home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Piacok nélkül
Tóth Tibor
2020.04.23.
LXXV. évf. 17. szám
Piacok nélkül

A rendkívüli állapot bevezetése után egy héttel a környékbeli piacok is bezártak, új helyzet elé állítva termelőt és vásárlót egyaránt. A vajdasági termelők és vállalkozók sokszor találták már magukat nehéz helyzetben, így a piacok ideiglenes bezárása is csak az első pillanatban tűnt megoldhatatlan gondnak. Alábbi körkérdésünkben megnéztük, ki hogyan találta fel magát ebben az áldatlan helyzetben.

Katona Róbert királyhalmi gyümölcs- és zöldségtermelő:

— Az első gondolatom az volt, hogy a tavalyról megmaradt almát ledarálom, és kifőzöm pálinkának, hiszen a nedű évekig eláll, a megmaradt krumplival pedig azokat a területeket vetettem volna be, ahova eredetileg más növényt terveztem. Ez viszont nem történt meg, mivel régi vevőim rendszeresen jelentkeznek, így a többi termelővel összefogva házhoz is szállítunk. Ha a vásárló olyasmit keres, ami nálam nincs, például sárgarépát, akkor én útba igazítom, hogy kinél talál, ha pedig olyan termelőnél keresnek almát, aki azzal nem foglalkozik, akkor ő hozzám irányítja a vásárlót. A nagybani piacok bezárásával elég érdekes helyzet állt elő, mivel a kisboltok tulajdonosai is megjelentek a termelőknél, ami eddig nem volt jellemző. A vásárlók a zöldséget és a gyümölcsöt nem tudják megvenni a piacokon, így mindezt kénytelenek a boltokban, áruházakban beszerezni. A boltoknak több zöldárura van szükségük, nagyobb forgalmat bonyolítanak le, és kijönnek a termelőhöz a portékáért. Az online kereskedelem egyre nagyobb teret hódít. Előnye, hogy általa a vevő és az eladó is jobban tervezhet. Ha megrendelnek tőlem 100 kg krumplit, akkor azt előre elkészítem, és nem 50 kilogrammal érkezem a piacra, a vevő pedig már előre tudja, hogy milyen minőségű árut kap a pénzéért. Mindkét fél, mind a vevő, mind az eladó, biztosra mehet ezzel az eladási módszerrel. A naponta friss árut, salátát, retket kínálók helyzete nehezebb, mivel rövid időn belül nagy mennyiséget kell értékesíteniük, mivel ezek nem elálló termékek. Úgy gondolom, hogy a helyzet rendeződése után a piac megtartja vezető szerepét, mivel a termelők és a vásárlók közötti kapcsolatot semmi nem pótolhatja.

Balázs Piri Márta hajdújárási tejtermelő, tejtermékkészítő:

— A piacok bezárása után reklámot készítettem a termékeimnek, valamint betagosodtam a közösségi oldalon alakult online piacos csoportokba, és vártam, mi sül ki mindebből. A visszajelzések magasan felülmúlták az elvárásokat. A termékek iránt hatalmas érdeklődés nyilvánult meg, az utóbbi időben szinte alig győzünk eleget tenni a rendeléseknek. Az elején úgy gondoltuk, hogy a 65 évesnél idősebbeknek házhoz szállítjuk a termékeket, a többiekkel pedig megbeszélünk egy helyszínt, ahol átadhatjuk a kért árut. Rájöttünk, hogy a házhoz szállítás mindkét félnek jobban megfelel, és ennél maradtunk. Kezdetben nem ment minden zökkenőmentesen, de mára már olajozottan működik a gépezet. Energiával és idővel nem tudom magam utolérni, így a helyzetre való tekintettel a korábbinál kevesebb terméket állítok elő. Jelenleg gyenge és oltott túrót, ricottát, tejszínt, vajat kínálok a vásárlóknak. Sok időt elvesz a házhoz szállítás megszervezése, mivel ebbe a rendelés felvétele és az optimális útiterv elkészítése is beletartozik. A többi, korábban készített termékem iránt is lenne kereslet, érdeklődnek az emberek, de majd csak akkor készítem őket megint, ha újranyitnak a piacok. Korábban csak néhány vevőnek szállítottam házhoz az árut, főleg azoknak, akik már tizen-egynéhány éve nálam vásárolnak, a többi terméket piacokon kínáltam. A helyzet rendeződése után újra a piacokon lesz a hangsúly, házhoz szállítással csak kismértékben foglalkozom majd, mivel mindkettőt nem lehet bírni sem energiával, sem idővel. A piac mégiscsak más, ott hozzám jönnek a vevők.

Kis Torma András noszai zöldségtermelő:

— Hidegzuhanyként ért bennünket a piacok bezárásáról szóló hír. A szombati piacról hazaérve, a vasárnapi, csantavéri piacra készülődve értesültünk arról, hogy másnap már nem kínálhatjuk az árut. Több helyen érdeklődtünk, telefonáltunk, hogy most mi legyen. Itthon maradtunk, de úgy hallottam, néhányan a piac melletti területeken megpróbálták feltalálni magukat. Néhány napig a salátát, karalábét és zellert nem tudtuk hova vinni, fogalmunk sem volt, mi lesz vele. Végül szerződést kötöttünk egy ismert kereskedelmi vállalattal, mely egy hétig felvásárolta a termékeket. Aztán ez abbamaradt, mert mint utóbb kiderült, a cég előbb a saját községében élő termelőktől vásárolja fel a termékeket. Átálltunk hát a házhoz szállításra, néhány viszonteladónak adjuk el az árut, ők pedig továbbviszik a boltokba, áruházakba. A fólia alatt termelt, első vetéses salátát mind eladtuk, de a későbbi ültetés is megnőtt, így újra van salátánk. A karalábé egy részét értékesítettük, kínálatunkban pedig még a fóliában első alkalommal termelt, egyre jobban keresett zeller, paprika és paradicsompalánta található. A közösségi oldalakon megjelent online piacokat hasznosnak tartom, főleg a kisebb mennyiséget termelők esetében. A nagy mennyiséget kínálók számára eredményesebb a viszonteladóknak való értékesítés. Az idősek nem mehetnek ki vásárolni, számukra mindenképp jó, hogy a világhálón is megrendelhetik az árut, melyet ki is visznek nekik. Óriási szükség van a piacok megnyitására, mivel a zöldárut leginkább közvetlenül a termelőtől szerzik be az emberek. Magam is szívesen vásárolok a piacon.

Sövény Csilla hajdújárási vállalkozó, réteskészítő:

— Termékeinket nyolc boltba szállítottuk, de ez a lehetőség egyik pillanatról a másikra megszűnt. Bízom benne, hogy a helyzet rendeződésével a boltok újra rendelnek majd friss árut. Hirtelen kellett feltalálni magunkat, ezért úgy gondoltuk, hogy a fagyasztott termékekre és a házhoz szállításra állunk át, ami valamelyest pótolja a kiesést, de nem az igazi. Örömmel értesültem arról, hogy a jövő év elejéig eltörölték a járulékok fizetését, ez mindenképp nagy segítség a vállalkozók számára. Húsvétkor a vásárlók a rétest keresték legjobban, viszont a kijárási tilalom miatt a máskor három napra szétosztott munkát most egy nap alatt kellett elvégezni. Az emberek kisebb mennyiséget rendeltek, valószínűleg szűkebb családban vagy egyedül töltötték az ünnepeket. Hirdetésünket feltettük a legnépszerűbb közösségi oldal megfelelő csoportjaiba, így azokhoz is eljutott a hírünk, akik eddig nem hallottak rólunk. Úgy érzem, az emberek visszatérnek majd a piacokra, de az online értékesítési lehetőség sem veszik el, hiszen népszerűsége egyre növekszik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..