Rangos díj a művészetért

Rangos díj a művészetért

A Dr. Bodrogvári Ferenc-díjat 1980 óta ítéli oda Szabadka város önkormányzata. Az irodalom, a képzőművészet, a zeneművészet, a színház- vagy a filmművészet területén kiemelkedő (40 évnél fiatalabb) személyek nyerhetik el a kitüntetést.

A városi képviselő-testület a május 16-ai ülésén hozta meg a döntést, hogy a 2017-ben nyújtott kiemelkedő tevékenységéért Dr. Bodrogvári Ferenc-díjat adományoz Sonja Berta tamburatanárnak, Brenner János magyar nyelv és irodalom szakos tanárnak, valamint Miroslav Idić harmonikatanárnak.

Sonja Bertát a Szabadkai Tamburazenekar és a Vajdasági Tamburaegyesületek Szövetsége jelölte a kitüntetésre. A Szabadkai Zeneiskola tamburatanára aktív tagja volt a Szabadkai Tamburazenekarnak, és a Stipan Jaramazovićtyal közösen írt tankönyvvel egy nagy űrt töltött be a tamburatanítás irodalmának terén. 2015-ben újra életre keltette a Szabadkai Tamburakvartettet.

Brenner János Sutus Áron, Farkas Zsuzsa és Kanyó Ervin ajánlásával került a díjazottak közé. A Híd Kör és a Híd Kör Art képzőművészeti csoport tagjaként, valamint a Forum Könyvkiadó szerkesztőjeként több olyan kiállítás létrehozásában vett részt, amely hidat alkot az irodalom és a képzőművészet között. A szerkesztői munkássága is nagymértékben hozzájárul a vajdasági magyar irodalom és könyvkiadás sikeres jelenéhez, továbbá a Kacziba Ágnes és Mirjana Burzan által szerkesztett szerb—magyar szótár létrehozásában is jelentős szerepet töltött be.

Miroslav Idić a Szabadkai Zeneiskola egyik jelöltje, 2013 óta tanít az intézményben. Pedagógiai munkája mellett a KontraBayandó zenei duó tagja, és zeneművek hangszerelésével is foglalkozik.

Az elismerést ünnepélyes keretek között a város képviselő-testületi elnöke, Bunford Tivadar nyújtotta át a díjazottaknak június 19-én a városháza dísztermében. A gálán fellépett Miloš Jovanović fiatal harmonikaművész, Greguss Lilla előadásában Ács Károly Felszólalás című versét hallhatta a közönség, majd Katarina Piuković következett. Végezetül Aleksandar Rukavina, a Dalkötő leánykórus, valamint a Szabadkai Tamburakvartett lépett fel.


Tekintse meg Szalai Attila további felvételeit is:

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink