home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Pettyesek és aprók
2022.02.18.
LXXVII. évf. 7. szám
Pettyesek és aprók

“Nem is szarvasok, hanem őzek!” – sokan mondják ezt a pettyes vagy más néven csitál szarvasok láttán, főleg abban az időszakban, mikor a bikák nem viselik éppen testméretükhöz képest tekintélyes nagyságú agancsukat. A pettyezettség valóban megtévesztő lehet, bár sokkal kifejezettebb az őzeknél és dámoknál is ennél az ázsiai szarvasfajnál, innen is kapták magyar nevüket. Ahogy semmi sem öncélú a természet világában, ez a mintázat sem esztétikai célokat szolgál, hanem segíti a rejtőzést, hiszen az erdők talajszintjére szórt napsugarakban érkezik a fény, így ez a foltosság jól jön. Főleg a fiatal borjak számára, amelyek kevésbé erősek és gyorsak, így kiemelt célpontjai a ragadozóknak. A Vadasparkban idén született 3 pettyes szarvas borjúnak természetesen nincs ilyen félnivalója az erdei kifutóban. Ennek ellenére félénk állatok, így megriadva egyből összeverődnek a lehető legtávolabb a vélt vagy valós veszélyforrástól. Akik viszont nyugodtan, kevés zajt csapva szemlélődnek, egész közelről is megfigyelhetik a szarvascsaládot.

A pettyes szarvas eredetileg az indiai szubkontinensen él, beleértve a Himalája déli lejtőit és Srí Lankát is. A szépsége miatt világszerte számos helyre telepítették, Ausztráliától Európáig. Trópusi, szubtrópusi eredetüket mutatja, hogy nincs náluk meghatározott párzási időszak, így akár tél közepén is születhetnek borjaik, ahogy ezt történt most Szegeden. A viselkedésük megfelel a többi szarvasfélének, itt is a tehenekből és borjaikból állnak a csapatai, amelyekhez lazán kötődnek az egymással viaskodó bikák. A fiatal hímek úgynevezett agglegény csapatokba állnak össze, az idősebb bikák viszont magányosak.

A Szegedi Vadasparkba 2018-ban érkeztek az első pettyes szarvasok Csehországból, és már első évben szaporodtak – majd a rá következő években is. A szaporulatot utóbb más állatkertekbe helyezzük át, de természetesen a téli szülötteket meg lehet tekinteni tavasszal és nyáron.

 

Ünnepeld a szülinapodat a gyűrűsfarkú makik társaságában!

Vadaspark a gyerekek számára mindig sok izgalmas programot tartogat. Ezek közül egyik a születésnapi buli, amelynek már több éves hagyománya alakult ki. Különböző okokból, beleértve a járvány miatti veszélyhelyzetet is, az elmúlt években nem tudtuk, vagy korlátozottan tudtuk ezeket megtartani. Most már azonban újra a kínálatunk részévé tehettük, idén még változatlan áron.

A születésnapi program egy különleges állatkerti sétával indul. Ilyenkor nemcsak érdekes információkat tudhatnak meg a gyerekek, hanem letérve a látogatóknak szánt útról olyan helyekre is bemehetnek- zoopedagógus vezetésével- ahol érintésnyi közelségre kerülhetnek egyes állatokhoz. Megetethetnek olyan különleges állatokat, mint a gyűrűsfarkú makik és megsimogathatnak, vagy ha vállalkozó szelleműek, akkor kézbe vehetnek kígyót, csótányt is. A teljes program 3 órán át tart, és évszakonként változhat, hiszen a hideg idő közeledtével több állat beköltözik a meleg téli házába.

Újabb programokkal idén is 7 és 14 év közötti gyerekeket várunk, akik a szülinapjukat vadasparki környezetben, sok-sok élménnyel gazdagodva szeretnék megtartani.

A programot az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően tartjuk meg.

Jelentkezni telefonon (+36 62 542 530), valamint online jelentkezéssel is lehet!

 

Az ötödik legjelentősebb látnivaló a hazánkban a Szegedi Vadaspark egy utazási portál szerint

Több tízezer szavazat alapján az ötödik helyre rangsorolta a Szegedi Vadasparkot a TripAdvisor. A nemzetközileg is elismert portál listáján 3000 hazai turisztikai látványosság szerepel. A Vadaspark olyan látnivalókat előzött meg, mint a diósgyőri vár vagy a Halászbástya.

A szakmai díjaknál is fontosabb elismerés az egy intézménynek, ha a látogatóitól kapja az elismerést. A közelmúltban a Szegedi Vadaspark is hasonló sikerben részesülhetett, hiszen a TripAdvisor hazai turisztikai látványosságokat rangsoroló 3000-es listáján az előkelő ötödik helyen végzett. A lista azért fontos a hazai intézményeknek, mert ezen a világszinten is ismert felületen a turisták tapasztalataik alapján értékelhetik az adott szállást, vendéglátóhelyet, szabadidővel kapcsolatos intézményt, esetleg programot.

A legkedveltebb turisztikai helyszínek között Szeged is a népszerű helyek között végzett, de a szabadidős programok közül a Szegedi Vadaspark még kiemelkedőbb az ötödik helyével. A látogatói értékelésekből az derül ki, hogy a Szegedi Vadasparkot színvonalasnak látják. Kiemelik a természetközeli, erdei hangulatát, a rendezettséget és az állatok sokféleségét, jó tartását, valamint nagy életterét is. Minderre sok energiát fordítunk, és külön öröm, hogy ezt látogatóink is észreveszik. Ugyancsak öröm a számunkra, hogy programjainkkal is elégedettek, amelyben időről időre próbálunk mi is megújulni. A továbbiakban is arra törekszünk, hogy az ide kilátogató turisták – legyenek hazaiak vagy külföldiek – maradandó élménnyel térhessenek haza.

A TripAdvisor listáját – nem nagy meglepetésre – a főváros és környéke, valamint a Parlament, mint turisztikai célpont nyerte, az egri Szépasszony-völgy valamint a debreceni Nagyerdei Park előtt. A negyedik helyen pedig a hévízi Szentlélek-tempom végzett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..