home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Préda
Brasnyó Zoltán
2022.08.25.
LXXVII. évf. 32. szám
Préda

Az elmúlt évek próbálkozásai után végre sikerült méltó folytatást készíteni a Ragadozó-sorozathoz. A Préda valójában a legmélyebbről, a teljes érdektelenségből hozza vissza kedvenc rasztahajú, koponyákat és gerinceket gyűjtő földönkívüli szörnyetegünket, aki az Alien-franchise címszereplője mellett a populáris horrorkultúra másik kultuszfigurája.

1987-ben mutatták be az első Predator-mozit John McTiernan rendezésében. A jelenben egy közép-amerikai dzsungelben játszódó történetben Arnold Schwarzenegger küzdött meg a döggel, mely csúcstechnológiás felszerelése ellenére végül látványosan elbukott. Az első Ragadozó után több folytatás is született, majd a karaktert az Alien versus Predator-filmekben egy univerzumba helyezték A nyolcadik utassal, végül pedig Adrien Brodyval csapott össze, Antal Nimród közepesre sikerült, 2010-ben készült filmjében.


Képek: imdb.com

A Préda Ragadozójának leginkább a környezetváltozás tett jót: Dan Trachtenberg rendező az 1700-as évek elejére helyezte az idegen vadászt, aki a komancs indiánok között igyekszik megtalálni a legméltóbb ellenfelét — Narut, a mindenáron vadászni vágyó lányt, akit nem vesznek komolyan a többiek, talán csak a testvére, Taabe (Dakota Beavers). Naru éppen azt igyekszik bebizonyítani, hogy méltó arra, hogy önállóan vadásszon olyasvalamire, ami akár rá is vadászhat. Ezért egy menő, kötéllel felszerelt, eldobható baltát is készít, mellyel egyre ügyesebben bánik. A Ragadozó űrhajója ezért éppen a legalkalmasabb pillanatban érkezik, hogy aztán bekapcsolva a láthatatlanság képességét, arzenáljából a legváltozatosabb ketyeréket és fegyvereket előkapva megtizedelje az őslakókat.

Naru kiváló nyomkövető képességének dacára a többiek nem hiszik el neki, hogy az erdőben a hegyi oroszlán és a medve mellett egy harmadik ragadozó is leselkedik a fák között. Hamarosan a fehér emberek is feltűnnek, európai prémvadászok formájában, hogy Narut és csoportját felhasználva maguk ejtsék el a hírhedt Ragadozót — sejthető, hogy a dolog visszafelé sül el, és önelégülten figyeljük, ahogyan az idegen sorra végez a kegyetlen prémvadászokkal. Csakhamar Naru is rájön, hogy minden ügyességét és a leleményességét latba vetve tudja csak térdre kényszeríteni a legyőzhetetlennek tűnő idegent. Mert ha valami vérzik, azt meg lehet ölni.

A Préda végül is egy előzményfilmnek tekinthető az egész Ragadozó-sorozathoz. Több olyan mozzanat is van benne, amellyel a későbbi részekre utalnak, ezért a rajongók több ponton is elégedetten mosolyognak majd. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Préda egy teljesen önálló, az előző részek ismerete nélkül is élvezhető alkotás, melynek azért gyengeségei is vannak. A CGI-állatok és néhány kevésbé meggyőző effektus nem sikerült valami briliánsan, sőt néhány logikai bukfenc is van benne, dicséretes viszont, hogy a hosszát tekintve — mely kicsivel több mint másfél óra — tökéletesen gazdálkodnak a nézők idejével. Egy kompakt, kerek egész sztorit kapunk, melynek tempója csak másodpercekre áll meg, inkább végig feszült és izgalmas.

A Préda vitán felül a második legjobb Ragadozó-film az első rész után — a lelkizés és az egyéni megközelítésmód helyett éppen azzal a faék-egyszerűségű történettel operál, amelyet elvárunk tőle. Kiváló ötlet volt történelmi környezetbe helyezni ezt a karaktert, ahol az általa használt csúcsfegyverek, a lézeres célzóeszköz és az önmegsemmisítő robbanófejek is varázslatnak tűnnek az őslakók és a prémvadászok számára. A Narut alakító Amber Midthunder ráadásul kiválóan hozza a legkevésbé sem törékeny komancs lányt, hűséges társa pedig Sarii, a kutya, akivel Midthunter elbeszélései alapján rendkívül nehéz volt együtt dolgozni. Ez szerencsére egy percre sem látszódik meg a filmen, helyette egy remekbe szabott Ragadozó-folytatást kapunk, mely akár magyar szinkronnal is megnézhető a Disney+ kínálatában. Kár, hogy moziban nem látható, mivel a gyönyörű fényképezés, a végtelen amerikai vadon, a közép-nyugat vidéke nagyvászonért kiált.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..