home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Pihenőhely épült a kerékpáros ökotúrázóknak
Kartali Róbert
2020.11.10.
LXXV. évf. 45. szám
Pihenőhely épült a kerékpáros ökotúrázóknak

Tóra néző, méretes kilátóval is büszkélkedhet az a pihenőhely, amelyet a kerékpározó turisták számára alakítottak ki Ludason. A 6,5 millió dinár összértékű beruházás az Európai Unió Interreg Duna Transznacionális Együttműködési Program keretében megvalósuló EcoVeloTour — a Duna menti kerékpárúthoz kapcsolódó ökoturisztikai fejlesztési projektumnak köszönhetően jöhetett létre a Szabadka—Palics Kistérségi Turisztikai Klaszter gondozásában.

Az EcoVeloTour a Duna menti kerékpárúthoz kapcsolódó ökoturisztikai fejlesztési projektum. Célja a fenntartható turizmus, ezen belül kiemelten a kerékpárosturizmus fejlesztése a Duna-régiót átszelő EuroVelo nemzetközi kerékpárútvonal mentén. A Ludason megvalósult projektumnak köszönhetően most a szabadkai térségben levő természetvédelmi területek is felkerülnek az EuroVelo elnevezésű európai kerékpárút-hálózat térképére. A természetes anyagokból megépült, kilátót is magában foglaló pihenőhely létrehozása mellett a projektum megálmodói három kerékpáros-túraútvonalat is kialakítottak. A kerékpár- és az ökoturizmust ötvöző túrák során megcsodálható a Ludasi-tó és a Palics-tó körüli természetvédelmi övezet, valamint a térség természeti adottságait is meg lehet ismerni.

— A projektumhoz kétévi előkészület kellett, hogy végül bekerülhessen a Duna-programba. A fő partner a budapesti Zugló Önkormányzata volt, továbbá a többi közt a belgrádi Duna Kompetencia Központtal is együttműködtünk, mely majd egy virtuális platformot alakít ki, hogy az ide érkező kerékpárosok minden szükséges információt megkapjanak a régiónkról — emelte ki a megnyitón Lanji Hnis Izabel, a Szabadka—Palics Kistérségi Turisztikai Klaszter képviselője.

— Ez egy kisebb mértékű beruházás, de a közösségünk számára fontos, mert ennek köszönhetően Ludas, illetve Szabadka megerősíti jelenlétét a térképen. A kerékpáros- és az ökoturizmus az idegenforgalom egyik leggyorsabban fejlődő ágazata nem csupán Európában, de az egész világon is. Egyre több kerékpáros turista érkezik Szerbiába is, remélem, ezt a pihenőhelyet és az itt kialakított túraútvonalakat is használni fogják — mondta Kern Imre, Szabadka alpolgármestere az átadáson. Hozzátette, a kerékpár egykor a közlekedés eszköze volt, ma már viszont mindinkább a turizmusé vagy a rekreációé. Ez egy nagyszerű hely a szabadkaiak és a távolabbról érkezők számára is, mert itt megpihenhetnek, a kilátón pedig a tájban is gyönyörködhetnek.

A kerékpározó, természetet kedvelő turisták számára kialakított pihenőhely és kilátó a Ludasi sor 26. alatt található. Az ünnepélyes átadáson felléptek a helyi fiatalok, a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület citerazenekara és a Ludas Matyi Művelődési Egyesület néptánccsoportja is.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..