home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Pillangók tánca
BARÁCIUS Zoltán
2006.09.27.
LXI. évf. 39. szám
Pillangók tánca

A nagy múltú, szerteágazó tevékenységéről ismert nagykikindai művelődési egyesületben, az Egységben már szeptember első napjaiban ,,becsöngettek': megkezdődött az új évad, méghozzá rendhagyó előadással, Belasco-Puccini Pillangókisasszony című operájának sajátos énekes-táncos változatával,...

A nagy múltú, szerteágazó tevékenységéről ismert nagykikindai művelődési egyesületben, az Egységben már szeptember első napjaiban ,,becsöngettek': megkezdődött az új évad, méghozzá rendhagyó előadással, Belasco-Puccini Pillangókisasszony című operájának sajátos énekes-táncos változatával, a Pillangók táncával. Ismét egy olyan rendezvény, amelyet tehetséges alkotók vittek megérdemelt sikerre, ezúttal nem az Egység otthonában, hanem a nagykikindai Népszínház nagytermében. Nem egy habkönnyű, hebehurgya produkcióról van szó: az alkalmi társulat számos közreműködővel, budapesti, szabadkai, zentai s más vendégművészekkel - színen voltak természetesen az Egység tagjai is -, alaposan átgondolt, precízen kidolgozott, részleteiben is megragadó énekes-táncos művészi alkotást prezentált, amelyet Kiss Tivadar (a fiatal művész a budapesti Zeneművészeti Főiskolán tanul) és Kátai Tibor, az Egység népi táncosainak szakavatott vezetője álmodott színpadra. A szükséges előkészületek után a társulat a hálás és sokat tapsoló nézők elé varázsolta a Cso-cso-szánról és Pinkerton hadnagyról szóló történetet. Köztudomású, hogy a mű, amely a Pillangók táncához alapul szolgált, vagyis a Pillangókisasszony című opera, a milánói bemutatón csúfosan megbukott. Ez nem mondható el a Pillangók táncáról, mert Nagykikindán most azt mondják: ,,Nálunk ilyen még nem volt!' A fellépők nemcsak hogy kiváló énekesek és táncosok, hanem pompás karakterrajzokat is felmutattak. Egy színes, nagyon érdekes és izgalmas kavalkádot láttunk. A néző előadás közben eltávolodott az emlékeitől és az eredeti műtől, s mind jobban belesodródott a rendezvény teremtette mesébe, amely mozgalmas, látványos is volt egyben. Jóllehet az egyes táncfajták ritmikája, lépéskombinációja, mozgásjellege meglehetősen előírásos és kötött, többen ,,egyénit' is tudtak nyújtani.
Hadd álljon itt azok neve, akik a Pillangók táncát oly sikeressé tették: Az előadást - mint már említettük - Kátai Tibor és Kiss Tivadar rendezték. Szólót énekeltek: Dobrotka Szilvia, Zenta (Cso-cso-szán), Kiss Tivadar, Nagykikinda (Pinkerton hadnagy), Kiš Pamela, Törökkanizsa (Kate). További fellépők: Kószó Andor (Gyermek), Tóth Veronika, Túri Rózsika, Kiss Krisztina, Gán Ljubica, Tóth Hunor, Kanalas Róbert, Škeroviæ Miroslav, Nagykikinda (Lepkék). Karmester: Nagy Máté (Budapest). A zenekar tagjai: Stankowsky Hilda, Kanizsa (cselló), Görög Enikő, Szabadka (zongora), Rozs Renáta, Palics (fuvola), Nagy Tímea, Szabadka (klarinét), Berec Katinka, Kanizsa (hegedű), Saláta Attila, Szabadka (nagybőgő), Kiss Tamás, Szabadka (hegedű), Zsigovity Éva, Nagykikinda (fagott), Milošev Stela, Ada (hegedű). A díszletképet és a kosztümöket Kátai Tibor tervezte.
Végezetül - elismeréssel szólva munkabírásukról, hitükről és áldozatkészségükről - megjegyzem: tovább ezen a megkezdett úton, így - szívből fakadó forrásból, mert a Pillangók tánca több művelődési életünk tétova mozzanatánál.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..