home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Premier után 100 évvel újra felcsendül Hubay Jenő Petőfi-szimfóniája
MTVA
2023.08.24.
LXXVIII. évf. 34. szám
Premier után 100 évvel újra felcsendül Hubay Jenő Petőfi-szimfóniája

Petőfi születésének 200. évfordulója kapcsán a Magyar Rádió Művészeti Együttesei ismét műsorra tűzik a nagyzenekari művet. Az estet a nemzetközileg elismert karmester, Káli Gábor vezényli, közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara, Gyermekkórusa és a Honvéd Férfikar is. A címszerepet a napokban a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetéssel díjazott László Boldizsár operaénekes alakítja.

100 év elteltével mutatják be ismét a Petőfi születésének centenáriumára készült szimfóniát, melyet a Bartók Rádió élőben közvetít augusztus 27-én, vasárnap 19:30-tól. A művet az 1923-as premier idején az egész magyarság ünnepelte, a Petőfi-megemlékezések között az egyik legjelentősebb esemény volt az új szimfónia előadása. A Petőfi Társaság a kor legismertebb magyar muzsikusát, Hubay Jenőt kérte fel egy nagy formátumú, reprezentatív alkotás létrehozására. A zeneszerző az oratorikus szimfónia mellett döntött, mivel ez a műfaj ad lehetőséget arra, hogy a zenekar játéka mellett a költő versei is elhangozzanak.

A fotón Don Sanche szerepében László Boldizsár Liszt Ferenc: Don Sanche, avagy a szerelem kastélya című tündéroperájának nyilvános főpróbáján, 2011. március 23-án a Szegedi Nemzeti Színházban. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A szimfónia 1923. február 26-i bemutatója kivételes társadalmi esemény volt. Helyszínként azért választották a Városi Színházat (ma Erkel Színház), mivel itt fért el a példátlanul nagy előadói apparátus – az énekes szólisták, a szimfonikus zenekar és a három kórus; vegyeskar, férfikar és gyermekkar. A korabeli beszámolók szerint mintegy 550 előadó foglalt helyet az erre a célra átalakított színpadon. Az esemény fényét emelte, hogy megjelent a fővédnökséget vállaló Horthy Miklós kormányzó, József királyi főherceg és Csernoch János hercegprímás, valamint gróf Bethlen István miniszterelnök, gróf Klebelsberg Kunó kultuszminiszter is. A bemutatón részt vett továbbá az ország számos politikai és egyházi vezetője, miniszterek, államtitkárok, a magyar kulturális élet kiválóságai és az arisztokrácia tagjai. Mivel valamennyi budapesti nagykövetség és konzulátus képviseltette magát, az esemény nemzetközi hírnévre is szert tett. A vendégeknek ötnyelvű műsorfüzetet nyomtattak a műben megszólaló Petőfi-versek teljes fordításával.

„A mostani bemutató különlegessége, hogy a mű megszólaltatásában semmiféle előadói hagyomány nem köti a kezünket. Ez a tény igen nagy szabadságot, de rendkívüli felelősséget is jelent.” – fogalmazott Devich Márton, az MRME ügyvezető igazgatója. „A karmester és a művészek kizárólag a most felújított kézírásos kottára és ösztöneikre hagyatkozhatnak. Kicsit olyan ez, mint a kortárs művek előadása, ahol egy-egy ősbemutató esetében ugyancsak járatlan utakat járunk. Mivel a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek rendkívüli gyakorlata van az originális művek  megszólaltatásában, így meggyőződésem, hogy a vasárnapi előadás méltó lesz mind Hubay Jenő, mind Petőfi szelleméhez és fontos útmutató lesz a szimfónia későbbi előadásaihoz is.”

Az 1926-ban, 1928-ban majd legutóbb 1930-ban  – a Klebelsberg kultuszminiszter által felavatott Déri Múzeum megnyitóján – előadott darabot idén a Budapest Kongresszusi Központban hallhatják majd az érdeklődők.

Petőfi-szimfónia – Hubay Jenő felújított műve augusztus 27-én 19:30-tól élőben a Bartók Rádióban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..