home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Rangos jégkorongtorna Szabadkán
Tóth Tibor
2023.01.25.
LXXVIII. évf. 4. szám
Rangos jégkorongtorna Szabadkán

A Spartacus Jégkorongklub 17. alkalommal szervezi meg a Winter Classic elnevezésű nemzetközi veterán-jégkorongtornát. Az előttünk álló hétvégén megrendezendő háromnapos sporteseményen két korosztályban összesen tizenöt csapat vesz részt.

A +30-as kategóriában öt csapat (Maribor, Crvena zvezda, a kanadai és amerikai játékosokból álló North Hockey, Vojvodina, Noćne ptice) lép jégre a kisstadionban, míg a 40 éven felüliek mezőnyében a házigazda Spartacus mellett csehországi, szlovákiai, magyarországi, észak-amerikai, szlovéniai és szerbiai együttesek csatáznak az 1. helyért.


Buli a jégen

— A kisstadionba kilátogató közönség minden bizonnyal kiváló mérkőzéseket láthat. A szlovén Jesenice csapatával több egykori klasszis látogat el hozzánk, mint például a szlovén válogatott vezetőedzője, Matjaž Kopitar és az együttes korábbi csapatkapitánya, Tomaž Razinger. Erősnek ígérkezik a North Hockey néven szereplő észak-amerikai csapat is, hiszen az óceán túloldalán még az amatőr szinten jégkorongozók is sokkal jobb feltételek között hódolhatnak kedvenc sportáguknak, mint nálunk a profik. Felénk szabadtéri kosárlabdára és kispályás labdarúgásra kialakított pályák találhatóak, Észak-Amerikában viszont szinte minden sarkon nyitott jégpályát látni, és minden kerületben van saját, fedett pályás jégcsarnok. A Spartacus a 40 évnél idősebbek között indít csapatot, célunk pedig a középmezőny. Keretünket szabadkai származású, de hosszú ideje külföldön élő egykori játékosainkkal erősítjük fel. Ők valamikor meghatározó tagjai voltak a Spartacusnak, majd az élet külföldre sodorta őket, erre a tornára azonban hazalátogatnak, és újra felhúzzák a kék-fehér mezt. Egyik sorunkat kizárólag Szabadkán született, külföldön élő egykori jégkorongozóink alkotják. A torna pénteken 13 órakor kezdődik, szombaton reggel 9-től 22 óráig, vasárnap pedig 9-től 15 óráig élvezheti a közönség a mérkőzéseket. Fontos kiemelni, hogy a belépés ezúttal is ingyenes az érdeklődők számára — mondta Sándor Zsolt, a torna fő szervezője, aki a Spartacus színeiben maga is jégre lép a hétvégén.


A 40 éven felüliek tavalyi döntősei: a Spartacus és a Jesenice csapata

Zsolt a klubhűség mintaképe, mivel Szabadkán tanult meg korcsolyázni, a kék-fehérek színeiben lépett jégre a korosztályos csapatokban, majd a felnőttmezőnyben is a Spartacust erősítette több éven át. A ’90-es évek közepén az ifjúsági csapattal megnyerte az országos bajnokságot, bekerült a juniorválogatottba, és a Bajnokok Ligája előszobájának számító interkontinentális tornán csillogtatta képességeit.

Az elmúlt idényben a Spartacus és a magyarországi Kiskőrös 16 éven aluli közös csapata a magyar bajnokság B csoportjából a legerősebb rangfokozatba került, ahol az együttes a folyó bajnokságban a hármas számú csoport 2. helyén áll, mindössze egyetlen ponttal lemaradva a Ferencváros mögött.


Helyzet a szabadkai kapu előtt

— A kedvezőbb feltételek miatt ebben az idényben a Szegedi Hoki Klubbal működünk együtt, és minden korosztályban a szegediekkel indítottunk közös csapatot. Az U14-es korosztályos együttesünk a második csoportban a 6. helyet foglalja el, a 12 évnél fiatalabbak pedig játszanak ugyan mérkőzéseket, de eredményt nem számolnak, így helyezést sem. Ebben a korosztályban az a fontos, hogy a gyerekek maga a játék miatt sportoljanak, és ne az eredmény motiválja őket. A 8—10 évesek számára az elmúlt hétvégén Szabadkán rendeztek egy tornát, melyen bosznia-hercegovinai és magyarországi csapatok is jégre léptek. Felnőttcsapatunk ligában nem versenyez, viszont különféle tornákon, elsősorban Bosznia-Hercegovinában és Bulgáriában vendégszerepel. A női jégkorong rendkívül népszerű nálunk, a szerb jégkorong-válogatottban tíz szabadkai lány játszik rendszeresen. Az alsóbb korosztályokban is jócskán vannak lányok, ami örömmel tölt el bennünket. Veteráncsapatunkkal már novemberben részt vettünk az újvidéki tornán, és a középmezőnyben végeztünk. Ezt jónak értékeljük, hiszen Szabadkán általában a Mikulás hozza a jeget, így felkészülés nélkül játszottunk le négy mérkőzést két nap alatt. Az elmúlt hétvégén Kiskőrösön vendégszerepeltünk, az idény végéig pedig egy észak-macedóniai és egy szlovákiai, lipótszentmiklósi meghívásnak próbálunk eleget tenni — mondta Sándor, majd kiemelte a főedző, Uroš Brestovac szerepét, aki az egész klubot a vállán viszi, és főleg neki köszönhető, hogy a mostoha körülmények ellenére a klub létezik, a jégkorong pedig nem került a feledés homályába.


A Winter Classic logója

Szabadka mindig bővelkedett tehetségekben. Íme azoknak a játékosoknak a névsora, akik valamikor a Spartacusban jégkorongoztak, majd tehetségüknek és szorgalmuknak köszönhetően neves akadémiákra és egyesületekbe kerültek: Benčić Anastasija, Popov Jovana (a Ferencváros női csapata), Kostić Luka (Ferencváros), Kuntić Dávid, Pećerić Petar, Pećerić Slaven, Bem Karlo, Szabó Rácz Albert, Szabó Rácz Maxim (mindannyian UTE, Maxim rendszeresen játszik a felnőttcsapatban, és tagja az U18-as válogatottnak), Antonijević Aleksandar (Turku, Finnország), Subotić Srđan (Celje), Bogešić Vedran (DEAC, a magyar felnőttválogatottal részt vesz az Universiadén), Penava Veljko (Vojvodina), Szabados Róbert és Zwick Andrej (mindketten Crvena zvezda).

A fedett jégpálya felől érdeklődve Zsolt semmi biztatót nem tudott mondani, viszont a kisstadionon meglátszik az idő múlása.

— Több lámpatest kiégett, ami megnehezíti a munkánkat. Szükség lenne a lámpatestek LED-égőkre való cseréjére, amivel munkafeltételeink valamelyest javulnának — állapította meg.

A jégkorong- és a sportkedvelők abban bíznak, hogy belátható időn belül Szabadka fedett jégpályához jut, mert e nélkül a sportág puszta léte kerül veszélybe.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..