home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
ROBERTÓ, A KIS HEGEDëMëVÉSZ
Kónya-Kovács Otília
2007.04.04.
LXII. évf. 14. szám
ROBERTÓ, A KIS HEGEDëMëVÉSZ

Amikor Ráczéknál jártam, Robertó aznap (vasárnap!) éppen a körzeti fizikaversenyen vett részt. Mint mondja, a fizika és a történelem a kedvenc tantárgya. å egyébként 13 éves, a Szervó Mihály Általános Iskola hatodikos tanulója, a nagybecskereki Josif Marinković Zeneiskolában pedig ötöd...

Amikor Ráczéknál jártam, Robertó aznap (vasárnap!) éppen a körzeti fizikaversenyen vett részt. Mint mondja, a fizika és a történelem a kedvenc tantárgya. å egyébként 13 éves, a Szervó Mihály Általános Iskola hatodikos tanulója, a nagybecskereki Josif Marinković Zeneiskolában pedig ötödikes, de azt is elmondta, hogy mivel előbb indult a zenedébe, egy évet ismételnie kell. Rácz Róberttől, az apukától megtudtam, hogy ők már korán észrevették, hogy Robertónak van hajlama a zenéhez. Már kisbaba korában zenét hallgattattak vele, de a hegedűs nagyapa is többször játszott az unokájának, akinek természetesen tetszett a hegedűmuzsika. Négy-öt éves korában már próbálgatta a hegedűt, és kilencévesen egyszerűen kimagaslott a többiek közül.
Robertó mellesleg nagyon kommunikatív fiú, jó riportalany. Íme a beszélgetés:
- Öt éve játszom hegedűn, vagyis pontosabban már hat éve. A tanárom Süveg Tibor és Diana Ivanjica zongoratanárnő szokott fellépésekkor kísérni. Ezenkívül járok még szolfézsórára, a kottaolvasást tanulni. A másik tantárgy az úgynevezett zenekar, de később még egy hangszert kell majd választanom, még nem tudom, melyik mellett döntök.
* Az eddigi öt/hat év alatt nagyon szép eredményeket értél el... Elmondanád melyek ezek?
- 2004-ben a Sremska Mitrovica-i vonósok fesztiválján első helyezést érdemeltem ki, majd egy évre rá a szabadkai fesztiválon is a legjobb voltam. 2005-ben a Lazarevacon megtartott zene- és balettiskolák fesztiválján ugyancsak első díjas lettem, de ugyanebben az évben a Sremska Mitrovica-i fesztiválon második helyezést értem el. Tavaly a Belgrádban megrendezett köztársasági versenyen is a legjobbnak bizonyultam, megkaptam a Laureátus címet. Tehát magas állami kitüntetésben részesültem a kultúra terén, a 100 pontból 100 pontot kaptam.
* Ezek voltak a versenyek, fesztiválok. Hol léptél még fel?
- Tavaly a kiváló tehetségek részére Aleksandar trónörökös tartott fogadást Belgrádban, ez volt az első királyi koncert, ahol ugyancsak bemutatkoztam. Még a múlt évben részt vettem egy nemzetközi versenyen is, a negyedik helyen végeztem. Továbbá Lazarevacon tartották meg a zeneiskolák versenyét, amelyre a mi zeneiskolánkból négyen utaztunk el, itt is első díjas lettem. Újvidéken, a végrehajtó tanács meghívására a tartomány legjobbjai léphettek fel, közöttük én is.
* Nemrégiben Goran Knežević, Nagybecskerek polgármestere is fogadta a tehetséges fiatalokat, ahol te is jelen voltál.
- Igen, Nagybecskerek város díját adta át nekem a polgármester.
* Most általános kérdés következik: hogyan tudod összehangolni kötelezettségeidet a két iskola között?
- Nincs sok időm a komoly tanulásra, és mondhatom, hogy a zeneiskola sokkal könnyebb, mert kevesebb tantárgy van, meg nem is olyan szigorúak, az általános iskolában pedig mindegyik tanár megköveteli a maga tantárgyából a tudást.
* Milyen a hegedűtanárod? Szigorú?
- Nem szigorú. Inkább kedves, és ha hibázok, akkor nem szól rám gorombán, hanem szépen elmagyarázza, hogyan csináljam. Mindent elmondhatok neki, olyan mint egy barát. Csakhogy én nem barátként nézem, hanem mint tanárt.
* Hányszor van ,,jelenésed” a zenedében?
- Hétfőn és csütörtökön, szerdán pedig zenekar van. Felosztották negyediktől hatodikig a kiszenekart, a középiskolában pedig már lehet a zenekar és az énekkar között választani. A zenekarban főleg én vagyok a koncertmester, most egy eléggé nehéz anyagot játszunk, én vagyok a szólista. A koncertmester a ,,főfej” a zenekarban. A legjobb helyen ül, ő adja meg, mikor indul a zene. Ha valaki valamit nem ért, annak is ő magyarázza el a dolgokat.
* Mennyit kell ahhoz gyakorolni, hogy valaki ilyen szép eredményeket érjen el?
- 4-6 órát is gyakorolok néha, különösen akkor, ha valamilyen koncertre készülök. Ez úgy fest, hogy egyfolytában kell gyakorolni, mert ha abbahagyom, akkor ,,megszakad” a kapcsolatom a zene világával, és nem tudok úgy koncentrálni.
* Mikor érzed jobban magad: amikor zenekarban vagy amikor szólóban játszol?
- Amikor magam játszom, mert szabadabban érzem magam, hisz, ha a zenekarban valaki melléfog, akkor az egész zenekar leáll, és újból kell kezdeni mindent.
* Amikor nem tanulsz, és nem gyakorolsz, akkor mivel foglalatoskodsz?
- Itt a számítógép, vagy a testvéremmel hancúrozunk. Néha focizok vagy társalgok a barátaimmal.
* Említetted, bízol benne, hogy majd a zenével keresed meg a ,,kenyered. Tehát milyen terveket szősz magadban?
- Mivel az eszményképem Stefan Milenković, szeretném, ha a tanítványa lehetnék. Továbbá egy komoly koncertet szeretnék tartani.
Az apuka még azt is hozzátette, Robertót mindenképpen a zenei középiskolába irányítják, majd szeretnék, ha valahol a Nyugaton nyerne felvételt az akadémiára. Renátó, a fiatalabb fiuk, másodikos a zenedében, de őt inkább a számítógép, a matematika és a földrajz vonzza. Ezenkívül nagyon szépen szaval.
Visszatérve Robertóhoz: Vajdaságból Rácz Robertó az egyedüli zenei téren, aki megkapta a Laureátus címet, a legmagasabb állami kitüntetést. Az eddigi eredményekhez gratulálunk, a továbbiakban pedig sok sikert kívánunk!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..