home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Pető-fejlesztések Szabadkán
Hodolik Boglárka
2022.09.22.
LXXVII. évf. 38. szám
Pető-fejlesztések Szabadkán

A budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara vezetésével, a Szekeres László Alapítvány szervezésében, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ rendes évi tevékenysége részeként kéthetes idegrendszeri szűrési-fejlesztési programot valósítottak meg, melynek helyszíne a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény volt.

Csuka Pál, a Semmelweis Egyetem Pető András Kara kiemelt nemzetközi és nemzeti szolgáltatási központjának igazgatója, a Kárpát-medencei határon túli magyarok programjának a szervezéséért felelős illetékese, a fejlesztésről elmondta:

— 2015 óta Vajdaság is a program része, számos helyen történtek szűrések a szórványtól a nagyobb településekig. Központi idegrendszeri sérült gyerekkel és felnőttekkel foglalkozunk, teljes személyiségfejlesztést végzünk, főleg a mozgás által próbáljuk ezt elérni náluk. Évente többször szervezünk két-három hetes intenzív intervallumfejlesztést, ahova a budapesti konduktorok jönnek el. Az első a tanácsadás, majd csoportokba szervezzük a gyerekeket meg a felnőtteket, és helyben végezzük el a fejlesztést. A járványhelyzetben mindez online folyt, de szerencsére visszatérhettünk a személyes jelenléthez. Egy ilyen fejlesztésnek a végén vagyunk most is. A Pető-módszer gyakorlati alkalmazásával konduktorok foglalkoznak, ezt a világon egyedüliként Budapesten, a Semmelweis Egyetemen lehet megtanulni. A fejlesztést igénylők több helyről utaznak, nagy az érdeklődés, illetve nagyobb az igény, mint amennyit tudunk teljesíteni.

— A jelenleg is tartó szűréseket és fejlesztéseket az idén immár harmadízben sikerült megszervezni itt Szabadkán, a Vackor-óvoda tornatermében. A szervezést egy sajtónyilvános felhívás előzi meg, mely arról szól, hogy aki szeretne csatlakozni, jelentkezhet a Szekeres László Alapítvány munkatársánál. A fejlesztés csoportokban történik, ezeket szakmai szempontok szerint alakítják ki, a kórkép és a személyes kondíció alapján. Van hemiplegia-, szklerózis multiplex, Parkinson-kór- és gyermekcsoport is. Ebben a két hétben 20-22 fő volt, aki rendszeresen járt órarendszerű beosztásban — foglalta össze Kosányi Tamás, a Szekeres László Alapítvány munkatársa és a VM4K szakmai referense.


Csuka Pál


Kosányi Tamás

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..