home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Politikusok a (szín)háztetőn
Tóth Imre
2016.05.01.
LXXI. évf. 17. szám
Politikusok a (szín)háztetőn

Huszonhét millió dinár érkezik a Népszínház felújításának folytatására. Az erről szóló határozatot az épület tetején adta át Maglai Jenő polgármesternek Nebojša Malenković, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatója. A polgármester körbevezette a tartományi küldöttséget az építkezésen, majd az épület tetején nyilatkoztak a sajtónak. Tették mindezt azért, hogy bemutassák: a munkálatok gőzerővel folynak, ennek köszönhetően pedig az új épületrész homlokzata és tetője is mindinkább olyan, amilyennek majd lennie kell.

— Fontos hangsúlyozni, hogy a munkálatok minőségien és a tervezett ütemben folynak — mondta Maglai Jenő polgármester. Hozzátette: bízik benne, hogy még az idén tető alá kerül az épület új része is, és a homlokzat is elkészül, ennek hála pedig a városközpont teljesen másképp fest majd. A beruházás értéke 225 millió dinár, ebből 145 milliót a tartomány fedez. Másfél-két hónapon belül elkészül a tető, valamint a Korzó és a zöld szökőkút felőli homlokzat. Maglai reményét fejezte ki, hogy a felújítás továbbra is zökkenőmentesen folytatódhat, hiszen időközben a köztársaság is jóváhagyott 35 millió dinárt. A homlokzat teljes befejezéséhez mintegy 110 millió dinárra van szükség. A polgármester lát rá esélyt, hogy az idén akár a teljes homlokzat is kiépüljön. Május elején esedékes a közbeszerzési pályázat kiírása, mellyel megkezdődhet a felújítás újabb szakasza. — Hogy az utóbbi két évben jó ütemben haladnak a munkálatok, az reményt ad rá, hogy a következő két-három éven belül a Népszínház teljesen elkészül, és át tudjuk adni rendeltetésének — mondta Maglai Jenő.

— A szabadkai Népszínház épületét be kell fejezni! Ebben a tartomány mindig eltökélt volt, és ez megkérdőjelezhetetlen — jelentette ki Nebojša Malenković, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatója.

A tartomány eddig 367 millió dinárral járult hozzá a felújításhoz. Most további 27 millió dinárt hagyott jóvá, így elkezdődhet a munkálatok hatodik fázisa. Nebojša Malenković sajnálatát fejezte ki, amiért a munkálatokat csak a tartomány pénzeli, és felszólította a művelődési minisztériumot, a miniszterelnököt és a kormányt, hogy ők is tegyenek lépéseket a projektum megvalósítása érdekében, illetve gondoskodjanak pénzről erre a célra. — Léteznek megállapodások, vannak szerződések, de a köztársaság semmit sem tett, aminek itt látható eredménye volna — mondta Malenković, és ismételten felszólította a köztársaságot, hogy pénzelés tekintetében kövesse a tartomány példáját. Mint mondta, csakis közös munkával lehet ezt a projektumot befejezni, hogy a szabadkai színészek végre méltó körülmények között dolgozhassanak.

— Ebben a körben 60 millió dinár összértékben írt ki pályázatot a kultúra támogatására a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság, ebből 27 milliót hagyott jóvá a szabadkai Népszínház felújításának folytatására — mondta Bodrogi Béla, az igazgatóság igazgatóhelyettese. A legnagyobb terhet a tartomány vállalta a mintegy 400 millió dináros támogatással. Emellett Szabadka város is jelentős összeggel járult hozzá a munkálatokhoz. Bodrogi nehezményezte, hogy a köztársaság nem teljesítette a megbeszélteket: 2016-ban ugyanis a köztársaságnak 325 millió dinárt kellett volna utalnia. A köztársasági képviselőknek köszönhetően 35 milliót sikerült kiharcolni, de ez is csak egytizede a megbeszélt összegnek. Bodrogi Béla szerint kérdéses, hogy 2018-ig megvalósul-e a beruházás. — Sokkal komolyabban kellene venni az ügyet, és be kellene tartani az ígéreteket — tette hozzá.


A nyitókép Szabó Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..