home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Pozitív diszkrimináció a Délvidéknek
din
2007.03.07.
LXII. évf. 10. szám

Kasza József a magyarországi támogatáspolitikáról - Előtérben az oktatás és a média - Belgrádiak basáskodnak Vajdaság felett? - Mi van a szabadkai fedett medencével és a terelőúttal? Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke múlt szerdai sajtótájékoztatóján beszámolt a Budapesten megalakult...

Kasza József a magyarországi támogatáspolitikáról - Előtérben az oktatás és a média - Belgrádiak basáskodnak Vajdaság felett? - Mi van a szabadkai fedett medencével és a terelőúttal?
Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke múlt szerdai sajtótájékoztatóján beszámolt a Budapesten megalakult Regionális Egyeztető Fórum (REF) első üléséről. A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elnökletével Budapesten megtartott első ülésen a határon túli magyarság 2007. évi támogatására szánt pénz százalékarányos elosztásáról volt szó. A pártelnök külön kiemelte, hogy a magyar-magyar szolidaritás egyértelmű jeleként Vajdaságnak és Kárpátaljának az itt élő magyarság lélekszámánál jelentősebb pénzeszközök jutnak, mivel e két régióban élő magyarság nem számíthat sem az európai támogatási rendszerre, sem a közeli uniós csatlakozásra. Az első egyeztetések értelmében a Délvidékre a rendelkezésre álló pénzeszközök 22 százaléka jut. Hogy ez pontosan mekkora összeg, egyelőre még nem tudni, viszont az már biztos, hogy a pénzeszközök pályázat útján kerülnek kiosztásra.
A Vajdaságba érkező támogatás 50 százalékát az oktatásra (az általánostól a felsőfokúig), 50 százalékát pedig a kultúrára, az egyházra, a médiára, az informatikára és az ifjúságra lehet majd felhasználni. Az itteni médiumok a második 50%-os keret 35%-ra számíthatnak majd, mivel az oktatáson kívül külön prioritásként szerepel a privatizáció miatt végveszélybe került magyar elektronikus média kérdésköre. Kasza hangsúlyozta, hogy mindenképpen biztosítani kell az egész napos magyar nyelvű rádió- és televízió-műsor sugárzását. A VMSZ elnöke arról is beszámolt, hogy a budapesti találkozó részvevői között egyetértés volt abban is, hogy a pénzforrások 90%-át ún. nagyberuházásokra kell költeni, s a kisebb tételek számára pedig egy 10%-os keret lesz elkülönítve.
Kasza üdvözölte azt a hírt, miszerint az idei évben Vajdaság területén 218 millió eurót irányoztak elő a nagyberuházásokra. Viszont felháborodásának adott hangot, hogy a döntéssel bíró szakértői csoportban kivétel nélkül újvidéki és belgrádi egyetemi tanárok vannak. A VMSZ elnöke szerint újra a belgrádiak basáskodnak Vajdaság felett, s ugyancsak elfogadhatatlan a tény, hogy a szakértői bizottságba az újvidékieken kívül nem kapcsoltak be más vajdasági - például szabadkai - szakembereket.
A VMSZ újvidéki irodáját ért támadás kapcsán Kasza József keményen bírálta a rendőrséget és határozottan követelte, hogy a problémák elkendőzése helyett végre tegyen valamit, mind az elkövetők felderítése, mind a megelőzés érdekében. Egyben bírálta Korhecz Tamás vajdasági kormányalelnök kijelentését, hogy nem kell előre minősíteni a párt újvidéki székhelye kirakatának betörését, mert az további nyugtalanságot kelt a közvéleményben. ,,Maga a tett kelt nyugtalanságot, meg a rendőrség eddigi tevékenysége, hiszen évekre visszamenőleg nem derítette fel az ehhez hasonló ügyeket' - vélekedett a pártelnök.
Kasza keményen bírálta a szabadkai önkormányzatot is. Ismételten feltette a kérdést, hogy meddig fogják a polgárokat hitegetni a fedett medencével kapcsolatban. ,,Legutóbb novemberben mondták azt, hogy elkezdik a tetőszerkezetet építeni. Most már március van, semmi sem történt azóta. Felteszem a kérdést, hogy ezért ki a felelős'- nyilatkozta a VMSZ elnöke, majd kérdés formájában a terelőút építésének elhúzódását is élesen bírálta.
A sajtótájékoztató végén kisebb szóváltás volt. Egy szerb újságíró megkérdezte, hogy Kasza miért nem fordítja le szerbre a mondandóját. A pártelnök válaszában rámutatott arra, hogy többnyelvű környezetben ajánlatos megtanulni a környezet nyelvét, ha pedig erre az illető nem képes, akkor kérje meg, hogy fordítsák le neki az elhangzottakat. Ezt követően Kasza szerbül is elmondta a sajtótájékoztató lényegét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..