home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Polgári hagyományok ápolása
F. CIRKL Zsuzsa
2004.11.17.
LIX. évf. 46. szám
Polgári hagyományok ápolása

Fekete J. JózsefA zombori Berta Ferenc Zsebszínpad és Zsebszínház hároméves fennállása óta olyan űrt tölt be a nyugat-bácskai, sőt, túlzás nélkül állíthatjuk: a délvidéki magyar kulturális életben, amely a polgáriasodás időszaka óta mindmáig fájó sebként tátongott, hiszen hajdanán éppen az...

Fekete J. József

A zombori Berta Ferenc Zsebszínpad és Zsebszínház hároméves fennállása óta olyan űrt tölt be a nyugat-bácskai, sőt, túlzás nélkül állíthatjuk: a délvidéki magyar kulturális életben, amely a polgáriasodás időszaka óta mindmáig fájó sebként tátongott, hiszen hajdanán éppen az ilyen jellegű rendezvényeiről, kamaraműsorairól vált híressé a zombori magyarság, ide csalogatva nemritkán a nagyvárosok alkotóit és közönségét, még Budapestét is beleértve. Páratlanul értékes, havonta megrendezésre kerülő rendezvényei művelődési élet különféle területéről számos jeles vendéggel örvendeztetik meg a közönséget, így hát mindenki megtalálhatja az őt érdeklő és szórakoztató, valamint ismereteit bővítő műsort. Kik voltak e tarka palettájú rendezvény vendégei az eltelt évben? - kérdeztük Fekete J. József elnöktől.
- A 2003/2004-es évadunk tavaly szeptember 30-án kezdődött, méghozzá jelentős eseménnyel: a 2002. évre szóló Híd Irodalmi Díj átadásával a zombori Vasagyi Máriának és a szabadkai Mészáros Zoltánnak. Ők voltak tehát a rendezvény vendégei is, továbbá Bordás Győző magiszter, a Forum Könyvkiadó vezetője, a bírálóbizottság tagjai, dr. Csányi Erzsébet és dr. Hózsa Éva, a zsűri elnöke, valamint Ábrahám Irén színművész. E műsor keretében került bemutatásra Bordás Győző Katonaszökevény című regénye, amely nyomtatásban csak a következő év júniusában jelent meg. Az ünnepi műsorra Győrfi Sándor készített kiállítást a Zsebszínház archívumából.
Októberben a zombori származású Mérey Katalin Gyertyaláng című kötetével vendégeskedett nálunk, valamint a bezdáni D-5-ös képzőművészeti csoport tagjai mutatták be festményeiket és kerámiáikat. Novemberben az ugyancsak zombori születésű dr. Káich Katalinnal ismerkedhetett a közönségünk, és megcsodálhatta Janovics Erika jelmeztervező kitűnő kiállítását. A Találkozások a decemberi-januári szünet után Kontra Ferenc Újvidéken élő író estjével folytatódott, kísérőrendezvénye pedig Zámbó Illés fotókiállítása volt, melyet Bence Erika magiszter nyitott meg.
Március elején Bácsgyulafalván az ott élő Varga Sándor Belém falazottan című verseskönyvét mutattuk be az ugyancsak helybeli Sipos Zalán hangszeres közreműködésével. Március végén a szabadkai prózaíró-folyóiratszerkesztő Lovas Ildikó volt a vendégünk. A műsor kísérőrendezvényéül szolgáló kiállítás anyagát a bezdáni Nagy Emília és Reéb Etele munkáiból válogattuk össze. Áprilisi vendégünk Deák Ferenc író, drámaszerző és filmforgatókönyv-író, egykori afrikai nagykövet volt, akinek lendületes előadásával remekül egybehangzott Pandek Iván zombori fotós kiállítása. Május elején egy újabb ,,kihelyezett" műsorunkra került sor, ezúttal Bezdánban, ahol Bence Erika mutatta be Ibolya utca című novelláskötetét és Zámbó Illés fotóit. Május végén Tari István költővel és prózaíróval találkozhatott a közönség. Megzenésített verseit a doroszlói Hobby zenekar adta elő. A rendezvényt a szerző fotógrafikái színesítették. Az évadot júniusban az apatini Lakatos János ornitológus egzotikus vidékekről szóló előadásával és pompás természetfotóinak kiállításával zártuk.
Az új évad elején, szeptemberben, a zombori születésű, Magyarországon élő Lengyel Erzsébet katolikus újságíró mesélt életéről, pályafutásáról, ezzel egyidejűleg pedig az egyházi élet családias hangulatú pillanatait bemutató fotóiból, valamint fiának, a papnövendék Lengyel Ákosnak a fotóiból láthatott válogatást a közönség.
A Találkozások műsorában állandó jelleggel részt vett Győrfi Klára, Guzsvány Erzsébet, Győrfi Sándor, föllépett Gyurcsics Erzsébet színművész és kitartóan muzsikált a Zsebszínház Kisegyüttese, vagy ahogy magukat nevezik, a Lekvárzsibbasztó Gépgyár Gitárzenekara, Wesselovsky Ernő, Jung Sándor, Povázsán László és Goretics István.
- Az általában telt ház előtt zajló irodalmi-képzőművészeti-zenei élményt nyújtó zsebszínpados rendezvényeken kívül jelentős produkcióval örvendeztette meg a közönséget a Zsebszínház is. Manapság, amikor a művelődési egyesületek legtöbbjében pang az élet, ennek a csapatnak több helyre is sikerült eljutnia előadásával.
- Alfonso Paso Az (i)gazság visszaüt című két felvonásos vígjátékát Barácius Zoltán rendezte. Színészeink: a zombori Győrfi Klára, Győrfi Sándor, Rezicska László és Petroviæ Lazar, a szenttamási Robotka István, Robotka Angéla, Hodonicki Mariæ Mónika, a kupuszinai Dienes Mihály és a verbászi Dognár Zoltán. Ezzel a darabbal a nyári szünetig a következő helyeken léptek föl: Szenttamáson, Zomborban, Bácskertesen, Őrszálláson, Nagybecskereken, Verbászon, Szilágyin, Doroszlón, Kisoroszon, Nemesmiliticsen, Veprődön, Topolyán, Piroson, Péterrévén, Bácsgyulafalván és Kúlán. Az őszi évadot a Bezdáni Színházi Napokon való föllépéssel kezdte meg a csapat.
- Az elmondottak megvalósításához a te és a legodaadóbb munkatársaid, a Győrfi házaspár önzetlen munkája mellett pénz is szükségeltetett. Hogyan sikerült az anyagiakat előteremteni?
- Mi bizony nagyon szerényen élünk. Legnagyobb megértésre fennállásunk óta két tartományi titkárságnál találtunk, a művelődésinél, illetve a kisebbséginél, azonkívül egy-egy alkalommal az Illyés Közalapítványtól és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától is kaptunk támogatást, de az utóbbi két ízben nem jártunk sikerrel a pályázataikkal. A tevékenység fenntartásához mindannyian saját munkánkkal járulunk hozzá, lehetőség szerint támogatnak bennünket szponzoraink, legfőképp Német Sándor és Mária, akik használatra átengedték a Zsebszínháznak a Batinai úti 31. szám alatt levő lakásukat, melyet azóta székházként használunk. A Találkozásokon kalapozunk, és sokan azt hiszik, tetemes a bevételünk. Nem így van, a nézők hozzájárulása jelképes.
Az októberi Találkozások műsorát ma délután hat órai kezdettel tartjuk a Magyar Polgári Kaszinó színháztermében, a vendégek pedig a zEtna Kiadó munkatársai, Beszédes István, Danyi Zoltán, Nagy Abonyi Árpád, Szögi Csaba és Verebes Ernő lesznek. Az előcsarnokban Mészáros Csilla szalmaképeiből és a bácsgyulafalvi hagyományápolók csuhéból készült alkotásaiból nyílik kiállítás, a zenei aláfestésről pedig természetesen a Zsebszínpad kisegyüttese gondoskodik. A belépés díjtalan, de a társulat nem utasítja vissza a támogatást.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..