home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Rákóczi-emléknap Csókán
Tóth Lívia
2021.07.05.
LXXVI. évf. 26. szám
Rákóczi-emléknap Csókán

A csókai II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, a helyi művelődési és oktatási központ, valamint a Rákóczi Szövetség csókai ifjúsági szervezete a hétvégén Rákóczi-emléknapot rendezett.

Az esemény koszorúzási ünnepséggel kezdődött a csókai Szentháromság római katolikus templom kertjében álló Rákóczi-szobornál. Beszédet mondott Kun Ferenc, a budapesti Rákóczi Szövetség alelnöke, fellépett Baráth László zentai tárogatóművész, a Rákóczi-induló az óbecsei Botra férfikar és a csókai Rákóczi férfikórus közös előadásában hangzott el.

Csóka az egyetlen település Vajdaságban, ahol Rákóczi-szobor található. A tölgyfából készített, egész alakos alkotás Erdélyi István fafaragó keze munkáját dicséri. 2014 óta ezen a helyen minden évben március végén, II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelem születésének dátuma körül koszorúznak, az idén viszont a járványhelyzet miatt kénytelenek voltak későbbre halasztani az alkalmi rendezvényt.

A kegyelet és az emlékezés virágait a Rákóczi Szövetség, a VMSZ Csóka Községi Szervezete, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Kézenfogva Testvéreinkkel Sárrétudvari Alapítvány, Csóka Község Önkormányzata, a csókai Müvelődési és Oktatási Központ, az óbecsei Botra férfikar, a csókai Móra Ferenc MME és a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület képviselői helyezték el.


Baráth László

A Művelődési Ház előcsarnokában kiállítás nyílt a Rákóczi a világban elnevezésű képzőművészeti pályázat legsikeresebb munkáiból, valamint az érdeklődők megtekinthették a csókai Móra Ferenc MME gyűjtők szakosztályának a kuruc korra vonatkozó összeállítását.

Az ünnepi műsor kezdetén Kun Ferenc, a budapesti Rákóczi Szövetség alelnöke szólt az egybegyűltekhez. Emlékeztetett arra, hogy nemrégiben volt harmincéves a Rákóczi Szövetség, és már a kezdet kezdetén eldöntötték, soha nem alakulnak párttá, és kizárólag a határon túli magyarság életminőségének a javítására törekszenek. Ma már több mint 200 helyi szervezetük működik a Kárpát-medencében, a tagság száma meghaladja a 20 000-et.


Kun Ferenc

A folytatásban bemutatkozott Baráth László zentai tárogatóművész, a csókai Rákóczi férfikórus és a Csalogány asszonykórus, az óbecsei Botra férfikar, a tornyosi Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület asszonykórusa és tamburazenekara, a magyarkanizsai Levendula Népi Kézműves Műhely Ördögcsáklya néptáncegyüttese. Eszenyi Imre, a magyarországi Kézenfogva Testvéreinkkel Sárrétudvari Alapítvány szólóénekese Rákóczi-nótákat adott elő, verset mondott Slezák Sarolta és Balunovity Anna.


Rákóczi férfikar

Mészáros Kiss Tibor tanár, a Rákóczi Szövetség csókai ifjúsági szervezetének elnöke összegezte az elmúlt évek munkáját, majd a Rákóczi a világban rajzpályázat legjobbjai átvették ajándékaikat.

A felhívásra huszonöt rajz érkezett a csókai, a tiszaszentmiklósi és a padéi általános iskolákból. A legtöbben II. Rákóczi Ferenc portréját rajzolták le, de érkeztek alkotások, melyek a címerét, illetve a hozzá köthető helyszíneket, várakat ábrázolják.

Az 5. és 6. osztályosok kategóriájában első lett Bozóki Viktor, második Csordás Noémi, harmadik Árok Titanilla. A 7. és a 8. osztályosok közül a legjobbnak Tóth Edina bizonyult, a második helyet Slezák Sarolta, a harmadikat Bezdán Csenge szerezte meg.

Az ifjúsági szervezetben kifejtett eddigi eredményes munkájáért különdíjat érdemelt ki Trenka Tilda középiskolás tanuló.

A Rákóczi-emléknap támogatói voltak: Rákóczi Szövetség (Budapest), Bethlen Gábor Alap, Csoóri Sándor Alap, a tartományi oktatási és művelődési titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, Csóka Község Önkormányzata, Csóka Művelődési és Oktatási Központ, Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület.


Slezák Sarolta


Balunovity Anna

A szerző felvételei, valamint a Pannon RTV és a Facebook fotói   

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..