home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Püspök úr a focit is...
KISIMRE Ferenc
2006.09.06.
LXI. évf. 36. szám
Püspök úr a focit is...

Püspök úr a focit is kedveliSzegedi tudósítónktól
Gyulay Endre korábbi főpásztor átadja a pásztorbotot utódjának, Kiss-Rigó László megyés püspöknek. - Fotó: Schmidt AndreaRégen látott tömeg gyűlt össze a múlt szombaton a szegedi Fogadalmi templomban. Hogy mi okán? Ekkor iktatták be főpásztor...

Püspök úr a focit is kedveli
Szegedi tudósítónktól
Gyulay Endre korábbi főpásztor átadja a pásztorbotot utódjának, Kiss-Rigó László megyés püspöknek. - Fotó: Schmidt Andrea

Régen látott tömeg gyűlt össze a múlt szombaton a szegedi Fogadalmi templomban. Hogy mi okán? Ekkor iktatták be főpásztori székébe Kiss-Rigó Lászlót, a szeged-csanádi egyházmegye új püspökét. Az 51 éves püspök az Esztergomi Hittudományi Főiskola főigazgatójának posztját cserélte fel az egyházmegye vezetőjének tisztségére. Első prédikációja rövid, lényegre törő és világos volt: követi elődjének útját, s egyházi méltóságként a hit erejét, a szeretet hatalmát és a józanság fegyverét kívánja használni ebben a munkában.
Nem mindennapi esemény egy ilyen szertartás még egy Szeged nagyságú város életében sem. Legutóbb 19 évvel ezelőtt volt hasonló egyházi ceremónia, amikor a most nyugdíjba vonult 75 éves Gyulay Endre püspököt iktatták be tisztségébe. A város népének fogadalma által épített hatalmas székesegyházban - amelynek tőszomszédságában néhány nappal ezelőtt ért véget a minden eddiginél eredményesebb szabadtéri játékok évadja - mintegy 3 ezren gyülekeztek az ünnepi alkalomra. Köztük a város elöljárói, a testvéregyházak képviselői, de megjelent a küldöttsége az esztergomi egyházközségnek is, melyben a mostani püspök korábban szolgált. Nem kis érdeklődést keltett a megjelentek között két világhíres személy: Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendás alakjai, akik Kiss-Rigó László személyes barátai, szintén ott voltak a szentmisén.
Hatalmas tömeg között vonult be az oltár elé a szertartásban részt vevő 20 püspök, két bíboros, a Templomos Lovagrend Magyarországi Praeceptóriájának lovagjai és Juliusz Janusz apostoli nuncius, XVI. Benedek pápa küldötte. Ő olvasta fel a Szentatya kinevező bulláját, majd az ilyenkor szokásos rend szerint előbb Gyulay Endre eddigi püspök átadta utódjának a pásztorbotot, és az oltár előtti katedrához vezette.
Az új főpásztor ezután első szentbeszédében idézte püspöki jelmondatát, mely Pál apostolnak Timóteushoz írt leveléből származik: ,,...hiszen Isten nem a félénkség lelkét adta nekünk, hanem az erőét, a szeretetét és a józanságét.” Az új szeged-csanádi megyés püspök további munkájában ennek az igének a sugalmazása szerint kíván dolgozni. Feladatai lesznek bőven, hiszen az egyházmegye több száz intézményét - plébániát, iskolát, szeretetotthont kell majd koordinálnia, igazgatnia.
Az ünnepi szentmise után a megjelent egyházi méltóságok és világi tisztségviselők számára adott fogadást Kiss-Rigó László püspök. Ezen dr. Botka László polgármester és dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntötte az új főpásztort, és eredményes munkát kívántak neki. Kifejezték reményüket, hogy a jövőben is kiváló lesz az együttműködés a püspökség, a város és az egyetem között, hiszen ez a hármas kötődés az itt élők javát is szolgálja.
Kiss-Rigó László beiktatása előtt adott nyilatkozatában elmondta, hogy szeretné minél előbb megismerni az egyházmegyében működő intézményeket, áttekinteni a helyzetüket, ezzel egyidejűleg pedig az itt élő híveket is. Bízik abban, hogy Isten segítségével, az egyházmegyében dolgozó papok, hittantanárok, egyházi alkalmazottak közreműködésével megelégedésre végzi majd munkáját.
Az új főpásztor nagy híve a labdarúgásnak. Nemcsak nézni és szurkolni szeret, hanem heti három alkalommal csukát húz, és részt vesz alkalmi csapatának edzésén. Esztergomban ez volt a gyakorlat, de a püspök úr bízik abban, hogy Szegeden is sikerül majd összehoznia egy papokból és hívekből álló együttest. Hiszi és vallja ugyanis, hogy a rendszeres testmozgásra mindenkinek szüksége van. A püspöknek is.
Életút
Kiss-Rigó László, az új szeged-csanádi püspök 1955. április 6-án született Budapesten. 1981. június 14-én szentelték pappá Esztergomban, Szécsényben és Budapesten a Haller téri templomban volt káplán, 1985-től az esztergomi Szent Anna-plébánia káplánja, 1991-től 2004-ig az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskola Főhatóságának igazgatója, 2003-tól az Esztergomi Hittudományi Főiskola főigazgatója, 2004. február 21-én szentelték püspökké Esztergomban, 2006. június 20-án a pápa szeged-csanádi megyés püspökké nevezte ki, 2006. augusztus 26-án a szegedi dómban hivatalosan beiktatták új tisztségébe.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..