home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Prioritásokban gondolkodó Szülőföld Alap
din
2006.02.22.
LXI. évf. 8. szám
Prioritásokban gondolkodó Szülőföld Alap

Sajtótájékoztató a HTMH-banA múlt szerdán a HTMH épületében sajtótájékoztatót tartott Komlós Attila, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke, dr. Kiss Elemér, a Szülőföld Alap Tanácsának elnöke, Kelemen Hunor, a Tanács alelnöke és Szabó Vilmos, a miniszterelnöki hivatal politikai államti...

Sajtótájékoztató a HTMH-ban

A múlt szerdán a HTMH épületében sajtótájékoztatót tartott Komlós Attila, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke, dr. Kiss Elemér, a Szülőföld Alap Tanácsának elnöke, Kelemen Hunor, a Tanács alelnöke és Szabó Vilmos, a miniszterelnöki hivatal politikai államtitkára. A magas rangú anyaországi politikusok elsősorban a Szülőföld Alap forrásaival, testületeinek munkájával, a döntési mechanizmussal, valamint az eddigi működés tapasztalataival foglalkoztak.
Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki hivatal politikai államtitkára elmondta, hogy az idei évben is biztosítva van a Szülőföld Alap számára a törvényben előírt egymilliárd forint, mely összeget kiegészítenék az adófizetők felajánlásaival. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az elmúlt évben a magyar állampolgárok mintegy 108 millió forintot fizettek be adójuk 1 százalékának felajánlásával.
Kiss Elemér, a Szülőföld Alap Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy az egymilliárdos keret a garantált minimum, tehát ez azt jelenti, hogy elméletileg nagyobb összeggel is rendelkezhet az alap, s rámutatott: a mostani rendszer egyik sajátossága, hogy a döntési mechanizmusokba nagymértékben bevonja magukat az érintetteket, vagyis a határon túli magyarság képviselőit.
Kelemen Hunor, a Szülőföld Alap Tanácsának elnökhelyettese felszólalásának kritikai éle elsősorban a támogatáspolitika eddigi rendszere ellen irányul. Az elnökhelyettes meglátása szerint szükséges a támogatási rendszer átgondolása, illetve átdolgozása, mivel a különböző államokban élő magyar közösségek gondjai és problémái immár jelentős eltéréseket mutatnak. Kelemen Hunor szerint elsősorban közép- és hosszú távú projektumok finanszírozását kell lehetővé tenni, amelyek a szülőföldön való maradást biztosítják.
Ami a konkrét összegeket illeti, a tavalyi keretből eddig 590 millió forintot kaptak kézhez az arra jogosultak, az idei évben pedig már 148 millió forintot utaltak át a kedvezményezetteknek.
A Délvidék és a Kárpátalja az ottani rendkívül súlyos körülmények miatt az idei évben is kiemelt prioritást élvezett a támogatási rendszerben, ami egyben a pozitív diszkriminációt is jelenti. A Délvidék a keret 22 százalékával gazdálkodhat, tehát 220 millió forinttal. A támogatási célok viszont a tavalyi évhez képest jelentősen módosultak. Míg az eddigi gyakorlat szerint egy-egy régió képviselői határozták meg, hogy mire van szükségük, addig az idén prioritási rendszer alapján lehet választani. Ezek közül kiemelkedik az informatikai rendszerek és hálózatok fejlesztése - beleértve az információs társadalom térhódítását elősegítő pályázatokat -, a falugondnoki szolgálat kiépítése, illetve fejlesztése, a különféle régiók közötti kapcsolatok erősítésének elősegítése, a szórvány oktatási rendszerének javítása és fejlesztése.
Kiss Elemér a Szülőföld Alap Tanácsának elnöke a sajtótájékoztatón elutasította azokat a sugallatokat, miszerint egyes szervezetek a pályázatok elbírálásakor, illetve a pénzek elosztásakor előnyt élveztek mások rovására.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..