home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Ragyogj, kicsi láng!
Szakáll Laura
2021.12.20.
LXXVI. évf. 50. szám
Ragyogj, kicsi láng!

A legkisebbektől a felnőttekig mindenki fellépett a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ karácsonyi műsorában. A fiatalok már nagyon várták a rendezvényt, a múlt évben ugyanis a járványhelyzet miatt elmaradt a hagyományos ünnepi összeállítás.

A népzenei, népi ének és néptáncos szakosztályok műsorában az egyik legnagyobb keresztény ünnephez, a karácsonyhoz kapcsolódó dalokat, illetve betlehemes játékokat láthatott a közönség, de a téli ünnepkör jeles napjait, a hozzájuk fűződő szokásokat is bemutatták a fellépők. A táncosokat a Juhász zenekar kísérte. Az esten a Fabula Rasa Színjátszó Grund is közreműködött. A vendégeket Takács Márta, a Népkör elnöke köszöntötte.

— Hálásak lehetünk azért, hogy vigyáztunk egymásra, és most ilyen nagy számban itt lehetünk. Hálásak lehetünk a Népkör operatív csapatának, amely nap mint nap itt van, a szakosztályvezetőinknek, amiért töretlenül még ebben a nehéz helyzetben is kitartottak, és megtartották a foglalkozásokat, ennek köszönhetően láthatjuk ma a fiatalok előadását. Hálával és köszönettel tartozunk a támogatóinknak, mert nélkülük nem tudnánk kinyitni a kapuinkat — hangsúlyozta a Népkör elnöke, és elmondta azt is, hogy hálásak azoknak a szabadkaiaknak is, akik 150 éve megálmodták az intézményt, mert úgy gondolták, szükség van rá. Azóta sok-sok generáció tartott ki a Népkör mellett. Rájuk is nagyon büszkék, és mindazokra, akik segítették a munkát évtizedeken keresztül.

A hetedikes Korponai Réka kisgyermekkora óta népkörös, az Aranykapu csoportban kezdett táncolni.

— Nagyon szeretem a Népkört. A karácsonyi műsorra úgy gyakoroltunk, hogy mindig két koreográfiát próbáltunk. Egy moldvai lucázással és egy dél-alföldi betlehemes játékkal készültünk. A múlt évben nem tudtuk megtartani, az internetre kerültek fel a videók, így az idén mindenki nagyon örült.

— A karácsonyi műsorban a teljes téli ünnepkör megjelenik a dalok, a zenék illetve a koreográfiák és a népi játékok által — mondta Pintér Krisztián, a Róna táncegyüttes művészeti vezetője.

— Tradícióvá vált évtizedek óta, hogy a karácsonyi ünnepségen a Népkör szakosztályainak apraja és nagyja fellép. Novemberben elkezdtük a készülődést, igyekeztünk a felgyűjtött anyagainkból is választani. Például a horgosi betlehemes játékokat is bemutattuk a Róna táncegyüttes előadásában. A lucázást moldvai táncok színesítik. Ez az év egyébként aktív volt. Nagyon sok nehézségünk adódott a koronavírus miatt, de amint oldódott a helyzet, visszaálltunk a normál kerékvágásba — hallottuk Szécsi Viktória művészeti vezetőtől.

Fényképezte: Szakáll Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..