home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Próbáltam elhinni...
Koncz Erzsébet
2011.05.04.
LXVI. évf. 18. szám
Próbáltam elhinni...

Az óbecsei Horvát Lívia az újvidéki Bogdan Šuput Képzőművészeti Középiskola negyedikes tanulója. Már kiskorában fölfigyeltek tehetségére. A rajzolás alapjait Skrabány Viktor festőművésztől tanulta, attól a mestertől, aki már az édesapját is, sőt a mostani tanárait is tanította...Lívia...

Az óbecsei Horvát Lívia az újvidéki Bogdan Šuput Képzőművészeti Középiskola negyedikes tanulója. Már kiskorában fölfigyeltek tehetségére. A rajzolás alapjait Skrabány Viktor festőművésztől tanulta, attól a mestertől, aki már az édesapját is, sőt a mostani tanárait is tanította...
Lívia kitűnő tanuló, a tanulás mellett az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a képzőművészeti szakosztályt vezeti, rajzolni tanítja a gyerekeket.
Alkotásait már láthatta a közönség, minthogy kiállításokra is vitte rajzait. Meg versenyen is részt vett, azon, amelyet a Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor hirdetett meg. Fekete István egy műve alapján egy grafikát kellett készíteni. å A koppányi aga testamentuma c. alkotását választotta. A díjátadáskor pedig lerajzoltak Fekete István Vuk c. meséjének egy jelenetét. Különdíjat kapott, meg David Gariff: Festők, akik ihletet adnak, és akiket megihletnek című könyvét.
åsszel az Újvidéki Művészeti Akadémia grafika szakán tesz fölvételi vizsgát. Hát nem véletlen, hogy grafikával pályázott a KMV versenyén.
A mindig mosolygós nagylány szívesen mesél magáról.
-- Mindig elmegyek a KMV-re, szeretem hallgatni az irodalmi előadásokat, szavalatokat. Igaz, az utóbbi időben csak a gálaműsort néztem meg, mert iskolába kellett járnom, szombaton meg tanítok. A versenyre mindenféle technikával készült munkát be lehetett küldeni: festményt, ceruzarajzot, szobrot... Öt munkával pályáztam... Hogy melyik lett a nyertes, nem tudom.
-- Szerinted melyik a legjobb?
-- Nehéz kérdés, mindig elégedetlen vagyok a munkáimmal. Talán a belső tér. Alvás közben egy alvó fiút ábrázoltam. A barátomat.
-- Ezek szerint ő a modelled?
-- Azt is mondhatnám. Míg pihent, addig elkészítettem róla a vázlatot, az iskolában pedig befejeztem az alkotást.
-- Rá lehet a modellre ismerni?
-- Nem az élethű ábrázolás a fontos, hanem az, hogy képzőművészeti szempontból pontos legyen. Nem kell realisztikus ábrázolásra törekedni, mint a festészetben.
-- Milyen technikával készültek ezek a grafikák?
-- Rézkarc, pusztatű és akvatinta technikával. El kell mondanom, hogy sokat köszönhetek fölkészítő tanárnőmnek, Hajzler Gabriellának az önzetlen segítségért. A sok vázlatból ő választotta ki a legmegfelelőbbet. Már az is biztató volt, hogy ötöst kaptam a munkáimra -- a tananyag részeként készítettem el ugyanis ezeket a grafikákat.
-- Először vettél részt a KMV-n?
-- Másodikos, harmadikos koromban is küldtem a vetélkedőre munkákat, de nem értem el eredményt.
-- Milyen érzés elsőnek lenni?
-- Nagyon jó. Az Interneten értesültem a hírről, s csak ültem a számítógép előtt, próbáltam elhinni. Mindenki örült, gratulált: a tanárnőm, a barátom, a családom... Azért is öröm ez számomra, mert nem vagyok elégedett a munkáimmal, mégis kaptam elismerést. Ez az első díj csak ösztönzőleg hat rám. Nagyon jólesik, s a szakértők elismerése nekem nagyon fontos. Szerintem nagyon jó, hogy van a KMV, mert lehetőséget ad a középiskolásoknak, hogy megmutassák magukat, alkotásaikat, azt, hogy mire képesek.
Gratulálunk, s további sok sikert!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..