home 2024. szeptember 16., Edit napja
Online előfizetés
Pionír szavazat az alkotmányról
NAGY Nándor
2006.11.29.
LXI. évf. 48. szám

Szerintem aki a szavazások tisztaságáról beszél, maga is elpirul, mint a szűz lány, amikor a gólyát emlegetik. Milošević is a szavazás tisztaságába bukott bele annak idején. Azért azonban derekasan meg kellett küzdeni, több héten át tartó tüntetésekkel, mire beismerték, hogy elszámolták ma...

Szerintem aki a szavazások tisztaságáról beszél, maga is elpirul, mint a szűz lány, amikor a gólyát emlegetik. Milošević is a szavazás tisztaságába bukott bele annak idején. Azért azonban derekasan meg kellett küzdeni, több héten át tartó tüntetésekkel, mire beismerték, hogy elszámolták magukat. Tekintettel arra, hogy az alkotmányos népszavazás után rövid időn belül még néhány szavazás vár a népre, nem árt napirenden tartani a szavazások tisztaságának kérdését.
Erre tulajdonképpen egy bácskossuthfalvai kedves és fiatal nagymama figyelmeztetett, amikor elmesélte: kilencéves kis unokája is kapott szavazócédulát, hogy nyilvánítson véleményt az alkotmányról, még akkor is, ha a Télapó egyelőre nem kapott benne helyet, csak Kosovo mint bölcsőde. Ez a kilencéves kisfiú kétségkívül bekerül a furcsaságok könyvébe, mint a világ legfiatalabb szavazópolgára. å mindössze kilencéves és Olivérnek hívják, tehát nem Ferenc, János, Jóska vagy Pista, hogy összetévesszék a család hagyományos nevű férfitagjaival. Ebben az esetben tehát nemcsak előre hozott választásokról, hanem előre hozott választókról is beszélhetünk. Így kell, kérem, az ifjú nemzedéket idejében rászoktatni a választásokra. Ez azért is jó lesz, mert akkor a fiatalok nem kenhetik rá a nyugdíjasokra, hogy mindent ők szavaznak meg, néhány százalékos nyugdíjemelés ellenében. Sőt én azt is javasolnám, hogy a kis elsősöket tegyék a szavazóbizottságokba, mert nagyon sokat segíthetnének a szavazatok összeszámlálásában. Az ugyanis nem vitás, hogy magánál a népszavazásnál is fontosabb a szavazatok megszámlálása.
Ezért is az a nagy szigor a szavazólisták összeállításakor, mert, bizony, nem kerülhet rájuk akárki, csak a hithű állampolgárok. Persze vannak kivételek is, mint például a sógoromék, akik 35 éve élnek külföldön, 15 éve pedig német állampolgárok - mégis rendszeresen kapják a szavazócédulákat. Ami azt jelzi, hogy ez az ország nem mond le egykönnyen az állampolgárairól, főleg, amikor szavaztatni kell őket. A szavazócédulák értéke is felbecsülhetetlen, hiszen lepecsételt csomagokban és dobozokban szállítják őket, miközben a nyugdíjasok havi járandóságát a postás közönséges oldaltáskában vagy a farzsebben viszi. A választói jog és a szavazócédula kétségkívül a demokrácia csúcsa és az igazi hazafiak akár külföldön is szavazhatnak, még akkor is, ha a haza sorsa a legkevésbé érdekli őket.
Ezen felbuzdulva adtam is a szomszédnak egy jó tanácsot. Mivel elvesztette a személyi igazolványát, elpanaszolta, hogy mi mindent kell neki újból beszerezni, kiváltani és bizonyítani. Keresztlevél, állampolgárság, hol volt 1948-ban, szülei esküvőjének dátuma. A legnagyobb jó szándékkal azt javasoltam neki, hogy vigye be a szavazócéduláját, amely mindent igazol, hiszen csak az állampolgárok kaphatják meg és, ugye, akinek van állampolgársága, annak biztosan van keresztlevele, személyi száma, tartózkodási helye is - tehát felesleges mindezt újból bizonyítani és igazolni. Az ilyenfajta liberalizálás irányában már megtörtént az első lépés. Az alkotmányról szóló népszavazás második napján, vasárnap estefelé, ugyanis már azzal biztatott a rádió és televízió, hogy gépkocsivezetési jogosítvánnyal is lehet szavazni, illetve véleményt mondani az alkotmányról.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..