home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Pilinszky János emlékére
Martinek Imre
2021.11.27.
LXXVI. évf. 47. szám
Pilinszky János emlékére

Száz évvel ezelőtt ezen a napon (1921. november 27-én) született Budapesten Pilinszky János Kossuth- és József Attila-díjas költőnk.

Pilinszky nevével általános iskolás koromban találkoztam először, midőn szép emlékű Mihály magyartanárunk az akkori olvasókönyvünkben fellelhető Francia fogoly című költeményt, illetve e vers súlyosan tömény üzenetét helyezé terítékre elénk.

A lágerből szökött francia rab iszonyatos éhségében egy rejtekhelyre húzódva mohón, állatian makogó örömmel, fuldokolva fal egy nyers marharépát. Az emlék és a jelenet visszataszító borzadályát az a döbbenet váltja ki, hogy a zsarnoki erőszak, a gátlásokat nem ismerő hatalmi téboly a megalázottság milyen mélységeibe tudja taszítani az embert.” (külső hivatkozás)

Pilinszky János 1981. május 27-én hunyt el Budapesten. Nyugvóhelye a Farkasréti temetőben van.

A fotók 2020. február 14-én és 2021. november 10-én készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..