home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Portyák a vajdasági éjszakában
Talpai Lóránt
2013.02.20.
LXVIII. évf. 8. szám
Portyák a vajdasági éjszakában

A Pannon Televízió Rekontra című műsorának február 5-ei adása a fokozatosan romló közbiztonság témáját dolgozta fel Portyák a vajdasági éjszakában címmel.

Az adás vendége: Maglai Jenő, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai városi szervezetének elnöke, Knézi Péter, az óbecsei kkt elnöke, Csízik Károly, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga köztársasági parlamenti képviselője és László Bálint, a Magyar Remény Mozgalom elnöke volt.
A sorozatos fosztogatások, fegyveres rablások sajnos mindennaposak a Vajdaságban. Az emberek vagyona nincs biztonságban. Mit tehet a kiszolgáltatott lakosság? A televíziós vitaműsorban erre keresték a választ.
— Csakis az állami hivatalokon belül lehet megoldani a közbiztonság helyzetét — jelentette ki Maglai Jenő. Csízik Károly is úgy véli, hogy kizárólag felülről, azaz állami szinten lehet megoldani a problémákat. László Bálint ezzel szemben úgy gondolja, hogy alulról építkezve, a polgárok összefogásával javíthatóak a közállapotok. Knézi Péter szerint először az országban kell helyreállítani a közbiztonságot, csak azután lehetséges helyi szinten is javítani rajta.

– Ez kész vadnyugat, rabol, verekszik, aki akar.

– Ne keltsünk hisztériát! Közveszélyes csoportok mindig voltak.

Csízik Károly nem feltétlenül ért egyet a vadnyugat minősítéssel, de azt sem állítja, hogy kielégítő a közbiztonság állapota. Sajnálatosnak tartja, hogy az egykor rendkívül hatékonyan működő vajdasági rendőrség megszűnt vagy teljesen átalakult. László Bálint szerint az utóbbi években olyan légkör alakult ki a szerb társadalomban, amely nagyban hozzájárul a közbiztonság jelenlegi, elkeserítő helyzetéhez. Maglai Jenő arra a megállapításra jutott, hogy az állami hivatalok nem mindig tudják ellátni a feladatukat, a rendőrség pedig sok esetben nincs a helyzet magaslatán. Kiváltó okként nevezte meg a közösség hanyatló társadalmi helyzetét is. Knézi Péter úgy véli: napjainkban eltűntek azok a kapaszkodók, értékek, amelyek egykor a családokat összetartották.

– Bűnüldözés helyett szabálysértési cetlik. Rendőrök, hol vagytok?

– A rendőrség végzi a dolgát. Máshol van a hiba. Sorolhatnánk...

László Bálint leszögezte, hogy súlyos következményekkel járt a falvak és a települések nemzetiségi összetételének természetellenes megváltoztatása. Maglai Jenő szerint az igazságügyi és a belügyminisztériumnak átfogó intézkedésekkel kellene javítania a közbiztonsággal foglalkozó intézmények hatékonyságán. Knézi Péter pedig azt hangoztatta: helyi szinten a hatóságnak éreztetnie kellene a lakossággal, hogy mindenki egyenlő és mindenki ügye, problémája egyformán fontos. Csízik Károly úgy véli, hogy számos esetben a jogrend szab korlátokat a rendőri intézkedésnek, mert számos fogva tartott személy túl korán kiszabadul .

– Az állami intézményrendszeren belül lehet megoldani a közbiztonságot érintő problémákat.

– Polgárőrséget! Csak alulról szerveződve lehet javítani a közbiztonságon.

László Bálint a problémák megoldásának érdekében öt lényeges szempontot emelt ki: a közmunkaprogramot, a rendőrség megreformálását, a polgárőrség megszervezését, a zérótoleranciát a lopások vonatkozásában és a börtönrendszer fejlesztését. Csízik Károly a vajdasági rendőrség újjászervezéséről beszélt, és elmondta: a Vajdasági Szociáldemokrata Liga hamarosan törvényjavaslatot nyújt be ez ügyben. Knézi Péter szerint minél több munkahelyre volna szükség, így az adóbevételekből több pénz jutna a közbiztonsági szervek és intézmények fejlesztésére.

– Amíg keresik a megoldást, tönkretesszük egymást.

– Közös akarattal (így vagy úgy) bármikor pontot lehet tenni a végére.

Csízik Károly nagyon rossz megoldásnak tartja az önbíráskodást. Véleménye szerint a rendőrségnek polgárbarát módon kellene intézkednie. László Bálint kiemelte, hogy az alkotmány tiltja a települések etnikai arányának a megváltoztatását, ennek ellenére Európából kitoloncolt romákat telepítettek magyarlakta falvakba. Mindez helyi konfliktusokat idéz elő. Maglai Jenő Szabadka peremvárosának gondjairól beszélt. Szerinte kamerarendszert kell kiépíteni az egész város területén, és nemcsak a központot, hanem a külvárost is ellenőrzés alá kellene vonni. Hangsúlyozta, hogy a rendőrség etnikai összetételének tükröznie kellene a települések nemzeti összetételét. Knézi Péter szerint először az ország gazdasági helyzetét kellene fellendíteni, csak ezután javulhat a közbiztonság is. Végezetül Maglai Jenő felhívta a figyelmet arra, hogy minden bűntényt be kell jelenteni az ügyészségen, mert csak ebben az esetben reménykedhetnek jogorvoslatban az emberek.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..