home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Rázóutakat építenek Törökbecsén
Zséli Ágnes
2020.08.03.
LXXV. évf. 31. szám
Rázóutakat építenek Törökbecsén

A törökbecsei földművesek hamarosan használatba vehetik a két újonnan kiépített sárlerázó utat. A közművesítési munkálat az önkormányzat jóvoltából valósul meg.

A rázóutat a Josif Marinković, valamint a Rajko Rakočević utca végében építik, mivel a legtöbb esetben ezeken a helyeken közlekednek mezőgazdasági járműveikkel a határból érkező gazdák. A 800 hektár termőföldet felölelő úgynevezett Mérgespusztára való ki- és bejáráshoz éppen ezeknek az utcáknak a közutjait használják.


A szerző felvételei

Svirčevék családi otthona a Josif Marinković utca végében van. Nebojša Svirčev, a családapa azt mondja, a gond a csapadékos időjárás idején a legnagyobb, mert nagy a sár, igaz, a szárazság sem sokkal jobb.

— Amikor száraz idő van, szinte nem is nyithatjuk ki az ablakokat, mert az utcánkban nagy a por. A feleségem olyankor a szobában tereget, és a ruhák ott száradnak. Tehát mondhatom, hogy esőben és szárazságban is mindannyiunknak, akik itt a dűlőút közvetlen közelében élünk, gondot okoznak a traktorok, az aratógépek és az egyéb mezőgazdasági járművek. A sárrázó utakkal kapcsolatban van némi tapasztalatom, hiszen nyolc éven át egy újvidéki építészeti cég alkalmazottjaként több ilyen út kiépítésén dolgoztam, és mondhatom, hogy ezek igazán hatékonyak. Törökbecse esetében pedig külön tetszik, hogy a mezőgazdasági sárrázó út előtt egy apró kővel megszórt útról is gondoskodtak, ami hozzájárul majd ahhoz, hogy a kerékre tapadt sár egy bizonyos része már ott lehulljon. Örülünk az újításnak, és reméljük, hogy különösen nekünk, akik itt élünk, a jövőben jobbak és elviselhetőbbek lesznek a mindennapjaink.

Milan Stojšin, az önkormányzat mezőgazdasági tanácsosa elmondta, a rázóutak kiépítési munkálatait július 20-án kezdték meg, s a tervek szerint augusztus 10-éig fejezik be.

— A munkálatok alatt a földművesek a Rajko Rakočević utca helyett a Marko Orešković, a Josif Marinković helyett pedig a Strossmayer utcából juthatnak ki földjeikre. Településünknek ezen a részén ez idáig nem voltak ilyen utak, ami különösen az itt élőknek okozott nehézséget, hiszen a határból érkező gépek sok sarat hordtak fel az utcák aszfaltburkolatára, veszélyeztetve ezzel a közlekedés biztonságát. A községben 52 000 hektár földterület található, melyből 40 000 hektár termőföld. A rázóutak egyenként 20 méteresek, melyeket 100 méter hosszúságú, apró kővel megszórt úttal kötöttünk össze. A munkálatot közbeszerzési eljárással egy nagybecskereki cégre bíztuk, mellyel korábban is sikeresen együttműködtünk — hallottuk az illetékestől.

A két sárrázó út kiépítésének beruházási összköltsége 5 millió dinár, mely pénzösszeget Törökbecse Önkormányzata fedezi.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..