home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Péterrévén is ünnepeltek
BÚCSÚ Ottó
2006.08.30.
LXI. évf. 35. szám
Péterrévén is ünnepeltek

Péterrévén idén rendezték meg először Szent István-napot és az új kenyér ünnepét. A szervezők ezúttal a római katolikus egyházközösség és a helyi közösség voltak.A kétnapos rendezvényre a falu testvértelepüléséről a magyarországi Harkányról érkeztek vendégek. Szombaton, augusztus 19-én, est...

Péterrévén idén rendezték meg először Szent István-napot és az új kenyér ünnepét. A szervezők ezúttal a római katolikus egyházközösség és a helyi közösség voltak.
A kétnapos rendezvényre a falu testvértelepüléséről a magyarországi Harkányról érkeztek vendégek. Szombaton, augusztus 19-én, este a helyi színházteremben ünnepi műsort tartottak. Ezen felléptek a péterrévei műkedvelők, a Tiszavirágkórus, valamint a harkányi Harka népdalkórus. Ebből az alkalomból Horváth Tamás, Harkány alpolgármestere köszöntötte a közönséget, és mondott nagy tetszést kiváltó ünnepi beszédet. Szent István királyunk életéről és államépítő tevékenységéről dr. Simonyi Mária óbecsei történész szólt. Ezen a rendezvényen a harkányiak kopjafát ajándékoztak a péterréveieknek, melyet Földei József, a helyi közösség tanácsának elnöke vett át, és amelyet vasárnap a katolikus temetőben állítottak fel, az 1944-es vérengzés ártatlan áldozatainak neveit megörökítő emléktáblánál.
Augusztus 20-án délelőtt a helyi közösség épülete elől népviseletbe öltözött fiatalok, továbbá a helyi egyesületek képviselői, vállalkozókés a polgárok alkotta ünnepi menet indult a katolikus templomba. A magyarruhás fiatalok új kenyeret és bort vittek, amelyet Mátéffy Béla esperesplébános a szent mise keretében megáldott, megszentelt. Az új kenyeret, a mise végén, felszelve a templomajtóban kínálgatták a fiatalok a kijövő hívőknek.
A Szent István-napi ünnepség alkalmából adták át rendeltetésének a katolikus temetőben épített új létesítményt, amely kis kápolnát és két ravatalozót foglal magába. Az ünneplő közönség, a templomból kijövet, menetoszlopba verődve vonult a temetőbe. A menet élén vitték a harkányiak ajándékát, a kopjafát, amelyet az új létesítmény előtt állítottak fel. Mátéffy Bála esperesplébános alkalmi ünnepi beszédében szólt az új létesítmény jelentőségéről, amelynek révén ezentúl kellő végtisztességben részesíthetik az elhunytalakat. Az épületet a támogatók és adományozók jóvoltából, 3,3 millió dináros költséggel sikerült felépíteni.
Hat évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy Péterrévén számba vegyék az 1944-es vérengzések ártatlan áldozatait, és nevüket a temetőben, az új épület előtt elhelyezett márványtáblára véssék. Nyolcvanöt név olvasható rajta, de mint az esperesplébános mondta, a névsort nem tekintik véglegesnek. Ha valakinek tudomása van más áldozatokról is, az jelentse. Az emléktáblát az ünnepség keretében Kiss Zoltán helybeli polgármester és Földesi József tanácselnök leplezték le. Végül, Mátéffy Béla esperesplébános megáldotta, felszentelte az új kápolnát meg a két ravatalozót magában foglaló új létesítményt, valamint az ott elhelyezett keresztet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..