home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
REPowerEU program
Talpai Lóránt
2023.01.19.
LXXVIII. évf. 3. szám
REPowerEU program

700 millió eurót kap Magyarország — Véget ért az ebolajárvány Afrikában — Elhunyt az utolsó görög király

700 millió eurót kap Magyarország

A korábbi javaslatban szereplő pénz dupláját, mintegy 701 millió eurót kaphat Magyarország az orosz leválást célzó uniós REPowerEU programból az olajinfrastruktúrája fejlesztésére — közölte az európai parlamenti szakbizottsági ülés eredményeire hivatkozva a Fidesz képviselőcsoportja. A fejlemény csak részben új, mert az uniós intézményközi egyeztetések másik fórumán, a tanácsban már tavaly ősszel eldőlt, hogy 300 milliárd forint körüli támogatást kaphat Magyarország erre a célra az allokációs kulcsok módosítása nyomán, és ezt akkoriban Varga Mihály pénzügyminiszter be is jelentette. A módosítás lényege, hogy egy új allokációs kulcs figyelembe veszi a kohéziós politikát, a tagállamok fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét és a beruházási árak emelkedését. Ezt a módosított kulcsot pedig egy 20 milliárd eurós tételre alkalmazzák, és ebből jön le a 701 millió eurónyi, csaknem 300 milliárd forintnyi forrás.


Fotó: MTI

 

Véget ért az ebolajárvány Afrikában

Sikeresen ellenőrzésünk alá vontuk az ebola terjedését Ugandában” — jelentette ki Jane Ruth Aceng egészségügyi miniszter a járvány végét ünneplő ceremónián. A hírt azután jelentették be, hogy Ugandában 42 napig nem volt aktív megbetegedés. Ez az időtartam a vírus két teljes lappangási időszakát lefedi. A járvány kezdetén az esetek az epicentrumon, a fővárostól, Kampalától 150 kilométerre nyugatra fekvő Mubendén túl számos más körzetre, köztük Kampalára is kiterjedtek. Hivatalos adatok szerint az ebola 55 ember életét követelte, és 143 fertőzést okozott szeptember óta Ugandában. A halálos áldozatok között hat egészségügyi dolgozó is volt.

 

Elhunyt az utolsó görög király

Nyolcvankét éves korában elhunyt II. Konsztantin volt görög király Athénban. Az egykori uralkodó egészségi állapota az utóbbi hetekben egyre rosszabbra fordult, több agyvérzése is volt, és egy súlyos tüdőgyulladás is kialakult nála. Görög kormányzati források szerint II. Konsztantint Athén északi részén, családja egykori nyári rezidenciájának erdős területén helyezik majd örök nyugalomra. II. Konsztantin volt Görögország utolsó királya, 1964-ben lépett trónra. Rövid uralkodása alatt a hadsereg átvette a hatalmat, a király ellenpuccsa pedig kudarcba fulladt, ezért száműzetésbe kényszerült. A katonai hatalom 1973-ban eltörölte a monarchiát, ezt a lépést saját maga szervezte népszavazással szentesítette, de később, a junta bukása után, egy 1974-ben tartott újabb referendum is megerősítette a monarchia eltörlését.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..