Ramadán az Egyesült Királyságban

Ramadán az Egyesült Királyságban

​​​​​​​Birminghamben 140 000 muszlim ünnepelte a ramadán végét — ​​​​​​​Élőlánc Baszkföld függetlenségéért — Hatalmas pénzbírságot kapott a Volkswagen

Birminghamben 140 000 muszlim ünnepelte a ramadán végét

A muszlim világ a böjti időszakának befejezése után megtartott háromnapos fesztiválon az önmegtartóztatás végét ünnepelte. A fotó azonban nem a Közel-Keleten vagy Észak-Afrikában, hanem Európában, az Egyesült Királyságban készült. 140 000 hívő gyűlt össze Európa legnagyobb böjt végi közös imáján, az angliai Birminghamben. Az Íd al-Fitr (magyarul: a böjt megtörésének ünnepe) egy háromnapos fesztivál, melyen az iszlám hívei a nélkülözés végét ünneplik nagy lakomákkal, emellett pedig a szegényeket is megsegítik. Birminghamben az idén rekordszámban gyűltek össze a szigetországbeli muszlimok, sőt, voltak, akik a tengerentúlról érkeztek.

 

Élőlánc Baszkföld függetlenségéért

202 kilométer hosszú élőlánccal tüntettek Baszkföldön — a megmozdulás több tízezer részvevője így követelte a jogot egy függetlenségi népszavazás megtartására. A tüntetést egy baszk szervezet, a Gure Esku Dago szervezte. Az élőlánc az észak-spanyolországi San Sebastiantól a baszk tartomány Vitoriabeli parlamentjéig tartott. A spanyol alkotmány szerint az ország oszthatatlan, a múlt évi katalán függetlenségi népszavazást Madrid illegálisnak minősítette, és kemény választ adott rá.

 

Hatalmas pénzbírságot kapott a Volkswagen

A közelmúltbeli dízelbotrány miatt a német ügyészség 1 milliárd eurós büntetést szabott ki a helyi piacvezető autóipari óriásra, a Volkswagenre. Ez a valaha volt legnagyobb vállalati bírság a helyi ügyészség szerint. A cég a 2007 és 2015 között eladott nagyjából 10 millió dízelautója esetében csalt olyan formán, hogy a jármű csak a mérések során tartsa be a környezetvédelmi előírásokat. Az 1 milliárd euró egyébként csak elsőre hangzik igen nagy összegnek: a Volkswagen-csoport 2017. évi működési profitja például 17 milliárd eurót tett ki, 230 milliárd eurós árbevétellel.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Ramadán az Egyesült Királyságban
Világkép
Ramadán az Egyesült Királyságban
Világkép
Facebook

Támogatóink