home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Reformnak nevezett megszorítások
( — )
2014.04.23.
LXIX. évf. 17. szám

Egyre több adat és hír lát napvilágot az ország igen rossz pénzügyi helyzetével kapcsolatban. A sajtó fokozatosan készíti fel a polgárokat a reformok jegyében várható megszorításokra. Eközben az ország tizenegy községében a belvíz okozott problémákat.

Fájó megszorítások

Egészen bizonyos, hogy az új kormány hivatalba lépése után fájó megszorítások fogják érinteni a közszférában dolgozókat. A belgrádi napilapok szerint rövidesen eltörlik a nemrégiben életbe léptetett ún. szolidáris adót, amely eddig a 60 000 dinár felett keresőket sújtotta. Helyette mindenkire kiterjedő, 10-15 százalékos fizetéscsökkentés várható. Ez azt jelenti, hogy például az egészségügyi ápolók vagy a tanügyi dolgozók az eddigi átlag 45 000 dinár helyett 4500—6700 dinárral kevesebbet vihetnek majd haza. A napilapok arra is felhívják a figyelmet, hogy az új rendszerrel a jobban keresők fognak jól járni, nekik ugyanis a szolidáris adó eltörlésével, illetve az új rendszer bevezetésével csökkenni fog az adóalapjuk. 

Rendkívüli helyzet tizenegy községben

Már 11 szerbiai községben hirdettek rendkívüli helyzetet az árvíz miatt, s fennáll a veszélye annak, hogy az ország délkeleti részén ismét megnő a vízállás az esőzések és a Kopaonikon olvadó hó következtében — hangzott el a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó köztársasági törzskar ülésén.

Predrag Marić, a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel foglalkozó osztályának vezetője elmondta: Lučani, Požega, Kuršumlija, Prokuplje, Zaječar, Medveđa, Lebane, Doljevac, Gadžin Han, Trgovište és Žitorađa községekben hirdettek rendkívüli helyzetet.

Vladan Kocić, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet igazgatója elmondta: a következő két napban az esőzések csökkenése várható, azonban problémát okoz a Koaponikot fedő hótakaró, ami a következő két-három napban olvadni kezd. A hét közepe felé pedig ismét esőzésekre kell számítani, tette hozzá. 

Mišković az államot vádolja

A múlt héten — a megszorító intézkedések árnyékában, kisebb médiavisszhanggal — folytatódott Miroslav Miškovićnak, a Delta tulajdonosának büntetőpere is. Az egykoron az ország egyik legbefolyásosabb személyének tartott üzletember egyebek között azt mondta, hogy az egész bírósági eljárást felül kell vizsgálni, mivel az eddigiek alapján kiderült, hogy az útépítő vállalatok csődjéért az állam a felelős. Mišković azt is követelte, hogy a perbe vonják be az államot is, s az illetékesek azt is vizsgálják ki, hogy Szerbia mi mindent mulasztott el megtenni az útépítő vállalatok csődjének elkerüléséért. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..