Potápi: 20. századi traumáinkra emlékezni gyász, de egyben összetartozásunk hitvallása is
Pannon RTV
2021.04.12.
LXXVI. évf. 14. szám
Potápi: 20. századi traumáinkra emlékezni gyász, de egyben összetartozásunk hitvallása is

Huszadik századi traumáinkra emlékezni gyász, de egyben összetartozásunk hitvallása is - kezdte ünnepi beszédét Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár a Felvidékről kitelepítettek emléknapján.

A Rákóczi Szövetség szervezésében megtartott online megemlékezésen az emléknap céljáról úgy fogalmazott: április 12-én előttük hajtunk fejet, és arra emlékezünk, hogy a háború utáni jogfosztó intézkedésekkel mit veszített a felvidéki nemzetrész. Ugyanakkor emlékezünk arra is, hogy a kitelepített magyar családok nagy erőfeszítések árán ugyan, de otthonra leltek az anyaországban.

Kiemelte, a felvidéki magyarság az embert próbáló évtizedek ellenére is megmaradt, megtartotta életerejét, és máig őrzi identitását.

Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár: „Történelmünk arra tanít meg bennünket, hogy akárhány igazságtalanságot is kell elszenvednünk, ha ragaszkodunk magyarságunkhoz, ha összefogunk, akkor nem tudnak minket megtörni. A felvidéki magyarság, túlélve Trianont, a Beneš-dekrétumokat és a kommunizmus évtizedeit, ma közös erővel építi jövőjét. 1947-ben magyart a magyartól választott el a kényszerű áttelepítés, ma azonban a nemzet újra egyesülve bizakodva tekint a jövőbe. Ahol 75 évvel ezelőtt tiltva volt a magyar nyelvű oktatás, ott ma újra magyar óvodák, iskolák működnek. Az a kötelék, amely az 1945 után megfogyatkozott felvidéki magyarságot összetartotta, ma is működik. Legyen az idei emlékezésünk egyben kiállás nagyszüleink és dédszüleink meg nem alkuvása mellett.”


Fotó: Facebook

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Nemzetpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..