home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Pünkösdhétfőn új rádiójáték indul a Kossuth Rádióban
MTVA
2021.05.24.
LXXVI. évf. 20. szám
Pünkösdhétfőn új rádiójáték indul a Kossuth Rádióban

Elődeink sorsain, személyes történetein keresztül szemlélteti a hit fontosságát és az 1938-as eucharisztikus világkongresszus jelentőségét A reménység oszlopa című hangjáték, amely tíz részben, tíz egymást követő napon keresztül lesz hallható a Kossuth Rádióban. Az első, 25 perces epizód pünkösdhétfőn, május 24-én 14.05-kor kerül adásba – hangzott el a Duna Televízió Almárium című műsorának csütörtöki adásában.

Lotti néni és öccse, Márton atya nosztalgikus élményein keresztül ismerhetik meg mélyebben a hallgatók katolikusok legnagyobb világeseményét, az eucharisztikus világkongresszust a Kossuth Rádió legújabb rádiójátékában. A reménység oszlopa címet viselő rádiószínházi előadások olyan érzéseket és gondolatokat tárnak a nagy nyilvánosság elé, amelyekről a főszereplők évtizedekig nem is beszélhettek a kommunista diktatúra miatt. Az író, Zsuffa Tünde, valamint a Márton atyát megszemélyesítő Kaziczy-díjas színművész, Papp János a Duna Televízió Almárium című műsorában vendégeskedett, ahol részleteket is megosztottak a készülő műsorról.

„Több szándékom volt a hangjátékkal. Egyfelől szerettem volna felhívni arra a figyelmet, hogy nemcsak 1956 eseményei nyomán, hanem az 1938-as eucharisztikus világkongresszus kapcsán is az egész világ Magyarországra figyelt. Másfelől azt akartam bebizonyítani, hogy a fontos dolgokról a lehetséges kommunikálni a különböző generációk között. A fiatalok igenis megérthetik az időseket, ha nem beszélünk el egymás mellett” – fogalmazott az adásban Zsuffa Tünde.

„Tíz részen keresztül követhettem Márton atya visszaemlékezéseit, és nagyon sok olyan információt kaptam az életét szemlélve, amelyről korábban nem tudtam. Hiába olvastam és hallottam róla, ennyire részletesen és pontosan sosem ismertem az eucharisztikus világkongresszus eseményeit. Ha csak egy részt is meghallgat valaki ebből a műsorból, nagyon sok ismeretanyaggal lesz gazdagabb” – tette hozzá Papp János, aki tízéves volt a legutóbbi hazai világkongresszus idején.

A színművész mellett több neves kollégája is megszólal az adásokban, Lotti nénit Molnár Piroska, Eugenio Pacelli bíborost Pindroch Csaba, Serédi Jusztinián bíborost Vida Péter, a kis Lilit pedig Pindroch Mira alakítja.

A műsor apropóját az adja, hogy a következő, 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak hazánk ad otthont. A programot az eredeti tervek szerint 2020 szeptemberében rendezték volna meg Budapesten, a koronavírus-járvány miatt azonban elhalasztották és idén szeptember 5. és 12. között tartják meg. A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek is szerepelnek. A rendezvény záró szentmiséjén Ferenc pápa is részt vesz.

A reménység oszlopa című hangjáték-sorozatot május 24-től, pünkösdhétfőtől, tíz napon át 14:05-től tűzi műsorra a Kossuth Rádió.

A részletek az Almárium vonatkozó adásában megtekinthetőka további műsorok pedig a Médiaklikk.hu felületén 60 napig korlátlanul visszanézhetők. 

Almárium - minden hétköznap 14.20-tól a Duna Televízión!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..