home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Pozitív energiával a jövőbe
Tóth Tibor
2019.06.27.
LXXIV. évf. 25. szám
Pozitív energiával a jövőbe

Június közepén falunapot ünnepelt Bajsa, ez a Topolya és Kúla között fekvő, mintegy 2000 lelket számláló, vendégszerető település.

Díszüléssel, elismerések kiosztásával, művelődési műsorral, tűzoltó- és íjászbemutatóval, fotó- és festménykiállítással, valamint hídavatóval ünnepeltek a bajsaiak, este pedig a népszerű újvidéki Garavi Sokak együttes szórakoztatta a helyieket és vendégeiket.

Az ünnepség a helyi közösség ünnepi díszülésével kezdődött a Tűzoltóotthon nagytermében. Elsőként a helybeli Testvériség-Egység Általános Iskola kórusát hallhatták a jelenlevők, magyar, szerb és szlovák dalokat adott elő. A fülbemászó dallamok elhangzása után Lackovics Károly, Bajsa helyi közössége tanácsának elnöke mondta el ünnepi köszöntőjét.

— Szeretnénk megköszönni a legsikeresebbeknek azt, amit a faluért tettek, ezzel is öregbítve településünk hírnevét. Pozitív energiával nézünk a jövőbe. Az utcai vízvezeték-hálózat felújítását befejeztük, mindössze néhány háztartás vezetékre való kapcsolása maradt hátra. A medence befejező munkálataira folyamatban van a kivitelező kiválasztása, mely reményeink szerint napokon belül megtörténik. Bízom benne, hogy hamarosan elkezdhetjük az egykoron leégett Zákó-kastély újjáépítését. A Pannónia felé vezető úton levő híd meglehetősen rossz állapotban volt, szinte már életveszélyesnek bizonyult. A felújítás befejeződött, az önkormányzat támogatásával egy korszerű hidat építettünk, melyen az autósok mellett a gyalogosok számára is külön út teszi lehetővé a biztonságos áthaladást. Örömmel tölt el, hogy a hidat a mai nap folyamán átadjuk rendeltetésének. Büszke vagyok művelődési életünkre, a hagyományok ápolása és a művésztelep mindennapjaink része. A Krivaja-patak szennyezettsége nem új keletű gond. A bajsai vezetőség minden erejével harcol a szennyezés megakadályozásáért, hiszen a bűz gyakran elviselhetetlen a faluban. Kérünk mindenkit, aki tud, segítsen ennek a problémának a megoldásában.



A köszöntő elhangzása után alkalmi ünnepi műsor következett, melyben az általános iskola és a zeneiskola tanulói szavalatokkal, zongorajátékkal, a Pitypang gyermek-citerazenekar pedig hangulatos dallamokkal szórakoztatta a közönséget.

A falu minden évben elismerésben részesíti azokat a civil szervezeteket és személyeket, akik valamilyen módon hozzájárultak Bajsa fejlődéséhez, fejlesztéséhez, hírnevének növeléséhez. A helyi közösség tanácsának elismeréseket odaítélő bizottsága az idén 13. alkalommal osztotta ki a köszönőleveleket és a díszpolgári címet. A bajsai Önkéntes Tűzoltó Testület ajánlására köszönőlevélben Szilágyi Róbert részesült, aki több mint egy évtizede az Önkéntes Tűzoltó Testület egyik legnagyobb támogatója. A díjazott és családja mindig megértő támasza volt a szervezetnek, melyet nemcsak anyagilag, hanem sok más formában is támogatott. Az ÖTT-n kívül lelkes támogatója a katolikus egyháznak, a bajsai iskolának és a helyi közösségnek is. Szintén köszönőlevélben részesült a 2008-ban alakult, mezőgazdasági termékek felvásárlásával foglalkozó, bajsai MS Commerce vállalat is, mely a kezdetektől fogva támogatja a falusi eseményeket és több civil szervezetet. Az elismerést a vállalat tulajdonosa, Zvonimir Mišić vette át. Köszönőlevélben részesült a Szegi Lajos Ifjúsági Sakk-klub is, mely 2013 óta népszerűsíti a sakkot a sportágat kedvelők körében. A klub négy évvel a megalakulása után már az Észak-bácskai Ligában versenyzett egy felnőttcsapattal, és megszervezte a Jó Pajtás-sakkversenyt, melyen harmincnyolc vajdasági iskolából csaknem százötven gyermek vett részt. Évente otthont ad a községi általános iskolák sakkversenyének, ahonnan nyolc-tíz gyermek továbbjut Szabadkára, a körzeti versenyre. Innen Bilicki Dianna három, Lakatos Miklós öt alkalommal kvalifikálta magát az országos döntőre. Tavaly a felnőttcsapat megnyerte a szerbiai III. Liga küzdelmeit, az idén a tavaszi idény után a második helyen állnak a bajsaiak. A helyi közösség támogatásával három rapid versenyt szerveznek évente: a januári sakktornát, márciusban a Szegi Lajos-emlékversenyt és júniusban a vidovdani tornát. Bajsa az idén harmadik éve képviselteti magát a lakitelki Sakkozó Magyarok Világtalálkozóján. Az elismerést a klub nevében Kocsis Gábor elnök vette át. Bajsa helyi közössége a falu díszpolgári címét Horváth Ferencnek adományozta. 1955. május 16-án született a magyarországi Komáromban, jelenleg Nagykanizsán él. Hulala Antal vállalkozóval való együttműködése mély barátsággá alakult, mely az egész falura kiterjedt. Horváth Ferenc a Kadarka Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesületének, valamint a Telecskai Dombok Borrendnek is a tagja. Ezeknek az egyesületeknek a munkáját mind anyagilag, mind a szervezésben segíti.


A díjazottak

Az ünnepi díszülés után megnyílt a bajsai művésztelep 2018. évi tárlata, és a Bajsai Mindennapok nevet viselő fotópályázat díjátadóját is megtartották. A 2012-ben életre hívott pályázatra 25 alkotótól 139 fotó érkezett. Az első öt részesült elismerésben, az első díjat Szekeres Karolina érdemelte ki.

Szombaton hidat is avattak Bajsán, hiszen a Sziváci úton levő objektumot az elmúlt időszakban újjáépítették, így ezentúl a járművek, a gyalogosok és a kerékpárosok is biztonságosan közlekedhetnek rajta. A szalagot Kislinder Gábor, Topolya polgármestere és Lackovics Károly, Bajsa helyi közössége tanácsának elnöke vágta át, majd mindketten átsétáltak az új hídon.

— Ez a beruházás is megmutatta, hogy közösségben kell gondolkodni, illetve hogy a dolgokat miként kell együtt befejezni. A híd 60%-ban önkormányzati hozzájárulásból készült el, illetve létrejöttében sokat segített a tartományi vízgazdálkodási és mezőgazdasági titkárság, valamint Bajsa helyi közössége is — mondta Kislinder.


A két falunap között tizenhat kisbaba látta meg a napvilágot

A helyi közösség udvarában felállított nyári színpadon ajándékcsomagban részesült az a tizenhat kisbaba, aki a két falunap között jött világra a településen, majd a falu legsikeresebb diákjai (Dunja Kojić, Laluja Sára, Jelena Angelina Jelić, Lénárd Bence, Krisztanov Ámor, Tomić Evelin, Máté Nóra), sportolói és véradói is elismerést vehettek át Lackovics Károlytól. A művelődési műsorban fellépett a Hip-Hop tánccsoport, az óvodások, az általános iskola diákjai, a Testvériség-Egység Művelődési Egyesület Napsugár tánccsoportja és a magyarországi Kelebia nyugdíjas-egyesületének tánccsoportja. A bajsai ÖTT fiataljai néhány tűzoltási gyakorlattal lepték meg a közönséget, az iskola udvarában pedig az íjászok tartottak látványos bemutatót. A gyerekeket egész délután ingyenes arcfestés, ugrálóvár és trambulin várta, a művelődési egyesület íjkészítő csoportja pedig az MNT és a tartomány támogatásából jurtát állított, ahova bárki betérhetett. A színvonalas, családias hangulatú falunap a Garavi Sokak és a Pálma együttes fellépésével ért véget.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..