home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Porfirije, az eddigi zágrábi-ljubljanai metropolita az új szerb pátriárka
Pannon RTV
2021.02.19.
LXXVI. évf. 7. szám
Porfirije, az eddigi zágrábi-ljubljanai metropolita az új szerb pátriárka

A Szerb Pravoszláv Egyház új elöljáróját a Szent Püspöki Zsinaton választották meg. Porfirije, az újonnan megválasztott szerb pátriárka beiktatására holnap kerül sor, a belgrádi ortodox székesegyházban.

Ezúttal a belgrádi Szent Száva-templom kriptájában tartották a ceremóniát, ott ugyanis könnyebb volt betartani a járványügyi intézkedéseket. A 46. pátriárka megválasztása kilenc órakor liturgiával kezdődött. A pátriárka a Szerb Pravoszláv Egyház 30 érseke közül került ki.

A korábbi szertartásokhoz hasonlóan, a választást a reggeli szent liturgiával indították. A liturgiát a püspökök Szent Zsinatának elnöki tisztét ellátó dabar-boszniai Hrizostom metropolita szolgáltatta a püspökök közreműködésével. A liturgián mások mellett részt vett Irinej bácskai püspök is. Ez az első alkalom, hogy a zsinatot a Pátriárka Palotán kívül rendezték meg, mivel a koronavírus-járvány miatti óvintézkedéseket könnyebb betartani a Szent Száva-templomban.

Fotó: Tanjug/Nikola Andjic

A pátriárkát a Szerb Pravoszláv Egyház 30 érseke közül választották meg, valamennyiüknek legalább öt év egyházmegyei szolgálata van. A zsinaton 39 személy rendelkezett szavazati joggal.

A csütörtök délben kezdődött közgyűlésen Vasilije szerémségi püspök elnökölt.

Az eljárás szerint az érsekek először maguk közül választottak. Végül három jelölt maradt. A választás legfontosabb feltétele, hogy a jelenlévők több mint fele támogassa a jelölteket. Ez úgy lehetséges, hogy a szavazás során mindenki három jelölt nevét jegyezte fel. A voksolás titkos volt. A szavazatokat egyesítették, és a legtöbb támogatást kapott érsekek közül került ki az új pátriárka, mégpedig egyikük nevének apostoli sorsolásával. A legtöbb szavazatot Irinej bácskai püspök, Porfirije, zágrábi-ljubljanai metropolita és Jefrem, a Banja Luka-i Egyházmegye püspöke kapta. A leendő pátriárka nevét tartalmazó borítékot a sisojevaci kolostorból származó Matej szerzetes húzta ki a Szent Száva-templom kriptájában. Eszerint Porfirije, eddigi metropolita lett az új szerb pátriárka.

A pátriárka megválasztását követően megszólaltak a harangok.

Porfirije pátriárka 1961. július 22-én született Óbecsén. Keresztelésekor a Prvoslav nevet kapta. Az általános iskolát Csúrogon végezte el, 1980-ban pedig Újvidéken fejezte be a középiskolát. Régészeti tanulmányokat folytatott a Belgrádi Egyetem Filozófiai Karán, majd a szerb ortodox egyház Hittudományi Karán tanult, ahol 1987-ben végzett. A Szerb Pravoszláv Egyház püspökeinek Szent Zsinata 1999. május 14-én a bácskai egyházmegye püspökévé választotta meg. Porfirije 2004-ben védte meg doktori disszertációját. A 2010-2011 közötti időszakban a katonaság püspöke, majd a Szerb Pravoszláv Egyház és a Szerb Katonaság együttműködésének koordinátora volt. A Szent Zsinat 2014. május 24-én nevezte ki zágrábi és ljubljanai metropolitává. Most ő lett a 46. szerb pátriárka.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..