home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Rakétapárbaj Izraelben és Ukrajnában
Talpai Lóránt
2014.07.16.
LXIX. évf. 29. szám
Rakétapárbaj Izraelben és Ukrajnában

Több mint ezer légi csapás — Harcok az orosz—ukrán határ közelében — Szlovéniával bővülne a V4? — Kékszalag vitorlásverseny a Balatonon — Hogyan éljük túl a pamplonai bikákat? — Egy prostituált esete a Google-igazgatóval

Több mint ezer légi csapás

Súlyos légitámadásokra került sor Izraelben. Rakétatámadások érték a többi közt Jeruzsálemet és Tel-Avivot is. A több száz rakéta a palesztinok lakta Gázai övezetből csapódott be. A Vaskupola nevű izraeli légvédelmi rendszer azonban semlegesítette a légi fegyvereket. Ezután Izrael viszonozta a légitámadást. Az összecsapásokban eddig több mint százötvenen vesztették életüket, gyerekek is. Több százan megsebesültek, némelyek állapota igen súlyos. Izrael néhány nap leforgása alatt több mint ezer légi csapást hajtott végre a gázai szélsőségesek állásai ellen. Az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ szigorúan elítélte a rakétatámadásokat. Washington aggódik mind az izraeli, mind a palesztin civilek épségéért. Brüsszel sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Gázai övezetben egyre több civil hal meg az izraeli megtorló támadásokban. Az EU és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár mindkét oldalt felszólította, hogy tanúsítson önmérsékletet. Az EU azonnali tűzszünetet követel.

Harcok az orosz—ukrán határ közelében

Ismét fokozódik a feszültség Oroszország és Ukrajna határán. A helyzet azután eszkalálódott, hogy a napokban az ukrán fegyveres erők harminc tagja meghalt az oroszbarát szakadárok által végrehajtott rakétatámadásban. A véres esemény után Petro Porosenko ukrán elnök kijelentette, hogy Kijev „felkutatja és elpusztítja” a támadást végrehajtó oroszbarát szeparatistákat. Erre heves harcok alakultak ki a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében az ukrán fegyveres erők és a felkelők között. Ugyancsak Luhanszk megyében aknavetőkből tűz alá vették Rubezsnij, Krjakovka településeket, valamint a Donyeck megyei Dubrovkát. Mindeközben Donyeckből ezrével menekülnek az emberek. Sok család órákig állt sorban, hogy feljusson a várost elhagyó vonatokra, és az ország biztonságosabb részeibe utazzon. Ráadásul a helyzet valószínűleg tovább fog fokozódni az elkövetkező időszakban, mivel a határ menti összecsapások miatt Moszkva kemény diplomáciai választ ígért Ukrajnának.

Szlovéniával bővülne a V4?

Milos Zeman cseh államfő szerint a Visegrádi Négyek csoportját a jövőben Szlovéniával kellene bővíteni. A magas rangú cseh politikus minderről a szlovák államfővel, Andrej Kiskával folytatott tárgyalása után beszélt Prágában. „Álláspontom nem változott, továbbra is támogatom a szlovén csatlakozást. Örülök, hogy ebben a kérdésben bizonyos támogatást kaptam a szlovák elnöktől is” — jelentette ki Zeman. A történet előzményéhez hozzátartozik Zeman és Borut Pahor szlovén elnök találkozója, amely eseményen a szlovén elnök bejelentette, hogy Ausztria és Szlovénia a jövőben részt vesz a V4-ek találkozóin. Zeman ekkor azt mondta, hogy támogatja Szlovénia felvételét a csoportba. A V4-ek elnökségét akkoriban ellátó Magyarország azonban cáfolta a bejelentést.

Kékszalag vitorlásverseny a Balatonon

Az idén 522 hajó vágott neki Balatonfüredről a hagyományos Kékszalag vitorlásversenynek. A szervezők immár negyvenhatodik alkalommal indították útjukra a vitorlásokat. Európa leghosszabb távú és legrégebbi tókerülő versenyén, a Balatonfüred—Balatonkenese—Siófok—Keszthely—Balatonfüred 155 kilométeres távon először 1934. július 27-én indítottak versenyt. Az idei évtől az eredeti kiírás szellemiségét figyelembe véve a viadal nyílttá vált, többtestű és egytestű hajókkal is lehetett indulni. Az idei versenyen rajthoz állt az 1955-ben 10 óra 40 perces csúcsot felállító és azt 57 évig tartó Nemere II-vel annak tulajdonosa, Láng Róbert és a 118 éves Kishamis is. A versenyt ezúttal viharos széllökések zavarták meg, számos hajó és hajós a vízimentők segítségére szorult, 50-60-an pedig feladták a küzdelmet. A győztes végül a Fifty-Fifty nevű kétárbocos katamarán lett. A vitorlás 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítette a távot, nagy fölénnyel megnyerve a XLVI. Kékszalag Audi Nagydíjat.

Hogyan éljük túl a pamplonai bikákat?

A spanyolországi Pamplona városában az idén is megtartották a hagyományos bikaviadalt. Mint ismeretes, a cseppet sem veszélytelen rendezvényen minden évben többen is megsérülnek, amikor a szűk és kanyargós óvárosi utcákon a bikák elől futnak. A feljegyzések kezdete óta, vagyis egy évszázad alatt tizenöt ember halt meg a fesztiválon. A legutóbbi tragédia 2009-ben történt, akkor egy 27 éves madridi férfit öklelt fel az egyik állat. Az idei fesztiválon hatan sérültek meg. Egy 32 éves spanyol férfinak a mellkasába döfte bele a szarvát egy bika. A sors fintora, hogy a sérültek között van Bill Hillman, a How to Survive the Bulls of Pamplona (Hogyan éljük túl a pamplonai bikákat) című könyv szerzője. A 32 éves férfi egy évtizede rendszeres látogatója a pamplonai bikafuttatásnak, ám addig kísértette a szerencséjét, míg az végül el nem fogyott, a bika ugyanis, amely elől futott, combon döfte az amerikai szerzőt.

Egy prostituált esete a Google-igazgatóval

Egy luxusprostituált ölte meg heroininjekciókkal a Google internetes óriáscég egyik igazgatóját, akit tavaly novemberben találtak holtan a jachtján. A kaliforniai Alix Catherine Tichelmant azután tartóztatták le, hogy egy önmagát kliensnek kiadó nyomozó 1000 dolláros ajánlattal lépre csalta azon az internetes portálon, amelyen a 26 éves nő megismerkedett az áldozattal, az ötgyermekes Forrest Timothy Hayesszel. A gyilkosságról felvétel is készült. A Santa Cruz-i kikötőben horgonyzó 15 méteres jacht biztonsági kamerájának felvételén jól látszik, amint a nő több heroininjekciót ad be a férfinak, majd miután az rosszul lesz, és meghal, nem törődik mással, mint hogy poharából felhajtsa a megmaradt bort, összeszedje minden holmiját, letakarja a holttestet, és minden sietség nélkül távozzon a hajóról, leeresztve még egy napellenzőt is. A halottat másnap találta meg a hajó kapitánya.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..