Portyák a vajdasági éjszakában
Talpai Lóránt
2013.02.20.
LXVIII. évf. 8. szám
Portyák a vajdasági éjszakában

A Pannon Televízió Rekontra című műsorának február 5-ei adása a fokozatosan romló közbiztonság témáját dolgozta fel Portyák a vajdasági éjszakában címmel.

Az adás vendége: Maglai Jenő, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai városi szervezetének elnöke, Knézi Péter, az óbecsei kkt elnöke, Csízik Károly, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga köztársasági parlamenti képviselője és László Bálint, a Magyar Remény Mozgalom elnöke volt.
A sorozatos fosztogatások, fegyveres rablások sajnos mindennaposak a Vajdaságban. Az emberek vagyona nincs biztonságban. Mit tehet a kiszolgáltatott lakosság? A televíziós vitaműsorban erre keresték a választ.
— Csakis az állami hivatalokon belül lehet megoldani a közbiztonság helyzetét — jelentette ki Maglai Jenő. Csízik Károly is úgy véli, hogy kizárólag felülről, azaz állami szinten lehet megoldani a problémákat. László Bálint ezzel szemben úgy gondolja, hogy alulról építkezve, a polgárok összefogásával javíthatóak a közállapotok. Knézi Péter szerint először az országban kell helyreállítani a közbiztonságot, csak azután lehetséges helyi szinten is javítani rajta.

– Ez kész vadnyugat, rabol, verekszik, aki akar.

– Ne keltsünk hisztériát! Közveszélyes csoportok mindig voltak.

Csízik Károly nem feltétlenül ért egyet a vadnyugat minősítéssel, de azt sem állítja, hogy kielégítő a közbiztonság állapota. Sajnálatosnak tartja, hogy az egykor rendkívül hatékonyan működő vajdasági rendőrség megszűnt vagy teljesen átalakult. László Bálint szerint az utóbbi években olyan légkör alakult ki a szerb társadalomban, amely nagyban hozzájárul a közbiztonság jelenlegi, elkeserítő helyzetéhez. Maglai Jenő arra a megállapításra jutott, hogy az állami hivatalok nem mindig tudják ellátni a feladatukat, a rendőrség pedig sok esetben nincs a helyzet magaslatán. Kiváltó okként nevezte meg a közösség hanyatló társadalmi helyzetét is. Knézi Péter úgy véli: napjainkban eltűntek azok a kapaszkodók, értékek, amelyek egykor a családokat összetartották.

– Bűnüldözés helyett szabálysértési cetlik. Rendőrök, hol vagytok?

– A rendőrség végzi a dolgát. Máshol van a hiba. Sorolhatnánk...

László Bálint leszögezte, hogy súlyos következményekkel járt a falvak és a települések nemzetiségi összetételének természetellenes megváltoztatása. Maglai Jenő szerint az igazságügyi és a belügyminisztériumnak átfogó intézkedésekkel kellene javítania a közbiztonsággal foglalkozó intézmények hatékonyságán. Knézi Péter pedig azt hangoztatta: helyi szinten a hatóságnak éreztetnie kellene a lakossággal, hogy mindenki egyenlő és mindenki ügye, problémája egyformán fontos. Csízik Károly úgy véli, hogy számos esetben a jogrend szab korlátokat a rendőri intézkedésnek, mert számos fogva tartott személy túl korán kiszabadul .

– Az állami intézményrendszeren belül lehet megoldani a közbiztonságot érintő problémákat.

– Polgárőrséget! Csak alulról szerveződve lehet javítani a közbiztonságon.

László Bálint a problémák megoldásának érdekében öt lényeges szempontot emelt ki: a közmunkaprogramot, a rendőrség megreformálását, a polgárőrség megszervezését, a zérótoleranciát a lopások vonatkozásában és a börtönrendszer fejlesztését. Csízik Károly a vajdasági rendőrség újjászervezéséről beszélt, és elmondta: a Vajdasági Szociáldemokrata Liga hamarosan törvényjavaslatot nyújt be ez ügyben. Knézi Péter szerint minél több munkahelyre volna szükség, így az adóbevételekből több pénz jutna a közbiztonsági szervek és intézmények fejlesztésére.

– Amíg keresik a megoldást, tönkretesszük egymást.

– Közös akarattal (így vagy úgy) bármikor pontot lehet tenni a végére.

Csízik Károly nagyon rossz megoldásnak tartja az önbíráskodást. Véleménye szerint a rendőrségnek polgárbarát módon kellene intézkednie. László Bálint kiemelte, hogy az alkotmány tiltja a települések etnikai arányának a megváltoztatását, ennek ellenére Európából kitoloncolt romákat telepítettek magyarlakta falvakba. Mindez helyi konfliktusokat idéz elő. Maglai Jenő Szabadka peremvárosának gondjairól beszélt. Szerinte kamerarendszert kell kiépíteni az egész város területén, és nemcsak a központot, hanem a külvárost is ellenőrzés alá kellene vonni. Hangsúlyozta, hogy a rendőrség etnikai összetételének tükröznie kellene a települések nemzeti összetételét. Knézi Péter szerint először az ország gazdasági helyzetét kellene fellendíteni, csak ezután javulhat a közbiztonság is. Végezetül Maglai Jenő felhívta a figyelmet arra, hogy minden bűntényt be kell jelenteni az ügyészségen, mert csak ebben az esetben reménykedhetnek jogorvoslatban az emberek.
 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..