Pozitív döntés Brüsszelből: európai uniós tagjelöltté vált az ország

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Pozitív döntés Brüsszelből: európai uniós tagjelöltté vált az ország

Dr. Varga László, a Szerb Képviselőház európai integrációs bizottságának elnöke értékelte az ország európai uniós tagjelölti státusának elnyerését- A tagjelöltség valóban jelentős eseménynek számít, hiszen a teljes jogú tagságig csak néhány (nagy) lépés van még hátra: a csatlakozási tárgyalá...

Dr. Varga László, a Szerb Képviselőház európai integrációs bizottságának elnöke értékelte az ország európai uniós tagjelölti státusának elnyerését
- A tagjelöltség valóban jelentős eseménynek számít, hiszen a teljes jogú tagságig csak néhány (nagy) lépés van még hátra: a csatlakozási tárgyalások és a teljes jogú státus megszerzése. A kedvező döntés jelentősége abban is megnyilvánul a közvélemény szempontjából, hogy talán sikerül megfordítani azt az egyre aggasztóbbá váló trendet az euró-integráció támogatásával kapcsolatban. Ez azért is nagyon fontos, mert ha a közvélemény a jó irányt támogatja, akkor ez a politikusokat arra ösztönzi, hogy ugyanebbe az irányba tartsanak. Ha ez a döntés nem született volna meg, vagy ha újra a nemleges határozat mellett döntenek, akkor a következő kormány, az összetételétől függetlenül, valószínűleg kevésbé tartotta volna fontosnak az uniós csatlakozást. A kedvező döntésnek nyilvánvalóan jó üzenete van a külföld számára az ország megítélése tekintetében és a befektetők viszonylatában is. Bizonyos az is, hogy ezért nem fognak holnaptól százával beözönleni Szerbiába a nagy külföldi cégek, de azokat a cégeket, amelyek esetleg most mérlegelik, hogy hol, mely országban fektessék be a tőkéjüket, a tagjelöltség számunkra kedvező döntésre bírhatja. Nagyon fontos, hogy az előcsatlakozás által megteremtődik a mezőgazdásági, vidékfejlesztési, illetve humánerőforrás-fejlesztési lehetőség, azaz az IPA-programok ezek után nemcsak határon átnyúlók lehetnek. Vajdaság kapcsán mondanunk sem kell talán, hogy milyen fontosak is lehetnek majd ezek a mezőgazdasági programok.
A jövő szempontjából vizsgálva a tagjelöltséget elmondható, hogy a valódi eredmény a választások után válik ismertté, pontosabban az fogja meghatározni az Európai Unióba vezető utat, hogy a következő kormány milyen Kosovo-politikát folytat majd. Ha azt az irányt fogja a jövőbeli kormány is folytatni, amelyet a kormány december óta követ, egy kompromisszumkereső, engedményekre hajlandó, realitást tudomásul vevő politikát, akkor van esély arra, hogy a tagjelöltiből egyszer teljes jogú státus legyen. Ebben az esetben viszonylag rövid időn belül megtörténhet a csatlakozási tárgyalások dátumainak a kijelölése, megkezdődhetnek a tárgyalások. Ha viszont netalán újból előtérbe kerül a Kosovóért folytatott harc, akkor ez biztosan háttérbe fogja szorítani az eurointegrációt. Bízzunk azonban abban, hogy a jövőbeli kormány kompromisszumkész politikát folytat majd, s ezáltal mielőbb megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások. Erre egyébként legkorábban ez év decemberében kerülhet sor. Mielőtt megkezdődnek a tárgyalások, az Európai Unió illetékesei elkezdik a jogrendszer átvilágítását. Megvizsgálják, hogy a szerbiai jogrendszer különféle területei mennyire felelnek meg az európai normáknak. Ha megfelelnek, akkor elkezdődhetnek a tárgyalások elsőként az igazságügy fejezetével.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink