home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Pulai Árpád a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj nyertese
2017.08.07.
LXXII. évf. 31. szám
Pulai Árpád a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj nyertese

A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj bírálóbizottsága (Ninkov Kovačev Olga, Csernik Attila elnök, Náray Éva) 2017. augusztus 7-én megtartott ülésén döntött a 2017. évi díjazott személyét illetően. A bizottság egyhangú döntése alapján a 2017. évi Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat Pulai Árpád textilművész kapta.

Pulai Árpád a képző- és iparművészet felénk méltatlanul mellőzött ágát műveli eredeti módon és magas színvonalon. Munkáiban megkérdőjelezi a tömegirányzatokat, és következetesen saját vízióját építi. Egy olyan víziót, amely kivételesen egyedi szemléletű és modern, mélyen a hagyományokban gyökerező, mégis teljes mértékben korunkhoz szóló. Művei azt bizonyítják, hogy a hagyományos anyag, a gyapjú, a belőle készült nemez ezer és ezer új lehetőséget hordoz, a művész kezében a leghétköznapibb anyag is komplex értelmet nyer, elgondolkodtat, érzelmet közvetít. Az új anyagok, új technikák, eljárások beemelésével kísérletezve az idő és az emlékezet rétegeit kutatja.

Pulai Árpád 1986-ban született Verbászon. 2012-ben diplomált a belgrádi Iparművészeti Kar textiltervezői tanszékén. Nevéhez fűződik a szenttamási Čunak hagyományőrző egyesület megalapítása, amely a hagyományos textiltechnikák megőrzését és újraértelmezését tűzte ki céljául. Tanított az újvidéki Bogdan Šuput művészeti középiskolában, majd 2015-től a belgrádi Iparművészeti Kar szakmunkatársa a textilművészeti tanszéken. Számos művészeti projektumban vett részt itthon és külföldön.

A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat a Topolyai Napok keretében adjuk át 2017. szeptember 15-én. Ugyanekkor a hagyományoknak megfelelően a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében megnyílik a díjazott művész kiállítása is.

A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj bírólóbizottsága nevében:
Csernik Attila, a bírálóbizottság elnöke

Topolya, 2017. augusztus 7.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..