home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Plusz előadáson is láthatják az Úrhatnám polgárt
2018.07.10.
LXXIII. évf. 27. szám
Plusz előadáson is láthatják az Úrhatnám polgárt

A nagy érdeklődésre való tekintettel még egy estén láthatja a közönség a szegedi Szabadtéri kisszínpadán debütáló Moliére-komédiát, az Úrhatnám polgárt.

A július 19-i főpróbát nyilvánossá teszik, és kedvezményes áron lehet rá jegyet vásárolni személyesen és online is.

A Moliére-komédiák újabb nagyszerű darabja, az Úrhatnám polgár plusz egy estét kap a szegedi REÖK Stúdiószínpadon – a július 19-i főpróbára kedvezményes jegyet válthatnak azok, akik elől már elkapkodták a korábban meghirdetett előadás helyeit.

A Kálvária sugárúti játszóhelyre Parti Nagy Lajos féktelen humorú átiratában érkezik meg Moliére 347 éves komédiája, amely a játékossága ellenére meglepően pontos kritikát mond ki az orrunkat facsaró dolgokról. Például arról, hogy bizonyos pontokon milyen fájdalmasan tud hiányozni a műveltség, és hiába igyekszik a Jourdaint alakító Balog József felzárkózni az „elithez”, csak vagyon tekintetében sikerül őket túlszárnyalni.

— Sokan annak tartanák, de Jourdain nem buta – szögezi le Balog József. – Csak éppen nem lát az orra elé, mert mindig felfelé néz, és emiatt orra bukik. Nagyon pontosan leköveti azoknak a viselkedését, akik nála magasabb „polcon” ülnek. Nem lehet eldönteni, hogyha sikerül ez az utánzás, akkor azt sikernek tekintjük, vagy valójában kudarc? Hiszen az, aki miközben elhagyja azt a helyet, társadalmi pozíciót, amelybe született, az identitását is elhagyja, elveszett ember lesz.

Sok ilyen elveszett ember találkozik a Herczeg T. Tamás rendezte Úrhatnám polgárban: például Barnák László vak szerelmes karaktere, Cléonte, vagy épp Sorbán Csaba álszent és cinikus Dorante grófja. De néhány kivételt is találhatunk: a Jourdain feleségét játszó Sebők Mayát vagy a Nicole-t alakító Farkas Andreát.

Bianca Imelda Jeremias díszlete és jelmezei, valamint Szirtes Edina Mókus zenéje még inkább kihangsúlyozza az Úrhatnám polgár furcsa, szinte meseszerű világát, ami egyszerre mókás, mégis a fajsúlyos dolgok nehézségével telepszik be az ember gondolatai közé.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..