home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Rediscover projektzáró
2021.06.01.
LXXVI. évf. 21. szám
Rediscover projektzáró

A zsidó kulturális örökség értékmegőrzéséről szóló európai projekt pozitív megerősítést nyert a zárókonferencián

REDISCOVER – ez a megnevezése annak az európai projektnek, melynek résztvevője a Szabadkai Városi Múzeum és a Duna-régió további nyolc városa voltak. A projekt, mely 2018-ban vette kezdetét, a Duna-régió rejtett zsidó örökségének újrafelfedezésével és újraértékelésével foglalkozik. A projekt, a Duna Transznacionális Program részeként, 2021. közepéig tart és megvalósulását az ERDF (Európai Regionális Fejlesztési Alap) és IPA alapok támogatták.

A REDISCOVER projekt online zárókonferenciájának sikerét, mely április 27-én és 28-án került megrendezésre a regensburgi (Németország) partner szervezésében, a mintegy 100 fős résztvevőtábor igazolja. A konferencia célja nemcsak a projekt céljainak bemutatása volt, hanem az is, hogy érdekes beszélgetéseket kezdeményezzen, melyek a téma továbbgondolására ösztönöznek. A modern zsidóság sokszínűségéről tartott lendületes prezentációban négy, meglehetősen különböző háttérrel rendelkező nemzetközi szakértő vett részt, osztotta meg nézeteit a modern zsidóságról, elősegítve a párbeszédet, hirdetve a toleranciát és az egységet a különbözőségben. A zsidó kulturális turizmus két nemzetközi szakértőjének köszönhetően a közönség – elsősorban a városi adminisztrációk képviselői – a látogatók irányába nyitó európai közösségek által megvalósított idegenforgalom hozzáadott értékeiről és új perspektíváiról hallhatott előadást.

A konferencia külön programeleme, a partnertalálkozó április 28-án valósult meg és a projekt eredményeinek elemzéséről szólt. A résztvevők megvitatták azokat a stratégiai intézkedéseket, melyek a projekt tevékenységeinek környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóságához kapcsolódnak.

A projekt helyileg is nagy hatást ért el. A pilot tevékenységek az érintettekkel és a helyi zsidó közösséggel való szoros együttműködésben kerültek kialakításra és végrehajtásra.

A projekt legvégén a három év során létrehozott turisztikai termékeket és szolgáltatásokat használták fel és tesztelték le annak érdekében, hogy tapasztalatokat szerezzenek és feltárják azok többszörösítésének lehetőségeit. A kísérleti tevékenységeket 2020 szeptembere és 2021 májusa között végeztük el.

A Szabadkai Városi Múzeum égisze alatt ötnyelvű mobilalkalmazás jött létre, amely támogatja a Szabadka zsidó kulturális örökség felfedezését.

A szabadkai Városi Múzeum a projekt keretében három turisztikai kiadványt készített el:

- a zsidó szakácskönyvet

- a szabadkai zsidó temetőről szóló kiskönyvet

- és a Zsidó Szabadka című kiadványt.

A szabadkai zsidók mindennapjai című kiállítást 2021. március 12-én nyitották meg. A kiállítás katalógusa a kiállításhoz van csatolva.

További információ a REDISCOVER projekt eredményeiről:

http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/rediscover

https://gradskimuzej.subotica.rs/?cat=533&lang=hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..