert (Szentgyörgyi Albert Imre) Nobel-díjas magyar orvos, biokémikus (j) átveszi a díszdoktori oklevelet Berencsi Györgytől a Szegedi József Attila Tudományegyetem rektorhelyettesétől, miután az intézmény díszdoktorrá avatta. Szeged, 1973. október 16. MTI Fotó: Molnár Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..