home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Pénzügyi és munkaügyi beszámolók
Talpai Lóránt
2016.03.07.
LXXI. évf. 9. szám
Pénzügyi és munkaügyi beszámolók

Megtartotta tizenötödik rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács. A napirenden szereplő pontok többsége a tanács múlt évi pénzügyi gazdálkodásáról és a megvalósított programjairól szólt.

Az ülés elején Bővíz László plébános, a Magyar Nemzeti Tanács tagja cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az elmúlt időszakban határozat született volna bánsági katolikus templomok lerombolásáról. A plébános szerint a rémhírekkel ellentétben a módosi, a párdányi, az aracsi, a galagonyási, a nagybikácsi, valamint az eleméri templom működik, és szinte mindegyiken végeztek újításokat az elmúlt esztendők folyamán.

A napirend előtti felszólalás után Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke a tanács múlt évi zárszámadásáról és pénzügyi gazdálkodásáról, továbbá a költségvetés módosításának okairól, Hajnal Jenő, az MNT elnöke pedig az intézmény 2015. évi munkájáról és programjairól számolt be. Az elnök a többi közt azt emelte ki, hogy az elmúlt esztendő elsősorban a tartalmi fejlesztésekről szólt. A beszámolók után a Nemzeti Tanács tagjai is véleményt nyilvánítottak az MNT költségvetésével és a megvalósított programjaival kapcsolatban. Paskó Csaba szerint a kritikákkal ellentétben büszkének kell lenni azokra az eredményekre, amelyek megszülettek. A végrehajtó bizottság tagja elsősorban a szabadkai zsinagóga megújítására és a székesegyház koncertsorozatára emlékeztetett. Madarász Gyula azt emelte ki, hogy az aggasztó demográfiai folyamatok ellenére az MNT hatékonyan végzi a munkáját. Nyilas Leonov Anita szintén a hatékonyságra hívta fel a figyelmet. Szerinte a hivatal és a végrehajtó bizottság rendkívül jól működik együtt. Mindez nem véletlen, hiszen a konzultációk, a nyitottság és az együttműködés jellemezte a nemzeti tanács múlt évi munkáját.

Antal Szilárd szerint minden intézménynek vannak hibái, így az MNT-nek is, de az intézmény él és jól működik. Talpai Sándor néhány sikeresen működő szórványközpont példájával támasztotta alá a Magyar Nemzeti Tanács hatékonyságát, Kecskés Endre pedig azt hangoztatta, hogy a 2015. esztendő volt a legsikeresebb az MNT megalapítása óta. A tanácstag véleménye szerint mindez főként annak köszönhető, hogy olyan programok valósultak meg, amelyek a szülőföldön való boldogulást segítik elő. Példaként elsősorban az Európai Kollégium megszületését említette.

Az elégedett hangok mellett természetesen kritikák is elhangzottak az MNT munkabeszámolójával kapcsolatban. Tari István szerint senki és semmilyen testület sem lehet tévedhetetlen, így az MNT sem. Joó Horti Lívia a túl sok öndicséretre, az értékelők elfogultságára, valamint a párbeszéd hiányára figyelmeztetett. Várkonyi Zsolt szerint a Magyar Nemzeti Tanácsnak néha önvizsgálatot kellene tartania, valamint sokkal objektívebb munkabeszámolókra van szükség. Az ülés végén az MNT tagjai a nyelvhasználati, az oktatási, a kulturális, valamint a tájékoztatási bizottság új tagjairól, továbbá a Magyar Szó és a Hét Nap lapkiadók Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testületének új összetételéről szavaztak.

A sajtótermékek új testületének kinevezése, illetve Németh Ernőnek, az MNT Tájékoztatási Bizottsága elnökének mondatai után parázs vita alakult ki. Németh Ernő arról számolt be, hogy a tájékoztatási bizottság az ülése közben kapta meg az új jelöltekről szóló dokumentumot, azaz a bizottság ad hoc módon döntött az új tagokról. Ezután az MNT tanácstagjai pró és kontra foglaltak állást, illetve ítélték meg a vajdasági magyar lapok helyzetét.  


A nyitókép Szabó Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..