home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Pünkösdi zarándoklat a közmédia csatornáival
MTVA
2021.05.21.
LXXVI. évf. 20. szám
Pünkösdi zarándoklat a közmédia csatornáival

A közmédia gazdag pünkösdi filmkínálattal készül május 21-24. között. A közszolgálati csatornák közönsége elmerülhet Erdély legendákkal átszőtt helyszíneiben, Assisi Szent Ferenc hittel teli küzdelmében, a magyar irodalom megfilmesített remekeiben. Az ünnep alkalmából izgalmas alkotások, sorsfordító történetek várják a nézőket.

Duna Televízión a pünkösdi időszakban a nézők szeme elé tárul egy bakancslistásnak nevezhető úti cél, a legendák és mítoszok övezte Erdély csodálatos világa. A csatorna május 21-24. között kora délutánonként az Erdély – Ég és föld között című négyrészes ismeretterjesztő filmet vetíti, amely a Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült. Az utazás Európa legnagyobb aranylelőhelyétől egészen az eget karcoló bércekig tart, miközben számtalan lélegzetelállító táj ismerhető meg. A megállók közt olyan helyszínek szerepelnek, mint a kultikus, szakrális Csíksomlyó, Háromszék, nagy mesemondónk, Benedek Elek szülőföldje, és a funtineli boszorkány erdeje. Május 22-én 10.25-től az Erdélyi történetekben a Székely Madonna - A Napba öltözött asszony látható. A dokumentumfilm nézői látogatást tehetnek Csíksomlyón, a ferences kegyhelyen és megcsodálhatják a Székelyföld szimbólumává vált kéttornyú templom legféltettebb, legszebb és legértékesebb kincsét: a Csodatevő Madonna világhírű kegyszobrot. A televíziónézők május 22-én 21.45-kor és május 23-án 21.15-kor a Szent Ferenc című kétrészes tévéfilmet láthatják, amelyben minden idők egyik legnépszerűbb szentje lemond minden vagyonáról, és életét a szenvedő szegényeknek, betegeknek, elhagyatottaknak szenteli. Követői száma egyre nő, majd pápai áldással szerzetesrendet alapít.

Duna World május 24-én 14.55-től Jókai Mór csodálatos regényének filmes adaptációját, Az aranyembert vetíti.

Az M5 „Könyörögj érettünk!" című műsora Erdély legelszántabb zarándokait mutatja be. A román hatalom 1949-től betiltotta a csíksomlyói búcsút, ám őket nem lehetett eltántorítani. A Magyar Televízió Szegedi Stúdiójának stábja részese volt annak, amikor hosszú évtizedek után ismét szabadon ünnepelhettek a zarándokok Csíksomlyón. A felvételek május 22-én 15.15-től láthatók. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére a közmédia csatornája május 24-én 20.00-tól Az utolsó hegycsúcs című filmet tűzte műsorára. A dokumentumfilm Pablo Domínguez történetét dolgozza fel. A 42 éves katolikus pap kirándulni ment és már nem tért vissza, a hegyimentők holtan találták meg a Moncayón. Halálát követően az elbeszélők olyan a jelent meghatározó kérdésekre adnak választ, mint: Mi a boldogság? Van-e teljes élet? A spanyolos lendületű filmben őszinte, reménykeltő vallomások hangoznak el megragadó képek és zene kíséretében. Ezután egy izgalmas krimi, a Titkok és vallomások következik 21.30-tól. Mit keres egy pap egy politikai rendezvényen? Egy németországi luxushotelben találkoznak a világ leggazdagabb országainak gazdasági miniszterei. Jelen van Daniel Roché is, a Nemzetközi Valutaalap elnöke is, aki mások számára ismeretlen okból meghív egy olasz szerzeteset. Egyik reggel Rochét holtan találják. Egy dolog biztos, hogy a szerzetessel beszélt utoljára. Rochénak a meghívással egyetlen célja volt: gyónni akart. Vajon milyen bűnöket vallhatott be a világ egyik legbefolyásosabb embere?

Az M2 gyerekcsatornán május 24-én 15.20-kor a képernyős szuperhős kutya, Volt gondoskodik a derűs időtöltésről. A tévésztár egy szerencsétlen véletlen következtében New Yorkban találja magát. Rádöbben, hogy kutyaélet van a kamerákon túl és haza szeretne találni a gazdájához. Mici, a kidobott házimacska és T-Rex, a tévéfüggő hörcsög személyében segítőtársakra akad.                    

Az M2 Petőfi TV-n május 23-án 21.10-kor Móricz Zsigmond művének, az Égi madárnak a filmes adaptációja lesz megtekinthető. Tenki Réka, Csányi Sándor és Gáspár Sándor szerelmi háromszögével garantált a kikapcsolódás. Május 24-én 20.10-től A doktor című regényen alapuló film lesz műsoron. Jack Mackee, a jó nevű sebész, sorsának alakulását követhetik a nézők, aki súlyosbodó köhögése miatt páciens szerepbe kerül és megtapasztalja mindazt, amit betegei átélnek. Az addig empátia híján lévő sebésznek a rákkal harcoló June mutat példát, aki felhívja figyelmét a gyógyuláshoz vezető útra, és ráébreszti arra, hogy mi egy orvos igazi feladata.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..