home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Péter és Pál apostol napja — június 29-e
Martinek Imre
2024.06.29.
LXXIX.. évf. 26. szám
Péter és Pál apostol napja — június 29-e

Június 29-e Péter és Pál, a római katolikus egyházat alapító két apostol legnagyobb ünnepe, vértanúságuk napja.


Budapest — 2023. június 30.

„Péter, eredeti nevén Simon halászként dolgozott, mielőtt Jézus tanítványa lett, majd tanítómesterük halála után folytatta a keresztény tanok hirdetését. Pétert Jézus a legfontosabb tanítványának tekintette, kereszthalála után az egyházalapítást is rá bízta. Péter végül Rómában megalapította a pápaság intézményét, mint a keresztény egyház legfőbb irányító szervét. Pétert a római katolikus egyházban az első pápaként tartják számon.

Pál, eredeti nevén Saul sátorkészítő-mester volt, római polgárjoggal rendelkezett, mely többször megmentette életét. Sokáig a korai keresztények üldözője volt, míg az ún. »damaszkuszi úton« megtért (Pál fordulása) és attól fogva Jézus követője és egyik tanítványa lett. Nyelvtudása, műveltsége és gyors észjárása révén kiemelkedő keresztény igehirdetővé vált.”

A népi hagyományban Péter és Pál ünnepe az aratásünnep. Ekkor hasad meg a búza töve, ami azt jelzi, hogy már aratható. Valójában ezen a napon még nem arattak, viszont aratási misét tartottak, ahol megáldották az aratásnál használt szerszámokat. Egyes vidékeken ezen a napon szalmát gyújtottak, körbetáncolták és átugrották, ami a napfordulóhoz kötődő Szent Iván tüzének aratásünnepi megjelenése. Az aratás szimbóluma az égen is megjelenik, hiszen ekkortájt a Nap az Orion csillagkép közelében jár, amelyet a magyarajkú nép »Kaszás« csillagképként is ismer, mely környezetének csillag-elnevezéseit szintén az aratáshoz kötik.” (Külső hivatkozás: naptarak.com)

A Péter és Pál apostolt azonos légtérben ábrázoló/megformáló alkotások közül ezúttal Budapestről — az óbudai Szent Péter és Pál-plébánia-templom tornyát, illetve a délvidéki Beodráról — a Bűnbánó Szent Mária Magdolna római katolikus plébánia oltárképét „őrző” szobrokról készítettünk fénybe írt lenyomatot. 2022. január 10-én, illetve 2023. augusztus 22-én.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..