home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Próbáld ki te is, milyen érzés segíteni
Szerda Zsófi
2015.12.18.
LXX. évf. 50. szám
Próbáld ki te is, milyen érzés segíteni

Közeleg a karácsony. Mindenki szeret kapni. Ajándékot, szeretetet, karácsonyfát. De sajnos vannak olyanok, akiknek ebből vajmi kevés jut, hiszen szegénységben élnek, így nem engedhetik meg maguknak ezt a „luxust”. A Pannon RTV az idén második alkalommal szervez jótékonysági műsort, melyben hat családon próbálnak segíteni mindannyiunk közreműködésével, illetve egy szervezet, a Fénybárka munkáját szeretnék megkönnyíteni. Hát tessék elgondolkodni, hogy szükségünk van-e arra a negyedik pár csizmára is, amikor van, akinek egy sincs. És lehet adakozni. Nem fog fájni. Husnyák Andreával és Farkas Athénével, a műsor szerkesztő-műsorvezetőivel beszélgettem.

H. A.: — December 19-én, 18 órakor kezdődik az élő műsor, melyet nagyjából kétórásra tervezünk. Bemutatunk hat családot, valamint a magyarkanizsai Fénybárka napközi otthont, melynek az idén gyűjtést szervezünk. A Fénybárka halmozottan sérült fiatalokat és nem csak fiatalokat támogat, valamint különféle foglalkozásokat szervez számukra. Ez egy életvezetési műhely, ahol igyekeznek a lehető legjobban felkészíteni őket az életre. Az otthonban van konyha-, gölöncsér- és szövőműhely, üzemeltetnek egy üvegházat, tehát nagyon aktívak. A Fénybárkának is gyűjtjük az adományokat, hogy még gördülékenyebben tudjon dolgozni. A szabadkai Caritas egyesület irányítja az egész gyűjtést, a Pannon RTV csak egy kisegítő részleg, mely reklámoz, és teret ad a gyűjtés megvalósulásának. A megjelölt számlaszámra lehet majd befizetni „adni öröm” megjelöléssel a támogatásra szánt összeget (ha valaki pénzbeli segítséget szeretne nyújtani), és azt is fel kell tüntetni, hogy kinek küldjük a segélyt. Természetesen nem ez az egyetlen lehetséges mód, közvetlenül is segíthetünk a magyarkanizsaiak esetében. A gyűjtés folyamatos, megkezdődött a híradós bejátszások sugárzása, s nemcsak a műsor ideje alatt lehet adakozni, hanem bármikor.

F. A.: — A Pannon RTV-nek tavaly volt először ilyen típusú jótékonysági műsora, melynek nagyon jó visszhangja lett, sok családon tudtunk segíteni. Természetesen minden első alkalomnak vannak hibái, melyekből sokat tanultunk mi magunk is, és tesszük ezt ennek a második adásnak az előkészítése közben is. Reméljük, évről évre jobbak tudunk lenni. Az idén hat családot választottunk ki. Azt hittük, hogy könnyű dolgunk lesz, de nem így volt. Nem könnyű olyan családot találni, melyen valóban megesik az ember szíve. Ennek több oka van. Nem biztos, hogy mindenhol jó helyre kerül az a pénz, amely a támogatásokból összegyűlik. Van nagyon sok olyan térség, ahol egyszerűen nem találunk ilyen családot. Nem Szabadka-központú a gyűjtés, egész Vajdaságot felöleli, és még mindig hiányzik a hatodik család, mert Újvidék, Temerin, Piros környékén kevés a magyar, akik viszont ott élnek, azok nem szeretnék megmutatni magukat. Nem egyszerű felvállalni a szegénységet. Most futunk neki harmadszor a hatodik család megtalálásának, Cérna Lenke kolléganőnk személyesen utazik el a nevezett helyekre. Mert ha azt mondtuk, hogy hat, akkor legyen hat. Így teljes a térkép.

* Meséljetek egy picit a meglévő öt családról.

F. A.: — Van egy moholi család, melyben hét gyermeket nevel az apuka egyedül. A második család óbecsei, az édesapa szintén egyedül neveli az értelmi fogyatékos lányát, aki egész napos felügyeletet igényel, így az édesapa nem tud munkába állni. Van egy szabadkai árva fiú, aki kikerült a lelencházból, és az édesanyja után egy régi házat örökölt, melynek a fele leomlott. A fiú nagyon rossz körülmények között él. Ő elsősorban munkát keres, tehát nem azt kérte, hogy legyen, mondjuk, tűzifája, hanem dolgozni szeretne. Ez egy nagyon pozitív dolog. Van egy kétgyermekes anyuka, szintén Szabadkáról, nála az az eset áll fenn, hogy négy generáció kénytelen egy fedél alatt élni egy pici házban, melyben se villany, se fürdőszoba, se mosógép nincs. Ez az egyedüli valóban mélyszegénységben élő család. Az ötödik család Muzslyán él. Egy szintén nagy családról van szó, értelmi fogyatékos gyerekekkel, az egyikük kerekesszékben él. Ők teljes családként élnek, de a gyermek az édesanya részéről állandó felügyeletet igényel. Ezt az (eddig) öt családot szeretnénk kiemelni, s arra kérjük az embereket, hogy támogassák őket. Ezeket a családokat fogjuk bemutatni a műsorban, a hatodikat pedig, mint említettem, még keressük.

* Hogyan kutatták fel a családokat? Mert ez mégis egy kutatómunka lehetett.

H. A.: — Az volt. Többféleképpen próbáltuk megtalálni a leginkább rászoruló családokat. Terepmunka, ajánlatok és személyes ismeretség alapján is, hiszen kisebb falvakban sokat segítenek a helyiek, akik tudják, ki él nagy szegénységben. Így léptünk kapcsolatba a családokkal. Valójában az egész stáb azon dolgozott, hogy megtaláljuk a leginkább rászorulókat.

F. A.: — Emellett voltak önként jelentkezőink is, akik szerettek volna bekerülni a műsorba, de igen gyorsan kiderült, hogy a szegénységet és a rászorultságot mindenki máshogy értelmezi.

H. A.: — A híradóban már most is lehet hallani ezekről a családokról, illetve a Fénybárkáról, hiszen folyamatosan vetítjük a róluk készült kisfilmeket, naponta láthatóak a Pannon Televízióban. Van egy honlapunk, melyen szintén informálódhatnak, és egy Facebook-oldalunk is, melyen minden adat megtalálható.

F. A.: — Fontos kiemelni, hogy nemzetközi számlaszámunk is van, hiszen külföldről tavaly is több felajánlás érkezett, és már az idén is kaptunk külföldi támogatást. Van, aki pénzt utal, de konkrét, tárgybeli segítség is érkezik. Amit még szeretnék hangsúlyozni, az az, hogy lesz egy labdarúgótorna éppen az adás napján, reggel kezdődik, és a műsor előtt egy órával lesz vége, úgyhogy a győztes csapatot is vendégül látjuk majd a stúdióban. A sportolók személyesen hozzák el az adományukat, hiszen vállalták, hogy a nevezési díjból tűzifát vesznek. Egy felhívást is közzétettek Hajdújárás és környéke, Palics, Ludas, Nosza térségében, illetve a torna alatt egész nap várják az adományokat. El is szállítják azoknak, akiknek szánják, hiszen ezek a támogatások a legtöbb esetben célirányosan érkeznek. Ez tavaly is egy jó akció volt, az idén sokkal előbb meghirdettük, úgyhogy reményeim szerint sokat segíthetünk majd.

H. A.: — Vannak olyanok, akik egy meghatározott családot szeretnének támogatni. Ők sokszor meg sem várják a Caritast, hanem személyesen juttatják el az ajándékokat. Arról nem is beszélve, hogy ennek egészen más hangulata van, az adakozó emberek szeretnék jobban megismerni azokat, akiken segítenek, a személyes reakció annak is fontos, aki ad, és annak is, aki kap. Ezt mi mind bemutatjuk az adásban. A gyártásvezető Péity Tímea, ő is rengeteget segített a műsorrács kidolgozásában, a családok rendszerezésében, mindenben, ami a gyártáshoz kapcsolódik. A technikai műszak is mögöttünk áll, tehát egy nagy stábbal folyik a munka, hogy minél jobban sikerüljön ez az akció.

F. A.: — A Fénybárka kazánra és konyhai felszerelésre gyűjt. Célirányosan dolgozik, a kazánnal az üvegházat tudná fűteni, s mivel konyhát is működtet, szeretné azt is fejleszteni, hogy az ottani védencek felügyelettel ugyan, de maguk is el tudják készíteni az egyszerűbb ételeket. Az üvegház segítségével szeretnének minél több élelmet megtermelni, de jelenleg egy tüzelős kályhával fűtenek.

Aki tehát segíteni szeretne, annak itt az alkalom. Ha máskor nem, hát most tegyünk valamit a beszéd helyett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..