home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Pillantás a múltba (4.)
2021.10.11.
LXXVI. évf. 40. szám
Pillantás a múltba (4.)

A hét műtárgya — a közönséges ürge (Spermophilus citellus), montírozott emlős (P-1015)

A Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők. 

A közönséges ürge (Spermophilus citellus), montírozott emlős (P-1015), 2021.október 11., 10 órától október 25-ig megtekinthető a múzeum kirakatában.

A közönséges ürge Közép- és Kelet Európában őshonos. Észak-Bácskában egykor gyakori volt, de mivel az emberek kártevőnek tekintették és irtották, ma már csak kisebb állományai fordulnak elő Szabadka környékén. A tágas síkságokat, rövid füvű gyeptertületeket kedveli. Bundája szürkéssárga, kissé pettyes, a hasán világosabb. Mellső lábaival járatokat ás a talajban. Gyakran felágaskodik, futás közben pedig feltartja a farkát. Táplálékai fűfélék, magok és rovarok, de néha a terményeket is fogyaszt. Szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, sebezhető státuszú. Szerbiában fokozottan védett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..