home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Ragyogások
Kartali Róbert
2021.12.16.
LXXVI. évf. 50. szám
Ragyogások

Karácsonyi fények a Vatikánban — Felavatták a kilencedik tornyot — Tündökölt Verstappen

Karácsonyi fények a Vatikánban

Kigyulladtak az ünnepi fények péntek délután a Vatikánban, a Szent Péter téri nagy karácsonyfán. A 113 éves, 28 méter magas lucfenyő az észak-olaszországi Trentino tartományból származik. A Szent Péter téri karácsonyfa-állítás hagyományát II. János Pál pápa vezette be 1982-ben, a népszerűsége pedig azóta is töretlen. A fa közelében betlehemi jászolt állítottak fel, melyben az idén harminc életnagyságú, a perui Andok vidékére jellemző viseletbe öltöztetett figurát helyeztek el. A karácsonyfára olasz kézművesek díszei kerültek. A 8 tonnás fenyőt két héttel ezelőtt Anadalóban vágták ki, és szállították el a Vatikánba. A díszek készítése azonban már hónapokkal korábban megkezdődött. Több mint hatszáz, kézzel készült gömböt függesztettek fel a vatikáni karácsonyfára. A kerek fagömbökbe ezüstdíszt helyeztek, az újrahasznosított műanyagból készült gömböket faforgáccsal töltötték meg. Ötven különleges gömb pedig egy kártyát rejt, melyen a helyi iskolások beteg gyermekeknek üzennek. A kézművesdíszek a karácsonyi ünnepek után sem vesznek kárba.


Fotó: MTI/AP/ANDREW MEDIEHINI

 

Felavatták a kilencedik tornyot

Ünnepélyes keretek között, a csillag alakú csúcsdísz fényeinek felkapcsolásával felavatták a Sagrada Família székesegyház kilencedik tornyát Barcelonában. A Szűz Máriáról elnevezett torony a tervező, Antoni Gaudí kriptája fölött magasodik. Az 1882 óta folyamatosan épülő templom tervezett 18 tornya közül 138 méterével ez lesz a második legmagasabb. A torony tetejét díszítő tizenkét ágú csillag rozsdamentesacél keretbe foglalt üvegből készült, tömege 5,5 tonna, átmérője 7,5 méter. Elkészítésének költsége 1,5 millió euró volt. Az esemény alkalmából a székesegyházban ünnepi szentmisét celebráltak, melyen Ferenc pápa videóüzenetét is levetítették. A nyilvánosság számára egyelőre nem látogatható új torony átadásával a város jelképének számító székesegyház 75 százaléka elkészült. A jelenlegi tervek szerint befejezése 2032-re várható, 150 évvel azután, hogy letették az alapkövét.

 

Tündökölt Verstappen

Max Verstappen, a Red Bull huszonnégy éves, holland versenyzője szerezte meg a 2021. évi Forma–1-es világbajnoki címet, miután az idényzáró Abu-dzabi Nagydíj utolsó körében megelőzte a versenyben addig vezető riválisát, Lewis Hamiltont. A harmadik helyen a spanyol Carlos Sainz Jr. ért célba, bebiztosítva ezzel a Ferrari harmadik helyét a konstruktőrök bajnokságában a Mercedes, valamint a Red Bull — Honda mögött. Az év utolsó futama rég nem látott izgalmakat hozott, Hamilton jobban rajtolt, és végig vezetett, ám az utolsó néhány kilométeren Verstappen kihasználta gumielőnyét, és a döntő pillanatban lehagyta hétszeres vb-győztes, brit riválisát. Verstappennek ez volt az idei tizedik és pályafutása huszadik futamgyőzelme, valamint ő lett az F1 első holland, egyúttal negyedik legfiatalabb világbajnoka. (A hírek forrása: MTI)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..