home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Pillantás a múltba (2.)
2021.09.13.
LXXVI. évf. 36. szám
Pillantás a múltba (2.)

A hét műtárgya — Kardot szorító kéz fejmotívumú pecsétgyűrű 

A Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretén belül az érdeklődők kéthetente más és más műtárgyat tekinthetnek meg a múzeum gyűjteményéből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán levő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Ezen kezdeményezés lehetővé teszi a lakosságnak, hogy különleges tárgyakat tekintsenek meg, és egyben a múzeumnak is lehetősége adódik bemutatni gyűjteményei sokszínűségét, olyan tárgyakat, melyek jelenleg nincsenek kiállítva a  kiállításainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kultúrális körülményeiről a mellettük levő képernyőn olvashatnak az érdeklődők.A projekt lehetővé teszi, hogy egyedülálló módon közelítsünk meg egyes tárgyakat a múzeum gyűjteményéből.

A Kardot szorító kéz fejmotívumú pecsétgyűrű 2021. szeptember 13-tól 26-ig megtekinthető a múzeum kirakatában.

A szabadkai Városi Múzeum Régészeti osztálya középkori gyűjteményének kiemelt részét képezik az ún. pecsétgyűrűk. Az ékszerek pecsételésre szolgáló részét különböző motívumok díszíthetik, így gótikus stilizált betűk, állatok, geometrikus díszítőelemek, vagy Szűz Mária a kis Jézussal, illetve bármely címer, ami funkcionális díszítőelemként is megjelenhet a gyűrűfejen.

A feketicsi homokbánya feltárásakor egy, az utóbbi csoportba tartozó gyűrűt találtak a az elhunyt személy jobb kezének egyik ujján.

A bronzból kiöntött masszív gyűrű fejrészén látható egy kéz, amely egy kardot tart. A központi motívumtól oldalirányban található egy bevésett csillag és egy félhold. A kéz, amely egy kardot tart, a legfelsőbb hatalom és katonai fölény jelképe.

Az ilyen típusú gyűrűk széles körben elterjedtek a Kárpát-medencében a 15-16. században.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..