home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Politikai lázgörbe
(o. i.)
2012.05.16.
LXVII. évf. 20. szám
Politikai lázgörbe

Szalai Attila illusztrációjaKÓRLAPON ÁBRÁZOLHATÓ A LEGJOBBAN. A pravoszlávok Szent György-napján, május 6-án megtartott szerbiai általános választások utáni héten annyi minden történt, hogy szavakban (röviden) szinte lehetetlen összefoglalni. Szemléletesebben beszélhetne erről a szerbiai pol...

Szalai Attila illusztrációja

KÓRLAPON ÁBRÁZOLHATÓ A LEGJOBBAN. A pravoszlávok Szent György-napján, május 6-án megtartott szerbiai általános választások utáni héten annyi minden történt, hogy szavakban (röviden) szinte lehetetlen összefoglalni. Szemléletesebben beszélhetne erről a szerbiai politikai élet amolyan kórházi kórlapja, a lázgörbe. Szinte naponta változott ugyanis a szereplők legtöbbjének a normális testhőmérséklete: hol izzadtak a láztól, hol a hideg rázta őket; egyik nap ezt mondták, a másikon amazt... Számolni kezdtük már a napokat: hányat kell még aludni a második fordulóig, május 20-áig, hogy ennek az egésznek vége legyen.
A szerbiai elnökválasztás második fordulójába bejutott Tomislav Nikolić (Szerb Haladó Párt) például a szavazás éjszakáján még a saját és pártja győzelmét ünnepelte. Másnap a nagy nyilvánosság előtt tévépárbajra hívta ki a másik jelöltet, Boris Tadićot: legyen a nyilvános szóviadal napja május 16-a! Szerdán Nikolić alelnöke bejelentette: minden idők legnagyobb választási csalása történt május 6-án. Csütörtökön Nikolić a választások megsemmisítését követelte, mondván: ekkora csalásra még Slobodan Milošević idejében sem volt példa - és mutatott egy zsák szemeteskukába dobott szavazócédulát. Pénteken, miután a Köztársasági Választási Bizottság, a RIK elvetette a haladóknak a választások megsemmisítésére vonatkozó kérelmét, az SZHP elnöke bejelentette: nem is indul az elnökválasztás második fordulójában, de nagyszabású tiltakozásokat szerveznek Szerbia-szerte. Aztán vasárnap Kikindán bejelentette: mégis részt vesz az elnökválasztás második fordulójában. Hétfőn délelőtt (lapzártakor) itt szakadt meg a haladók politikai lázgörbéjének a vezetése.
ÁLMATLAN ÉJSZAKÁK. Az elmúlt egy hét leforgása alatt a Vajdasági Magyar Szövetség berkeiben is voltak álmatlan éjszakák. Pedig jó hírekkel kezdődött május 7-én a hét. ,,Az eddigi négy helyett öt képviselővel lehet jelen a belgrádi parlamentben a Vajdasági Magyar Szövetség, mely négy éve 78 400, most pedig több mint 95 ezer szavazatot tudott szerezni' - jelentette ki Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár az m1 Az este című műsorában. Pásztor István, a VMSZ elnöke a műsorban ezt mondta: elégedettek az eredménnyel, biztatóak az elért politikai pozíciók. Reális esélyt látott arra, hogy növeljék képviselőik számát a Tartományi Képviselőházban, hiszen az öt listás bejutón kívül még tíz képviselő lehet esélyes a második fordulóban.
Aztán szerdán Szabadkán Pásztor István sajtótájékoztatón bejelentette: meglopták a pártot 30 000 szavazattal! Köztársasági szinten két nap alatt a VMSZ 95 375 szavazata 67 841-re csökkent. A párt elnöke kijelentette, hogy a VMSZ egyetlen szinten sem ismeri el a választási eredményeket. Aztán két éjszakán át tartó szavazatellenőrzés Szabadkán a választási bizottság helyiségeiben (részletes beszámoló a Szabadkai Naplóban). Csütörtökön viszont, amikor a RIK kihirdette a parlamenti és az elnökválasztás hivatalos végeredményét, a választási bizottság VMSZ-es tagja mégis támogatta az eredmény elfogadását.
Pásztor István ezzel kapcsolatban a következőt nyilatkozta a Magyar Szónak: ,,Ez az utasítás különbözik a korábbi utasításaimtól. Vannak olyan pillanatok, amikor a dolgok válságossá válnak, amikor az emberek biztonsága és az ország stabilitása mindent felülír. Ha a VMSZ csütörtökön nem támogatta volna szavazatával a köztársasági és elnökválasztások végeredményét, akkor nem lehetett volna kihirdetni a választási eredményeket, ennek pedig az lett volna a következménye, hogy Slavica Đukić-Dejanovićnak pénteken ki kellett volna írnia a következő parlamenti választásokat. Ezért a 2000. október 5-éhez hasonló állapotok álltak volna elő.''
A VÉGLEGES HIVATALOS EREDMÉNYEK. A Köztársasági Választási Bizottság, a RIK csütörtökön kihirdette a parlamenti választások hivatalos végeredményét. A határozatot a bizottság 20 tagja támogatta, 12 - SZHP, Koštunica SZDP-je, SZRP, a Dveri, a Munkások és Parasztok Mozgalmának képviselői - ellene szavazott, nagyszámú szabálytalanságra hivatkozva.
A parlamenti választásokon 3 921 904-en szavaztak - a szavazójoggal rendelkező polgárok 57,8%. Az érvénytelen szavazólapok száma 170 995, azaz 4,37%. A parlamenti választáson a legtöbb voksot a Szerb Haladó Párt koalíciója szerezte meg, 24,4%-kal 73 mandátuma van. Második helyen a Demokrata Párt koalíciója végzett, a szavazatok 22,06%-ával, illetve 67 képviselővel. A Szerbiai Szocialista Párt koalíciója 14,51%-ot szerzett (44 mandátum), a Szerbiai Demokrata Párt 6,99%-ot (21 mandátum), az LDP által vezetett Fordulat koalíció 6,53%-ot (19 mandátum), a Szerbiai Egyesült Régiók pedig 5,51%-ot (16 mandátum).
A kisebbségi listák közül a VMSZ 1,75%-kal 5 képviselői helyet szerzett, a Sandžaki Demokratikus Akciópárt 0,71%-kal kettőt, a Mindannyian Együtt 0,64%-kal egyet, az Egyike sem a felkínált válaszoknak 0,59%-kal szintén egyet, továbbá egy képviselője lesz a preševói albánok koalíciójának is (0,64%). Képviselő nélkül maradt a Szerb Radikális Párt, amelyre a szavazók 4,61%-a voksolt, a Dveri (4,33%), a Munkások és Parasztok Mozgalma (1,46%), a Szociáldemokrata Szövetség (0,42%), a Reformista Párt (0,23%), a Montenegrói Párt (0,1%) és a Josip Broz - Kommunista Párt (0,74%).
TADIĆ-NIKOLIĆ MEGMÉRETTETÉS - HARMADSZOR. A köztársaságielnök-választás hivatalos végeredménye: Boris Tadić, a Demokrata Párt jelöltje 989 454 szavazattal (25,31%) az első helyen végzett, másodikként pedig Tomislav Nikolić, a Szerb Haladó Párt jelöltje került be a második fordulóba, 979 216 szavazattal (25,05%). Ez a május 20-ai lesz a harmadik mérkőzésük a második fordulóban. 2004-ben és 2008-ban is a választások első fordulójában Nikolić kapott több szavazatot, de a második forduló mindkét esetben Tadić győzelmét hozta.
Egyébként a Demokrata Párt vezette koalíció a múlt szerdán megállapodott a szocialisták vezette koalícióval - élén Ivica Dačićtyal -, hogy együtt alakítanak kormányt. A VMSZ lapzárta után, csütörtökön teszi majd közzé, hogy a második forduló megtartása előtt kinek a támogatására szólítja fel szavazótáborát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..