home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Püspökszentelésre készül a Szabadkai Egyházmegye
Fehér Márta
2020.11.10.
LXXV. évf. 45. szám
Püspökszentelésre készül a Szabadkai Egyházmegye

Szombaton szentelik fel püspökké Msgr. Slavko Večerint. A püspökszentelés szertartása november 14-én délelőtt 11 órakor kezdődik a Szent Teréz-székesegyházban. A koronavírus-járvány miatt a hívek a helyszínen nem, hanem a Pannon Televízió, a Vajdasági RTV 1-es és 2-es csatornáján — horvát, illetve magyar nyelven —, valamint a Mária Rádió műsorán követhetik élő adásban az eseményt, melyen az előírások miatt csak a meghívottak vehetnek részt.

Péntek este 7 órakor ünnepi vecsernye vezeti be a püspökszentelés eseményeit — hangzott el a keddi sajtótájékoztatón, melyen Mirko Štefković és Szabó Szebesi Csaba püspöki titkárok ismertették a részleteket. — A szombati püspökszentelésen a főszentelő Német László nagybecskereki püspök lesz, a társszentelő pedig a nyugalmazott püspökünk, Pénzes János, valamint a bácskeresztúri görögkatolikus püspök, Dzsudzsár György (Djura Džudžar). Maga a püspökszentelés egyrészt egy szentségnek a kiszolgáltatása, a papi rend teljességének az elnyerése, másrészt pedig püspök atyánk már kinevezett püspök, Róma már kiválasztotta, de ezzel a szenteléssel kezdi majd meg hivatalosan is az egyházmegye kormányzását. Az evangélium után a szenteknek, az égieknek a közbenjárását kéri majd a Mindenszentek litániája, ezt követi majd a főszentelő kézrátétele, és utána egy rövid imádság, majd az új püspök fejét megkenik, átnyújtják neki az evangéliumos könyvet. A szentség kiszolgáltatása azzal zárul, hogy az új püspök megkapja a gyűrűt, a mitrát (püspöksüveget) és a bakulumot (püspökbotot), és végül elfoglalja helyét a katedrában, a püspöki székben, vagyis átveszi az egyházmegye irányítását. A Te Deum hálaadó imádság során a püspök atya a székesegyházon belül körbemegy, és megáldja a népet, a jelenlevőket, majd beszédet mond.

A járványügyi korlátozások miatt magán a szertartáson csak meghatározott számú vendég vehet részt, ez elsősorban a meghívott egyházi képviselőkre vonatkozik, az új püspök személyes vendégeire, valamint a kulturális és a politikai élet képviselőire. Máris sok visszajelzés érkezett, a meghívottak nagy része a járványügyi helyzet miatt nem tud jelen lenni ezen a nagy eseményen, ez főleg a külföldiekre vonatkozik.  

— Az intézkedések miatt nem tudunk több helyről gondoskodni, viszont a médiának köszönhetően mindenki követheti majd az eseményt a tévé és a rádió által. Arra kérjük az embereket, hogy amennyien csak tehetik, ilyen módon kapcsolódjanak be imáikkal és jelenlétükkel az eseménybe.

Slavko Večerin címere egy négy mezőre osztott pajzs. A bal felső sarokban Krisztus nevének első betűje látható (Χ — a görög khi betű), mely a keresztet is szimbolizálja, illetve a Ρ (görög ró) betű, mely a püspök pásztorbotjaként értelmezhető, illetve az egyház vezetőjének pásztori működéseként, ahogyan vezeti a nyájat, a keresztény népet. A jobb felső mezőben ismét két betű látható, az alfa és az ómega, hiszen Krisztus ezt mondta: „Én vagyok az Alfa és az Ómega, az első és az utolsó, a kezdet és a vég.” (Jel 22,13) A bal alsó sarokban Szent Pál, a Szabadkai Egyházmegye fővédőszentje látható, a jobb alsó sarok pedig a bácskai vidéket ábrázolja: a Duna és a Tisza közötti területet, két hullámzó kék vonalként, közte zöld felülettel. A pajzs felett egy süveg látható, két oldalán bojtok, ezek minden püspök címerében szerepelnek.

Slavko Večerin püspök jelmondata: Per Christum et cum Christo et in Christo. Ez a rész a szentmise legfontosabb része, záró dicsőítés, mely azt jelenti, hogy Krisztus által, Krisztussal és Krisztusban — hangzott el a sajtótájékoztatón.

Fényképezte: Szalai Attila

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..