home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Polgárbarát városvezetőség
Kartali Róbert
2020.11.30.
LXXV. évf. 48. szám
Polgárbarát városvezetőség

A szabadkai városvezetőség első száz napja során látványos változás történt, stílusban, lendületben és tartalomban is — összegezte dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke mai sajtótájékoztatóján.

Száz napja állt fel a szabadkai városvezetőség. A Vajdasági Magyar Szövetség az önkormányzati választásokon 17 131 szavazatot kapott Szabadkán, ezzel a párt megduplázta mandátumszámát. Dr. Pásztor Bálint jónak nevezte az együttműködést a polgármesterrel, a Városi Tanács tagjaival és a végrehajtó hatalommal is. Mindenki arra törekszik, hogy Szabadka minél élhetőbb város legyen, de mint mondta, természetesen vannak ügyek, amelyekben különböző hangsúlyok alapján politizálnak, de ez az egészet, az együttműködést, a polgárok érdekeit egy pillanatra sem sodorja veszélybe. Értékelése szerint egységes csapatként működik a városvezetőség.

Újdonságként emelte ki, hogy a városvezetőség ajtaja folyamatosan nyitva áll a polgárok előtt, a nagy projektumok mellett a lakosok egyedi ügyeit is igyekeznek megoldani. Egy polgárbarát városvezetőségnek kötelessége eljárni a polgárok ügyeiben — emelte ki Pásztor, aki emlékeztetett a VMSZ házhoz megy elnevezésű akciósorozatára is, melynek keretében 21 alkalommal 30 helyi közösség lakosait keresték fel. Az akció során 400 problémát detektáltak, ezek megoldása a VMSZ első számú feladata, ezek alapján határozták meg a stratégiai prioritásokat, célokat.

A város költségvetésével kapcsolatban sikerült teljesíteni alapcélokat, közben pedig nem került veszélybe a város működése, az intézményrendszer, a közvállalatok munkája, annak ellenére sem, hogy nagyon súlyos gondokkal nézünk szembe, ahogyan a többi önkormányzat is a járvány miatt — emelte ki Pásztor. Elmondása szerint a városvezetőség teljes egésze és a VMSZ-es része is hozzájárult a takarékos gazdálkodáshoz a város működésében.

A beruházásokat listázva elmondta, hogy kiépült a csantavéri parkoló, aszfaltozva lett a hajdújárási Boris Kidrič utca, ahonnan elszállították az évtizedek óta ott raktározott építési hulladékot is. Kiépült Radanovácon az Ókér utca, megtörtént a szabadkai Tölgyfa utcában a vízvezetékrendszer lefektetése, itt az útburkolat befejezése december első napjaiban várható. Ezek a beruházások összesen 40 millió dinárt tettek ki a költségvetésből. Továbbá mart aszfalttal javították a közlekedési lehetőségeket 3500 méteres szakaszon Hajdújáráson, Kelebián, Királyhalmon, Csantavéren és az Újfalu Helyi Közösség területén. További 1450 méter hosszúságban pedig még a tél beállta előtt mart aszfalttal javítva lesznek az útburkolatok Makkhetes, Zorka és a Vasutas Helyi Közösségek területén. A Bajai úti temetőnél fel lett újítva a rossz állapotban lévő Micsurik utca is, itt várható a forgalomnak az egyirányúsítása a temető közelsége és az ott közlekedők, illetve a helyi lakosság biztonsága érdekében.

Pásztor Bálint két olyan beruházást is említett, amely a köztársasági költségvetés eszközeiből valósult, illetve valósul meg.

— Az egyik felüljáró kiépítése az Y elágazáson már előrehaladott állapotban van, a másik felüljárót már betervezték a köztársasági költségvetésbe. Ezenkívül megújultak a Szabadka és Zenta közötti vasúti sínek, és elindult a közlekedés másfél év után, 80 km/h sebességgel. Száz évvel az utolsó jelentősebb beruházás után ezen a szakaszon most 15 millió euró lett elkülönítve a felújításra.

A Harambašić utcában a végéhez közeledik a szennyvízelvezető hálózat kiépítése, továbbá a napokban megkezdődik a Maribor utcában is a vízvezeték-hálózat lefektetése. A Szabadkai Gázművek KKV 10 km hosszúságban fektetett le gázvezetéket Palicson, Sándorban, a városközpontban és a Zorka Helyi Közösség területén. A Thurzó Lajos utcában megoldódott az esővíz elvezetésének kérdése. A nyár közepén kihelyezett öt darab okosbuszmegálló esetében pedig sikerült háromnyelvűsíteni a feliratokat, hiszen a szerb, a magyar és a horvát nyelv egyenrangú használata prioritás. A 2020-ban jóváhagyott 2 IPA-pályázat, az OPTI-BIKE 2 és az INPUTRANS helyet kapott a 2021. évi városi költségvetésben, és megvalósulásuk a terv szerint halad.

A közbiztonság, a környezetvédelem és az egészségügy területén is megemlíthetőek eredmények — emelte ki a VKT elnöke.

— Hatalmas öröm számunkra, hogy miután Vučić elnök úrral erről beszéltünk a koalíciós szerződés aláírását követően, a rendőrség és a csendőrség rendszeresen elszállítja a migránsokat Szabadkáról is. Ezek olyan akciók, amelyekre korábban nem került sor. Pontosan tudom, hogy ezek az emberek egy része lassan visszaszivárog, de hatalmas előrelépésnek tartom azt, hogy az államvezetés szembenéz ezzel a problémával, és a lakosok biztonsága érdekében konkrét lépéseket tesz. A rendőrség részéről ez korábban nem volt tapasztalható. A környezetvédelem terén folyamatosak a tárgyalások a palicsi, a hajdújárási és a ludasi olajfúrások ügyében. Az egészségügy területén pedig ki kell emelni, hogy Magyarország Kormányának támogatása révén 8000 maszkot osztottunk szét a városházán, illetve lélegeztetőgépek és betegfigyelő monitorok kerültek a Szabadkai Közkórházba is. Az oktatás terén sikerült elérni, hogy a Széchenyi István Általános Iskolában ne legyen tagozat-összevonás, illetve Csantavéren megnyíltak az új napközis tagozatok. Sikerült visszahelyezni Kosztolányi Dezső mellszobrát a gimnázium melletti parkban. Elkezdődött azoknak a régi szabadkai értékeknek számbavétele és megőrzése, azoknak a hagyatékoknak az ápolása, amelyek el lettek hanyagolva az elmúlt években. Vermes Lajosra, Ivan Sarićra, Lazar Mamužićra, Székely Tiborra, Lifka Sándorra és Bíró Károlyra gondolok.

A városházát megépíttető egykori polgármester szobra a városi képviselő-testület határozatával összhangban remélhetően a jövő tavasszal lesz felállítva, ez kizárólag a járványügyi helyzet alakulásától függ — tette hozzá a vkt elnöke, aki a testület eddigi üléseit is összegezte. A vkt három rendes, egy rendkívüli és egy ünnepi ülést tartott az elmúlt három hónap alatt ebben a mandátumban. A következő ülést december 3-án tartják meg, a városi költségvetést pedig a tervek szerint még karácsony előtt elfogadja majd a testület — zárta szavait dr. Pásztor Bálint.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..