home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Rájuk hozta a frászt
Orosz Ibolya
2004.10.26.
LIX. évf. 43. szám

AZ ÁLLAMKÖZÖSSÉG ELNÖKE MEGHÍVJA A PÁPÁT. Svetozar Maroviæ, az Államközösség montenegrói elnöke a múlt héten azzal sokkolta Belgrádot, hogy bejelentette: meghívást intéz II. János Pál pápához, hogy mint államfő látogasson el Szerbia és Montenegróba. Az elnök kabinetjéből kiadott közlemény szerint ,,...

AZ ÁLLAMKÖZÖSSÉG ELNÖKE MEGHÍVJA A PÁPÁT. Svetozar Maroviæ, az Államközösség montenegrói elnöke a múlt héten azzal sokkolta Belgrádot, hogy bejelentette: meghívást intéz II. János Pál pápához, hogy mint államfő látogasson el Szerbia és Montenegróba. Az elnök kabinetjéből kiadott közlemény szerint ,,Maroviæ meggyőződése, hogy a tagállamok vezetősége támogatná az ilyen meghívást, amely hozzájárulna a tolerancia európai szellemének érvényre juttatásához, az ökumenizmus keresztény értékeinek fejlődéséhez és a többnemzetiségűség értékeinek tiszteletben tartásához nemcsak Szerbia és Montenegró területén, hanem az egész Délkelet-Európában is". Az első reakciókból ítélve a nagyobbik tagállam, Szerbia vezetői közül sokan legszívesebben azt üzennék Maroviænak, hogy okosabban tenné, ha a véleményét (meggyőződését) megtartaná magának. Ez az illedelmesebbik változata annak, amit a szerbiai politikai pártvezérek legtöbbje a témáról gondol. Magukban máris hevesen bólogatnak a radikálisok reagálására. Šešelj pártja azt üzeni az államközösség elnökének, hogy ha meg merészeli hívni a pápát, akkor azonnal kezdeményezni fogják a leváltását. Az SZRP véleménye szerint abban a kérdésben, hogy meg kell-e hívni a pápát, egyedül a szerb pravoszláv egyház az illetékes, miközben tudván tudja, hogy a pravoszláv egyház válasza csakis nemleges lehet, ami nekik nagyon is megfelel.
Csak emlékeztetőül: a vörös-fekete koalíció éveiben, Miloševiæ háborúi idején a rezsimhű sajtó azt szajkózta, hogy a szerb nép legnagyobb ellensége Amerika, a NATO és a Vatikán. Érdekes egyébként, hogy - imázsának javítása céljából - maga Miloševiæ igenis meghívta a pápát, s a felesége is mindent megmozgatott, hogy II. János Pál belgrádi látogatására sor kerüljön, ám nem járt sikerrel. Most, 2004-ben, négy évvel ama bizonyos októberi események után Szerbia demokratikus kormányának vallásügyi minisztere (is) rossz ötletnek tartja az államközösség elnökének az ügybuzgóságát...
A pápalátogatás témájában lapzártáig még nem nyilatkoztak azok a politikusok, akik állami beosztásuknál fogva igazán számítanak, ezért a radikálisok bejelentése kapcsán csupán egy dilemma van: hányadik lesz a sorban Maroviæ? A radikálisok főnöke ugyanis éppen a múlt héten jelentette ki, hogy elsőként Szerbia elnökét, Boris Tadiæot fogják leváltani, másodikként pedig Vojislav Koštunicát... Szerbia elnökét már vasárnap nyilvánosan megkérdezték: hajlandó-e vállalni a politikai felelősséget azért a katasztrofális helyzetfelmérésért, amelyet elkövetett. Hiába szólította föl a kosovói szerbeket, hogy október 23-án menjenek el szavazni - Kosovóban a szerbek bojkottálták a választásokat, nem egész egy százalékuk ment el voksolni...
DANO SZÍNRE LÉP. Rájuk (mármint a szerbiai politikai színtér férfiúira) hozta a frászt egy nő is. A szerbiai külügyminiszter Vuk Draškoviæ felesége, Danica Draškoviæ bejelentette: a Biztonsági Informatív Ügynökség (szerb rövidítése: BIA) igazgatója akar lenni! Belgrád ilyet még nem pipált: Szerbia legnadrágosabb posztját ,,egy nő" akarja elfoglalni. Mi az hogy akarja? Követeli. Dano kemény nő, nincs lakat a száján, kíméletlenül elbánik a politikai ellenfeleivel a szószékről (a Szerb Megújhodási Mozgalom magas rangú tisztségviselője) csakúgy, mint a vezércikkeiben (a Srpska reè főszerkesztője). A közfelhördülésre azt mondja: ,,Úgy gondolom, hogy diplomás jogászként és vezetői munkakörben szerzett tapasztalatommal is rendkívül jó a fölkészültségem, és képes vagyok ellátni ezeket a feladatokat. A vörössapkásokat is én vertem szét, és én vagyok ebben az országban az egyetlen, aki politikailag és erkölcsileg is kész leszámolni a miloševiæi bandával."
Aki nem ismeri Danót, s elképedt azon, hogyan jut egy nő arra az elhatározásra, hogy a titkosrendőrség igazgatója akar lenni, megleli a választ Velimir Iliæ (az Új Szerbia pártelnöke) reagálásában. Prüszkölve mondja, hogy nem hajlandó eleget tenni a zsarolásnak: ,,Ha valaki a médiumok révén közli, hogy megbukik a kormány, ha őt nem választják meg, akkor számomra ez zsarolás... Volt egy olyan megállapodás, hogy a Biztonsági Informatív Ügynökség igazgatói helye a Szerb Megújhodási Mozgalmat illeti meg, de később kompromisszum született..." Szóval arról van szó, hogy az SZMM benyújtotta a koalíciós számlát. Ami önmagában nyilván nem lenne baj (lehet, hogy nem is kötnék az orrunkra, ki miért kerül a titokintézet élére), csakhogy most másról van szó. Nem akárki akarja azt a széket, hanem Dano személyesen. S ez csak látszatra lehet vicces.
A szerbiai kormány egyébként a múlt pénteken megtartott ülésén nem tárgyalt Danica Draškoviæ kinevezéséről a BIA élére. Jól értesült források szerint ,,a kérdést Vojislav Koštunicának és Vuk Draškoviænak kell megoldania a pártközi tárgyalásokon"...
SZÁMLAEGYENLÍTÉS. Az ősz a betakarítás ideje. Úgy látszik, a politikában is ilyentájt érik be a koalíciós vetés, s jön a számlakiegyenlítés ideje. A szerbiai parlament múlt kedden megválasztotta a kormány három új miniszterét. A gazdasági és privatizációs miniszter Predrag Bubalo lett - a tárca eredetileg Dragan Maršiæaniné volt, minthogy azonban a kormány jelöltjeként indult a szerbiai elnökválasztáson (és csúfos vereséget szenvedett), lemondott posztjáról, s Szerbiának hónapokon át nem is volt gazdasági (!) minisztere. A külföldi gazdasági kapcsolatok minisztere Milan Parivodiæ lett. A botrányos intézkedései miatt lemondani kényszerült oktatási és sportminiszter, Ljiljana Èoliæ utódja Slobodan Vuksanoviæ.
Beiktatását követően az új oktatási és sportminiszter azt mondta, hogy folytatni kívánja az oktatás megreformálását, de a kísérletezéseket nem. Tehermentesíteni szándékozza a gyereket, ugyanakkor szeretné elérni, hogy tudásuk stabilabb és tartósabb legyen. Jelszava: komputer, könyv, labda! A miniszter asszony kirohanásai után ez meglehetősen megnyugtatóan hangzik. Az is jó jel, hogy az új miniszter első intézkedésként átiratot küldött a szerbiai általános iskolák igazgatóinak: állítsák le a B2-teszt alapján oktató angoltanárok elbocsátását. Végre! A miniszter asszony ugyanis holmi tánciskolai végzettségnek könyvelte el ezt a nyelvvizsgát, pedig erre a nyelvvizsgára csak azok az egyetemi végzettségű (!) emberek jelentkezhettek, akik a pedagógiai, pszichológiai karon, illetve nyelv és irodalom szakon diplomáztak.
Hogy Slobodan Vuksanoviæ mennyire lesz alkalmas az oktatási miniszteri posztra? Erről nem sokat tudni. Belgrádban született 1965-ben, a Filológiai Fakultáson szerzett irodalomtanári diplomát, 1998-ban doktorált. Ismert sportoló volt (a Radnièkiban kosarazott), politikai pályafutását a Demokrata Pártban kezdte, 2000 elején az elnöke akart lenni - nem sikerült. Október 5-e után átpártolt Momèilo Perišiæhez - ebben a pártban is megpróbálta megszerezni a vezetői funkciót, de nem sikerült. Saját pártot alakított, a Népi Demokrata Pártot, annak színeiben indult Belgrád város polgármesteri posztjáért - ő kapta a legkevesebb szavazatot, mindössze 7500-at. Nemrég az NDP kollektív belépett Koštunica SZDP-jébe, Vuksanoviæ pedig oktatási és sportminiszter lett.
SZOMBATON. Nenad Èanak, a vajdasági parlament elnöke október 30-ára hívta össze a Tartományi Képviselőház alakuló ülését. Azt is bejelentette, hogy a parlament elnöke Bojan Kostreš, a VSZL főtitkára lesz. Más: lapzártakor érkezett a hír, hogy a köztársasági belügyminisztérium bűnvádi feljelentét tett Kasza József, a VMSZ elnöke ellen, mert alapos a gyanú, hogy polgármestersége idején ,,visszaélt hivatali helyzetével, és lehetővé tette, hogy jogtalan vagyonszerzésre tegyen szert" egy magánvállalat és egy bank. Kasza az MTI-nek nyilatkozva addig nem kíván érdemben reagálni, amíg nem látta a feljelentést.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..