home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Rapid sakkverseny volt Oromon
Kovács Laura
2023.08.27.
LXXVIII. évf. 34. szám
Rapid sakkverseny volt Oromon

Csaknem ötven versenyzővel tartották meg szombat délután a X. Oromi Sakkbajnokságot és a II. Bujić Csaba-emlékversenyt.

A tájház nyitott teraszán a helybéliek mellett zentai, bajsai, magyarkanizsai, felsőhegyi, tornyosi és szabadkai sakkozók ültek asztalhoz, hogy hétfordulós rapid versenyen mérkőzzenek meg. A versenybírói teendőket Farkas Tibor magyarkanizsai nemzetközi mester látta el.

Olajos Győző, a verseny egyik szervezője elárulta, hogy honnan ered a rendezvény neve.
Bujić Csaba egy nagyon jó sakkozó volt. Sajnos nem ért el sikereket, mert nem tudott részt venni a versenyeken, nem voltak olyanok a családi körülmények. De ha részt vett volna, és ha lett volna elég anyagi támogatás is, akkor nagyon szép sikereket ért volna el. Ez a verseny úgy alakult ki, hogy először mi minden kedden összeültünk sakkozni, majd később megszerveztük az első versenyt. Ma rapid sakkban mérkőznek meg a résztvevők, vagyis tizenöt perc áll az egyik fél rendelkezésére, és tizenöt perc a másikénak.

Farkas Sándor a bajsai sakk-klub képviseletében volt jelen. Már gyerekkorában is érdekelte a sakk világa. Eleinte édesapjával és a nagytatájával játszott, majd később, mivel nagyon érdeklődött ez iránt a sportág iránt, edző segítségével mélyült el benne.
— A sakk egy nagyon változatos játék, ezért a kezdő pozícióból sok potenciális állás jöhet ki, úgyhogy nagyon kifejlett elmélet van az egész játék mögött, és ezt sokéves tanulással, gyakorlással lehet elsajátítani, de muszáj hozzátennem, hogy ez nem szükséges ahhoz, hogy az ember hobbiszinten sakkal foglalkozzon — mondta Sándor. Hozzátette, hogy a versenyek mindig nagyon jó hangulatban és baráti közegben telnek a tájház teraszán. De azért a győzelem az egyik fő célja a nap folyamán.

Rankov Boris tizenöt éves, és Magyarkanizsáról érkezett. Először ő is otthon kezdett sakkozni az édesapjával, majd amikor már apja nem tudta legyőzni, Boris elment a sakk-klubba, és Farkas Tibor elkezdte tanítani. Az oromi a második versenye. Arról mesélt, hogy miként lehet felkészülni egy ilyen megmérettetésre.
— Minden attól függ, hogy milyen szinten szeretnél felkészülni. Ha valaki valóban meg akarja nyerni a versenyt, akkor rá kell szánnia az időt. Naponta jó néhány órát kell tanulni hozzá. Először meg kell tanulni a nyitást, illetve hogy az ellenfél milyen cselekkel próbálkozhat ellened, és ha ezt elsajátítottad, akkor utána keresned kell partikat az interneten, hogy megnézd, hogyan tudsz támadni, majd nyerni.

Miután Farkas Tibor összegezte a hét fordulóban elért eredményeket, kiderült, hogy Orom idei sakkbajnoka a zentai Vranić Ljubomir lett, a dobogó második fokát a szintén zentai Farkas Sándor foglalta el, az adai Solymosi András pedig a harmadik helyen végzett.

Mindezek mellett különdíjakat is kiosztottak. A legjobb helyi versenyzőnek járó címet Olajos Győző kapta. A legjobb szenior díjat a magyarkanizsai Pilisi Lukács érdemelte ki. A legjobb ifi Boris Rankov lett Magyarkanizsáról. A legjobb női versenyzőnek pedig a szabadkai Milenković Anastazia bizonyult.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..