home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Pergolát a kertünkbe
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2024.06.05.
LXXIX. évf. 22. szám
Pergolát a kertünkbe

A megjelenése miatt a pergola egyre közkedveltebb kerti építmény. Az alapanyaga leginkább tömör fa, melynek megmunkálása minden bizonnyal nem az olcsóságát tükrözi, de a végeredmény mindig kárpótolja a tulajdonost.

Tehát ha van elegendő hely az udvarunkban, és számunkra is tetszetős, nyugodtan építhetünk pergolát. Ez hozzáépíthető a házunkhoz is, csakúgy mint egy terasz. A pergolát a terasztól a felső nyitottság különbözteti meg. Az árnyékolás volna a legfontosabb funkciója, és a kerti bútorainkat tehetjük alá. Ahhoz, hogy az eső és a nap ellen is védekezzünk, szükségünk lesz még egyéb árnyékolókra is, de mindenképp azt az elvet kövessük, hogy ezek az árnyékolók visszabonthatóak legyenek, hogy igazán élvezhessük a szabad ég nyújtotta látványt is.

Mint köztudomású, a pergola a mediterrán térségből származik, ahol leginkább növényekkel, szőlővel, borostyánnal futtatják be, ezáltal alakítanak ki egy hűvösebb teret. A fantáziánkat is használhatjuk, hiszen virágokkal is felékesíthetjük, a virágládákat fel is függeszthetjük. Fényfüzérekkel szintén dekorálhatunk, varázslatos hangulatot teremtve általa egy este eltöltött családi, baráti együttléthez.

A fa alapanyagú pergolák mellett mostanra már több trendi alumíniumpergola közül is választhatunk. Ezek stílusban is más megjelenésűek, és modern bútorokkal ötvözhetőek. A pergola anyaga emellett meg is egyezhet a kerti bútorokéval, és egységet alkothatnak a padlóburkolattal.

Egy igényesen megtervezett pergola alá tehetünk grillezőt, fonott kerti garnitúrát, de akár kandallóval is felmelegíthetjük a hűvösebb napokon. Emellett zárhatóvá is tehetjük az oldalát, ezáltal óvva meg magunkat a széltől — arra azonban ügyelni kell, hogy az oldalfalak nyithatóak legyenek.

Ha mégsem szeretnénk teljesen zárttá alakítani, lágyan leomló textíliával tehetjük romantikussá, meghitt hangulatúvá. Képzeljük csak el a lenyűgöző látványt fényfüzérrel, földbe szúrt lámpásokkal és gyertyalánggal!

Előnye, hogy noha nem teljesen zárt helyiségként funkcionál, mégis elegendő hűvöst nyújt, anélkül, hogy korlátozva éreznénk magunkat.

A pergola mindazok számára nagyszerű megoldás lehet, akik nem szimpatizálnak a teljesen fedett teraszokkal, ám odavannak a buja növényzettel, szőlővel bevont kompozíciókért vagy a modernebb változatú, kevesebb növényzettel bíró, nyitott terekért.

Ha valaki most kap kedvet, még nincs késő megépíteni. Ráadásul általa a szép kert látványa szinte egész évben élvezhető — kora tavasztól egészen az őszi levélhullásig, amikor kedvünkre gyönyörködhetünk a színpompás természetben.

Fényképek forrása: Pexels.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..